Tgrt Haber
07 Ağustos 2021 12:03

Hakim savcı alımı 2021: Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı ne zaman yapılacak?

Adalet Bakanlığı bünyesine yapılacak hakim savcı alımı ile ilgili yeni gelişme olup olmadığı merak ediliyor. Peki, hakim savcı alımı şartları nelerdir? Hakim savcı alım ilanı yayımlandı mı? İşte hakim savcı alımında son gelişmeler…

Hakim savcı alımı 2021: Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı ne zaman yapılacak?
hakim savcı alımı 2021,,hakim savcı olma şartları,,hakim savcı maaşları 2021,

Geçtiğimiz haftalarda Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, 2021’in sonuna kadar 1000 kişilik kadroyla hakim savcı alımı yapılacağı müjdesini vermişti. Bu açıklamanın ardından adaylar, hakim savcı alımı ile ilgili Bakanlığın açıklamalarını yakından takip etmeye başladı.

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2020-2021 Akademik Yılı mezuniyet törenine katılarak burada alımlarla ilgili önemli açıklamalarda bulunmuştu. Yeni mezunlara müjde veren Bakan Gül, yıl sonunda 1000 kişi hukuk fakültesi mezunlarından, yine avukatlıktan, idari yargı ve adli yargı için hakim savcı alımının inşallah gerçekleşmiş olacağını belirtti. Ayrıca Bakan Gül, hukukçuluk ile ilgili yaklaşılan ön yargıya karşı; hukukçuluğun yazılı kanunların ezberlenmesi olmadığını, bir metodolojiye ve muhakemeye sahip olma yeteneği olduğunu ifade etti.

Hakim savcı alımı 2021: Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı ne zaman yapılacak?

HAKİM SAVCI ALIMI NE ZAMAN YAPILACAK 2021?

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, yıl sonuna kadar bin hakim savcı alımı yapılacağını açıklamasıyla hukuk mezunlarını heyecan sardı. Bakan Gül’ün son açıklamaları yakından takip ediliyor. Ancak hakim savcı alımları ile ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

HAKİM SAVCI MAAŞLARI 2021

Derece ve hizmet yılına göre maaş alan savcı ve hakimler, aynı maaşı almaktadır. Sadece ek ödemeleri farklı yapılır. Hakimlik ve Savcılık sınavına giren adaylar sonucuna göre savcı, ya da hakim olarak göreve gelirler. Dolayısıyla haksızlık olmaması için, maaşlar eşit olmaktadır. Savcı maaşları 2021 yılında 1. derecedeki hakim ve savcı için 11 bin TL olarak açıklandı. Savcı ve hakimlerin 15 yıl hizmet süresi bulunuyor.

Hakim ve savcı maaşları şu şekilde;

Hakim - Savcı

8. Derece:9.636 TL

7. Derece:9.998 TL

6. Derece:10.361 TL

5. Derece:10.734 TL

4. Derece:11.076TL

3. Derece:11.427 TL

2. Derece:11.845 TL

21 yıllık görev süresinde birinci sınıf hakim ve savcı olmayı başaran kişilerin savcı maaşları 2021 yılında 14 bin 957 TL oldu.

HAKİM SAVCI OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Adli ve idari yargı hâkim ve savcı adayı olma şartları 2802 sayılı Hâkimler ve Savcılar Kanununun 8’inci maddesinde sayılmıştır. Bu şartlar şu şekilde;

- Türk vatandaşı olmak gerekir.

- Giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibarıyla otuz beş yaşını geçmemiş olunması gerekir.

- Adli yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'deki hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış olması gerekir.

- İdarî yargı adayları için; hukuk fakültesinden mezun olmak veya yabancı bir hukuk fakültesini bitirip de Türkiye'de hukuk fakülteleri programlarına göre eksik kalan derslerden sınava girip başarı belgesi almış olması gerekir.

Hakim savcı alımı 2021: Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı ne zaman yapılacak?

- Hukuk fakültesinden mezun olanlar dışından alınacak adaylar bakımından, her dönemde alınacak aday sayısının yüzde yirmisini geçmemek üzere ihtiyaç oranında, hukuk veya hukuk bilgisine programlarında yeterince yer veren siyasal bilgiler, idarî bilimler, iktisat ve maliye alanlarında en az dört yıllık yüksek öğrenim yapmış veya bunlara denkliği kabul edilmiş yabancı öğretim kurumlarından mezun olunması gerekmektedir.

- Adayın kamu haklarından yasaklı olmaması şartı aranır.

- Askerlik durumu itibariyle askerlikle ilgisi bulunmaması veya muvazzaflık hizmetini yapmış yahut ertelenmiş veya yedeğe geçirilmiş olması gerekir.

- Adayın hakimlik ve savcılık görevlerini sürekli olarak yurdun her yerinde yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya engelliliği, alışılmışın dışında çevrenin yadırgayacağı şekilde konuşma ve organlarının hareketini kontrol zorluğu çekmek gibi engeli bulunmaması gerekir.

- Taksirli suçlar hariç olmak üzere, adayın üç aydan fazla hapis veya affa uğramış olsa bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyet kırıcı bir suçtan veya kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak veya bu suçlardan veya taksirli suçlar hariç olmak üzere üç aydan fazla hürriyeti bağlayıcı cezayı gerektiren bir fiilden dolayı soruşturma veya kovuşturma altında olmaması gerekmektedir.

- Adayın yazılı yarışma sınavı ile mülakatta başarı göstermesi gerekir.

- Hakimlik ve savcılık mesleğine yakışmayacak tutum ve davranışlarda bulunulmamış olması gerekmektedir.

- Avukatlık mesleğinden adaylığa geçmek isteyenler için; 8’inci maddenin (ı) bendi hariç diğer şartları taşımakla birlikte, mesleklerinde fiilen en az üç yıl çalışmış, giriş sınavının yapıldığı yılın ocak ayının birinci günü itibariyle kırk beş yaşını doldurmamış ve kendi aralarında yapılacak olan yazılı yarışma sınavında ve mülâkatta başarılı olması şartı aranır.

Hakim savcı alımı 2021: Adalet Bakanlığı hakim savcı alımı ne zaman yapılacak?

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...