Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 May 2021 12:40

Hangi altın ve gümüş türü alınmalı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanın İslam Memiş, TGRT Haber'de "yatırımcı hangi altın ve gümüşü almalı, işçilik hangi altınlarda olur hangisinde olmaz, altın hakkında bilinmeyen yanlışlar, altın alırken nelere dikkat edilmesi gerekir, gümüşte hangi tür yatırım yapılmalı ve gümüş nereden alınmalı" gibi soruları cevapladı.

Hangi altın ve gümüş türü alınmalı?
altın,gümüş,ekonom,yatırım,finans

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, altın ve gümüşte alım satım yaparken nelere dikkat edilmesi gerektiğini TGRT Haber’de değerlendirdi.

ALTINDA İŞÇİLİK FARKI NE DEMEK?
Ham olarak alınan altının işlenerek paket haline gelmesi fiyata işçilik olarak yansır. İşçilik denilen şey altının paketlenmesi demektir. Bu paketlerdeki barkod ile vatandaşlar elindeki altının hangi rafineri tarafından üretildiğini ve kaç gram veya ayar olduğunu net bir şekilde gösterecek.  

ASTAR ALTIN NEDİR?
Astar altın denilen ve kuyumculuk sektöründe kullanılan altının işçiliğinin olmadığını belirten Memiş, bu tür altının 24 ayar külçe altından 2-3 lira daha ucuz olduğunu ve işçiliksiz olduğu için vatandaşlara daha çok bunu tavsiye ettiklerini söyledi. 

HANGİ GÜMÜŞ TÜRÜ NEREDEN ALINMALI? 
İlk defa gümüş alacak olan vatandaşalrın, “Gümüşü nasıl, nereden ve gümüşün hangi çeşidini almam lazım?” gibi sorularına ilişkin Memiş,  “Gümüşün iki türlü satın alabilirsiniz. Vatandaşlar, Kapalıçarşı piyasasından fiziki olarak satın alınabilir veya katılım bankalarına gidip altın hesabı açar gibi gümüş hesabı açabiliyorlar. Aynı altın biriktirir gibi gümüş biriktirebiliyorlar. Alınan gümüşü satın aldığınız altın gibi bozdurabiliyorsunuz” dedi.

KAÇ ÇEŞİT GÜMÜŞ VAR?
Gümüşün de altın gibi işçilikli ve işçiliksiz olmak üzere iki türü olduğunu söyleyen Memiş, “1 kilogramlık külçe gümüşte 15 dolar civarında işçilik ücreti var. Granür gümüş denilen ve boncuk şekilde olan gümüşte ise işçilik yok. Ekranda görülen gümüş fiyatından satın alınabilir” dedi.

Gümüş fiyatlarında ekranda görülen fiyat ile fiziki tarafta alınan fiyat olmak üzere iki türlü fiyat olduğunu vurgulayan Memiş, “ Ekranda görülen ile fiziki olarak alınan fiyatlar arasında fark vardır. Bunun nedeni ise altına göre gümüşün işlenmesi biraz daha zahmetli ve zor olduğu için işçiliği altına kıyasla daha fazladır. Aradaki makas aralığı daha fazladır” dedi.

GÜMÜŞÜ HER YERDE BOZDURABİLİR MİYİZ?
Gümüş yatırımcısının altın gibi gümüşü de istedikleri zaman aldıkları yere bozdurabiliyorlar. Fiziki gümüş tarafını çok önemsediğini ve vatandaşlara da özellikle fiziki birikim konusunda uyarılarda bulunmak istiyorum diyen Memiş sözlerine şöyle devam etti;

Altın ve gümüş gibi değerli metaller bir yatırım aracı ancak bu metaller teknoloji, sanayi ve otomotiv sektörü tarafında çok kullanılan emtialardır. Ama gümüşün altına kıyasla daha fazla özelliğe sahip olduğunu belirtmek isterim. Örneğin; gümüşün mikrop ayırıcı özelliği olduğu için tıp alanında daha çok kullanılıyor ve daha fazla rağbet görüyor. Dolayısıyla sanal ortamda olan gümüş ile fiziki tarafta olan gümüş arasındaki fark ciddi miktarda açılmış olacak. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...