Tgrt Haber
07 Nisan 2015 03:29

Her tarla kendi elektriğini üretecek

Üretimde teknoloji kullanımına önem veren çiftçiler, tarlalarına kurdukları güneş panelleriyle elektriğini üretiyor.

Her tarla kendi elektriğini üretecek
tarla, elektrik,

Türkiye ekonomisinin en önemli sektörleri arasında yer alan tarımda ardı ardına yeni nesil projeler hayata geçiriliyor. Özellikle enerji giderlerini minimize ederek katma değerli üretime geçmek isteyen sektörde yeni dönemin en güçlü enstrümanı ise güneş enerjisi olacak. Hedefte ise belli bir büyüklükte olan tarlaların tüm enerji ihtiyaçlarını güneşten karşılaması var. Özellikle kuyu suyu kullanan çiftçiler için geliştirilen sistem büyük bir maliyet avantajı getiriyor. Kuyudan su çıkarmak için motor kullanan çiftçiler yüksek faturalar ödemek zorunda kalıyor. Sistem sayesinde bu maliyet 10'da 1 civarında düşüyor. Mekanizma ayrıca damla sulama sistemlerini de çalıştırarak maliyeti iki yılda amorti ediyor. Çiftçinin beklentisi bu teknolojinin devlet politikasına dönüşmesi. Enerji, Ekonomi, Gıda Tarım ve Hayvancılık ile Maliye Bakanlıkları bu konuda etkin bir teşvik politikası oluşturmak için ortak bir çalışma yürütüyor. 

FAZLASINI DEVLET ALACAK 
Tarlalara kurulacak güneş enerji santrallerinden elde edilecek enerjinin devlete satılacak olması yatırımın cazibesini artırıyor. Mevcut düzenlemelere göre yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı azami 500 kilovatlık üretim tesisiyle mikro kojenerasyon tesisi kuran gerçek ve tüzel kişiler, lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğünden muaf tutuluyor. Bu kişiler ihtiyaç fazlası elektriği iletim sistemine verebiliyor. 

BAŞARILI UYGULAMALAR VAR 
Türkiye'de bu alanda uzmanlaşan yerli firmaların sayısı da artıyor. Bunlardan biri olan ECG Enerji özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde çok sayıda başarılı uygulamayı hayata geçirdi. Sistemin enerji maliyetlerini ciddi şekilde düşürdüğünü ifade eden şirketin Genel Müdürü Mehmet Akif Yıldırım, "Makine, güneşten aldığı enerji sayesinde özellikle yoğun sulama gerektiren yaz aylarında neredeyse kesintisiz çalışıyor. Ayrıca elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi birçok farklı gider de ortadan kalkıyor. Yatırım kendini iki yıl için de amorti edebiliyor" diye konuştu.

TÜRKİYE GÜNEŞ ÜLKESİ
Güneş enerjisi konusunda çok iyi bir konumda bulunan Türkiye'nin ortalama yıllık güneşlenme süresi 2 bin 640 saat, günlük ise 7.2 saat. GAP Bölgesi gibi Akdeniz, İç Anadolu ve Ege Bölgesi'nin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek sistemin yaygınlaştırılması planlanıyor.

İNOVASYON TURU

Türk sigorta şirketlerinin Londra serüveni başladı
Dünya devi birçok şirket Türkiye'nin gelişimine kayıtsız kalamıyor. Son olarak önde gelen sigorta şirketlerinden İngiliz Lloyd's kapılarını Türk firmalara açtı. Sigorta ve reasürans brokerliği konusunda uzman olan Türker Broker, dünyanın en büyük sigorta piyasasında iş yapma hakkına sahip olan ilk Türk şirket oldu. Temelleri 1688 yılına dayanan dünyanın en eski sigorta firması olan Lloyd's, Türk şirketlerine kapıyı açtı. İngiliz devi, Türkiye'de doğrudan faaliyet göstermek için sigortacılık yasasında değişiklik yapılmasını bekliyor.

Aras girişimci fabrikası gibi oldu
Yaklaşık 12 bin kişiyi istihdam eden Aras Kargo'nun 605 acentesinin 354'ü eski personeli arasından çıktı. Bu kişiler arasında Aras Kargo'ya kurye, temsilci pozisyonundan başlayıp, başarılı bir grafik sergileyerek belli bir pozisyona geldikten sonra kendi işinin sahibi olanlar da var. Sektörün tüm ağır koşullarına rağmen şirketin 132 acentesi ise kadın. Geçen yıl Birleşmiş Milletler Kadınların Güçlenmesi prensiplerine de imza atan ilk Türk kargo firması olan şirket, kadın girişimcilerin artırılması için özel çalışmalar yürütüyor.

Giyilebilir teknoloji zamanı
Dünyada giyilebilir teknoloji markalardan biri olan Misfit, Rotal Digital distribütörlüğünde Türkiye pazarına giriş yaptı. Şirketin kurucusu Can Bayraktar, "Özellikle gençlere yönelik yeni aktivite saati Misfit Flash'ı nisan ayında satışa sunacağız. 10 gramdan hafif olan ve uçaklarda kullanılan metal malzemeden üretilen Misfit Shine, farklı renk seçeneklerine de sahip" dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...