Tgrt Haber
05 Temmuz 2021 10:04

Haziran ayı enflasyonu açıklandı: 2 yılın en yükseğinde

Son dakika haberi: TÜİK haziran enflasyonunu açıkladı. Tüketici fiyatları hazıran ayında yıllık bazda yüzde 17,13, üretci fiyatları ise yüzde 42, 89 arttı. Aylık enflasyon beklentilerin üzerinde gelirken, yıllık enflasyon, son iki yılın en yüksek seviyesini gördü.

Haziran ayı enflasyonu açıklandı: 2 yılın en yükseğinde
enflasyon,tüik

Türkiye genelinde enflasyon, haziran ayında yüzde 1,94 olarak gerçekleşti. Böylece yıllık enflasyon yüzde 17,53'e yükseldi. TÜFE bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 8,45, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,53 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,55 artış gerçekleşti. Böylelikle yıllık enflasyon Mayıs 2019'dan bu yana en yüksek seviyeye yükseldi.

MEMUR VE EMEKLİ ZAMMI BELLİ OLDU

Memur ve emeklilerin dört gözle beklediği haberde sonuç belli oldu. 3 milyon 200 bin memur ile 2 milyona yakın memur emeklisi temmuz ayında maaşlarına yüzde 3'lük sözleşme zammına ek olarak yüzde 5,45 enflasyon farkı alacak. Yani Temmuz ayında zam oranı yüzde 8,45 olacak. SSK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı da yüzde 8,45 olacak.

EN DÜŞÜK ARTIŞ ALKOLLÜ İÇECEK VE TÜTÜNDE

Yıllık en düşük artış yüzde 2,01 ile alkollü içecekler ve tütün grubunda gerçekleşti. Bir önceki yılın aynı ayına göre artışın düşük olduğu diğer ana gruplar sırasıyla, yüzde 6,13 ile haberleşme, yüzde 7,05 ile giyim ve ayakkabı ve yüzde 10,86 ile eğitim oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın yüksek olduğu ana gruplar ise sırasıyla, yüzde 26,29 ile ulaştırma, yüzde 25,69 ile ev eşyası ve yüzde 19,99 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu.

HAZİRANDA EN FAZLA ARTIŞ EV EŞYASINDA

Aylık düşüş gösteren tek grup yüzde 0,01 ile alkollü içecekler ve tütün oldu. Ana harcama grupları itibarıyla 2021 yılı Haziran ayında en az artış gösteren ana gruplar yüzde 0,35 ile haberleşme, yüzde 0,80 ile sağlık ve yüzde 0,88 ile gıda ve alkolsüz içecekler oldu. Buna karşılık, 2021 yılı Haziran ayında artışın yüksek olduğu gruplar ise sırasıyla, yüzde 4,50 ile ev eşyası, yüzde 4,46 ile eğlence ve kültür ve yüzde 3,82 ile lokanta ve oteller oldu.

Öte yandan işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE'de 2021 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,44, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 9,08, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 18,16 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 14,87 artış gerçekleşti.

BEKLENTİNİN ÜZERİNDE GERÇEKLEŞTİ

Açıklanan rakamları değerlendiren İstanbul Kent Üniversitesi'nden Dr. Öğretim Üyesi Rahmi İncekara, "TÜFE, Haziran ayında aylık 1,94 artarak yıllık yüzde 17,53 seviyesine gelmiştir. Piyasa beklentileri ise aylık yüzde 1,4 yıllık yüzde 16,9 olarak gerçekleşmesi öngörülmekteydi. Açıklanan rakam beklentileri de aşmıştır. Mayıs ayında tam kapanmanın etkisi ile hız kesen enflasyon haziran ayındaki normalleşme etkisi ile artışa geçmiştir. Mart ayında yaşanan TCMB başkanı değişikliği ile hızlı bir şekilde yükselen döviz kurlarının birikimli geçiş etkisi haziran enflasyonuna tesir etmiştir. Mevsimine bakılmaksınız talep ettiğimiz ürünlerin ortalamasını gösteren çekirdek enflasyon C endeksi yıllık yüzde 17,47 olmuştur. Bu da manşet enflasyonun kalıcı bir şekilde katı kalacağını göstermektedir" şeklinde konuştu.

ARTIŞ TEMMUZDA DA DEVAM EDECEK

"ÜFE, haziran ayında yüzde 4,01 artmıştır. Yıllık yüzde 42,89 seviyesine yükselen ÜFE, üreticilerin katlanmış oldukları maliyetlerin yüksekliğine işaret etmektedir" diyen İncekara, "Tam normalleşme, talep artışı, artan döviz kurları ile birlikte üreticiler maliyetlerini fiyatlarına yansıtmakta bu da daha yüksek bir fiyat oluşumunu beraberinde getirmektedir. ÜFE’den TÜFE’ye fiyat artışı şeklinde olan geçiş etkisi fiyatların daha da yükselmesine neden olmaktadır. Temmuz ayı itibariyle başta elektrik doğalgaz gibi üreticinin temel gereksinimleri üzerine yapılan zamların etkisi, küresel cephede doların kuvvetlenmesi ile artabilecek döviz kurları, emti fiyatları (gıda, enerji, maden ve metaller) artış Temmuz ayında enflasyondaki artışın devam edeceğini göstermektedir" açıklamasında bulundu. 

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...