Tgrt Haber
15 Şubat 2016 10:35

Hazine arazisi müjdesi

Daha önce başvuru yapan 255 bin kişiye hazine arazilerinin satışı nisanda başlayacak. Başvuruyu kaçıran 150 bin kişiye de yeni bir hak geliyor.

Hazine arazisi müjdesi
hazine, müjde,

Geçimini topraktan sağlayan, çiftçilik faaliyetini de Hazine arazisi üzerinde yapan vatandaşlara müjde geldi. Maliye Bakanı Naci Ağbal, çalışmalarda son aşamaya geldiklerini belirterek, "Söz konusu arazileri satın almak için 255 bin 367 kişi başvuru yapmış, bu süre 27 Nisan 2015 tarihinde sona ermişti. Kendilerine satışı nisan ayında başlatacağız" dedi. Sosyal devlet anlayışıyla söz konusu arazileri ederinin yarısından bile az bedelle satışa sunduklarını anlatan Ağbal, "Bu fiyata rağmen bazıları nasıl bir yol izleyeceğini bilmediğinden, birçoğu da düzenlemeden haberdar olmadığı için süresi içinde başvuru yapmamıştı. Farklı sebeplerden dolayı başvuru süresini kaçıran 150 bin kişiye ikinci bir hak vermeyi planlıyoruz. Önümüzdeki günlerde Bakanlar Kurulu'na getireceğimiz yasa tasarısı ile vatandaşlarımızın başvuru için 1 yıl daha süresi olacak. 10 bin lira değeri olan bir arazi için, taksitle alan 5 bin, peşin alan 4 bin lira ödeyecek. Aldıktan sonra tarımsal desteklerden de yararlanacak" dedi.

Söz konusu ek sürenin tasarının yasalaşmasıyla başlayacağını söyleyen Ağbal, mağduriyetleri önlemek için 27 Nisan 2015 tarihinden bu yana yapılan başvuruları da kabul edeceklerini ifade etti. Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, başvuru yapılan arazilerin çoğunun rayiç bedelleri belirlendi. Kontrol ve test çalışmalarının ardından satışlara geçilecek. Tarım Bakanlığı verilerine göre, tarım arazisi vasfı taşıyan toplam 862 bin 893 taşınmaz bulunuyor.
 
Kim, hangi araziyi satın alabilecek?
 
Bakan Ağbal'ın verdiği bilgiye göre, arazilerin çoğunun rayiç bedelleri belirlendi. Vatandaşlar, fiilen kendilerinin kullandığı taşınmazları hukuken edinecekler. Böylece arazileri işleyen çiftçiler, kullanım bedeli olan ecrimisil ödemekten kurtulacak ve 5 yıllık ecrimisil bedelini, satış bedelinden mahsup edebilecekler.  Kanuna göre Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2011 tarihi itibarıyla en az 3 yıldan beri kiralayanlar, bu arazileri almak için başvuru yapabiliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...