Tgrt Haber
17 Ocak 2022 16:17

AGİ kaldırıldı, vergi istisnası getirildi! Herkese en yüksek AGİ kadar destek verilecek

Asgari ücretin yeni yılda 4 bin 253 liraya yükselmesi ve gelir vergisinin kaldırılmasının ardından Asgari Geçim İndirimi ücretleri de kalktı. Çalışan maaşlarında vergi iadesi olarak ödenen AGİ, 2022'den itibaren uygulanmayacak. Ancak devlet vergi muafiyeti sağlayarak en yüksek AGİ kadar her çalışan için destek sağlayacak.

AGİ kaldırıldı, vergi istisnası getirildi! Herkese en yüksek AGİ kadar destek verilecek
agi,asgari ücret,destek

2022 yılının asgari ücret tutarının açıklanmasıyla birlikte milyonlarca çalışanın yararlandığı Asgari Geçim İndirimi (AGİ) de kaldırılmış oldu. Çalışanların maaşlarına vergi indirimi olarak yansıtılan AGİ artık verilmeyecek. Ancak devlet, vergi muafiyeti sağlayarak en yüksek AGİ kadar her çalışan için destek sağlayacak.

GELİR VE DAMGA VERGİSİ ALINMAYACAK

Yeni asgari ücret ile 2022 yılında ilkler yaşanırken, geçmişte bir vergi iadesi olarak çalışanlara ödenen AGİ konusunda merak edilen birçok soru oluştu. Devlet, asgari ücretliye vergi muafiyeti sağlarken, asgari ücret üzerinde maaş alan çalışanların asgari ücret kadar kısmından ise vergileri kaldırdı.

Bu yıl uygulanacak olan yeni asgari ücret hem artış oranı hem de vergisiz olması bakımlından ilkleri barındırıyor. Bu yıl 5.004 liralık brüt asgari ücretten gelir ve damga vergisi alınmayacak. Sadece bu değil tüm çalışanların maaşlarından asgari ücret kadar kısım vergiden istisna tutulacak. Böylece asgari ücret alanlar damga vergisiyle 676 liralık bir vergiden muaf olurken yüksek maaş alanlar ise 638 liralık gelir vergisi istisnasından yararlanacak ve gelir vergilerinden bu kadar miktar düşülecek.

Vergisiz asgari ücret ve maaşlardaki bu istisna ile birlikte bir vergi iadesi olarak uygulanan Asgari Geçim İndirimi de fiilen kalkmış oldu. Yeni gelir vergisinin bir kısmı medeni durum ve çocuk sayısına göre çalışanlara iade ediliyordu. Bir gelir vergisi ödenmediği için de iade olmayacak. Ancak devlet aslında tüm çalışanlar açısından büyük bir vergi iadesini de uygulamaya koymuş oldu.

EN YÜKSEK AGİ MİKTARI KADAR DESTEK

Sabah'ın haberine göre, eğer bu yıl AGİ uygulaması olsaydı mevcut asgari ücrete göre en yüksek ödeme üç çocuklu ve eşi çalışmayan bir işçi için 638,01 TL olacaktı. Yani mevcut 5.004 liralık brüt asgari ücrette tüm gelir vergisi bu çalışanlara iade edilecekti. Şu anda asgari ücretliler ve daha yüksek maaş alanlar yani tüm çalışanlar için 638 liralık bir vergi iadesi yapılıyor. Daha doğrusu bu kadar vergiden vazgeçiliyor. Yani tüm çalışanlar aslında en yüksek Asgari Geçim indirimi (AGİ) olan 638 liralık iadeye kavuşmuş oldu.

DESTEK NASIL ÖDENECEK?

Burada bu desteğin yani 638 liranın kime ödeneceği sorusu ortaya çıkıyor. Gelir İdarisi Başkanlığı'nın 319 numaralı tebliğ taslağına bakıldığında tüm hesaplamalar brüt ücret üzerinden yapılıyor. Buna göre brüt ücret ile anlaşan çalışanlar maaşları ne olursa olsun 638 liralık vergi iadesinden yararlanıyor.Eğer asgari ücretli ise bu rakam 676 lirayı çıkıyor daha yüksek maaş alıyorlarsa tüm vergilerinden 638 lira düşülüyor. Yani bu çalışanlara 638 liralık en yüksek AGİ ödeniyor. Taslakta net ücretten anlaşan birisi için bu 638 liralık istisnanın nasıl ödeneceği ise yer almıyor.

Bu durumda net ücretten anlaşan bir çalışanın maaş hesabındaki bu istisna işverene bir destek olarak duruyor. Taslakta yeni durumla ilgili net ücret üzerinden bir hesaplama da yapılması ihtiyacı ortaya çıkıyor.

ASGARİ ÜCRET 2022 OCAK AYI HESABI

  • Brüt ücret 5.004 TL
  • SGK toplam primi 700,60 TL
  • Gelir vergisi 0 TL
  • Damga vergisi 0 TL
  • Net ücret: 4.253,40 TL

ASGARİ ÜCRETTEN YÜKSEK MAAŞ ALANIN OCAK HESABI

  • Brüt ücret 8.000 TL
  • Sigorta primi 1.200 TL
  • Matrah 6.800 TL
  • Gelir vergisi 1.020 TL
  • Asgari ücret matrahı 4.253,40 TL
  • Asgari ücretin vergisi 638,01 TL
  • İstisna matrah 4.253,40 TL
  • Kesilecek gelir vergisi 381,99 TL
  • Damga vergisi 22,74 TL
  • Net ücret: 6.395,27 TL
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...