Tgrt Haber
28 Eylül 2021 12:11

Hazine: Enflasyonla mücadele 103 milyar TL gelir kaybına neden oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan Kamu Maliyesi Raporu'na göre enflasyonla mücadele için 102,6 milyar liralık kamu gelirinden vazgeçildiği kaydedildi.

Hazine: Enflasyonla mücadele 103 milyar TL gelir kaybına neden oldu
Hazine ve Maliye Bakanlığı,enflasyon

Hazine ve Maliye Bakanlığı Kamu Maliyesi Raporu’nun ikincisini açıkladı.

Raporda 2021 yılının ilk yarısında enflasyonist baskıların arttığına dikkat çekildi enflasyonla mücadele için 102,6 milyar TL'lik kamu gelirinden vazgeçildiği kaydedildi.

Enflasyonla mücadele konusuna da yer verilen raporda salgının oluşturduğu olumsuz etkileri azaltmak için KDV indirimlerinin enflasyonu azaltıcı rol üstlendiği bildirildi. Yıllık tüketici enflasyonunun 2021 yılı Ağustos ayında yüzde 19,25, üretici enflasyonunun ise yüzde 45,52 seviyesine yükseldiği bildirilen raporda, üretici enflasyonu ile tüketici enflasyonu arasındaki makasın açıldığı, bunun tüketici enflasyonu üzerinde risk oluşturmayı sürdürdüğü açıklandı.

“GEÇİCİ VERGİ İNDİRİMLERİ ENFLASYONU AŞAĞI ÇEKTİ”

Raporda vergi tedbirlerine yer verildi. Yapılan açıklamada şunlar yer aldı:

“Eşel-mobil sistemi uygulaması sonucunda sadece 2021 yılı için toplamda 46 milyar TL’lik KDV ve ÖTV gelirinden feragat edilmektedir. Eşel-mobil sisteminin Ocak-Ağustos 2021 döneminde enflasyona etkisi -1,42 puan doğrudan, -1,06 puan ise dolaylı olmak üzere toplamda -2,48 puan olarak hesaplanmaktadır.

Salgınla mücadele kapsamında belirli sektörlerde geçici vergi indirimleri yapılması fiyat düzeyini de aşağı yönlü etkilemiştir. Bu düzenlemelerle 2021 yılının ilk dokuz ayı için toplam 25,2 milyar TL vergi gelirinden vazgeçilmiş olacaktır. Ayrıca işyeri kiraları üzerindeki gelir vergisi stopaj oranının yüzde 20'den yüzde 10'a indirilmesi ile 3,6 milyar TL gelir kaybı oluşmuştur.

ÖTV İNDİRİMİ 340 MİLYON LİRALIK GELİR KAYBI OLUŞTURACAK

Tütün mamullerinde uygulanan ÖTV nispi vergi oranı yüzde 67’den yüzde 63’e indirilmiş, tütün mamullerinde yılın birinci ve ikinci yarısı için alkollü içkilerde ise yılın ikinci yarısı için maktu vergi tutarları artırılmamıştır. Bu uygulamalar ile 2021 yılı için sigarada 8,8 milyar TL, alkollü içeceklerde 2 milyar TL KDV ve ÖTV nedeniyle gelir kaybı hesaplanmaktadır.

Motorlu araçlarda ÖTV matrah eşiklerinin güncellenmesi ile otomotiv sektöründe fiyatların aşağı yönlü etkilenmesi beklenmektedir. Bu düzenleme ile yılın kalanında yaklaşık 340 milyon TL gelir kaybı oluşacağı tahmin edilmektedir.

TL cinsinden yatırımların teşvik edilmesi amacıyla Türk Lirası cinsi ürünlere yönelik gelir vergisi tevkifat oranlarında indirim yapılarak enflasyonla mücadeleye dolaylı yoldan destek verilmiştir. Bu düzenleme ile 2021 yılının ilk dokuz ayı için 17 milyar TL gelirden vazgeçilmiş olacaktır.”

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...