Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 May 2022 20:29 - Güncelleme : 15 May 2022 21:06

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Hindistan'dan buğday ithal edildiği iddialarına yalanlama geldi

Son dönemlerde sosyal medyada ortaya atılan Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal etmeye başladığı iddialarına Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlığın açıklamasında, Hindistan'ın buğday ihracatını yasaklamasının Türkiye'yi etkilemeyeceği ve ekmek fiyatlarında bir artış olmayacağı aktarıldı.

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan Hindistan'dan buğday ithal edildiği iddialarına yalanlama geldi
Tarım ve Orman Bakanlığı,İthalat,İhracat,Buğday

Son dönemlerde sosyal medyada ve bazı basın organlarında Türkiye'nin Hindistan'dan buğday ithal ettiğine dair iddialara Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yalanlama geldi. Bakanlığın resmi Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada, bazı basın ve yayın organlarında ortaya atılan söz konusu haberlerin gerçeği yansıtmadığı belirtildi.

"ÜLKENİN GIDA İHTİYACI KARŞILANMAKTARDIR"

Türkiye'nin dünyanın ilk 10 tarım ülkesinden biri olduğu belirtilen açıklamada, "Güçlü tarımsal alt yapısı ile her geçen gün artan ülke nüfusunun gıda ihtiyacını karşılamaktadır. Türkiye ayrıca 25 milyar dolar tarım ve gıda ürünleri ihracatı ile net ihracatçı konumdadır" denildi.

"EKMEK FİYATLARI YÜKSELMEYECEK"

Yapılan açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

"Hindistan'ın ülkede yaşanan aşırı sıcaklardan dolayı buğday ihracatını yasaklaması üzerine kamuoyunda ülkemizde buğday krizi yaşanacağı, Ukrayna ve Rusya'dan da buğday alamadığımız için ekmek fiyatlarının yükseleceğine ilişkin haberler de doğru değildir. Hindistan dünyanın önemli buğday üretici ülkeleri içerisinde yer almakla birlikte, üretiminin büyük çoğunluğunu iç tüketimde kullanmaktadır. Ülkemizin bu süreçte Hindistan'dan herhangi bir buğday talebi olmamıştır. Ayrıca Toprak Mahsulleri Ofisi ithalat ihalelerinde Hindistan menşeli bir ürün için teklif de almamıştır. Nitekim Hindistan'ın buğday arzını durdurmasının, kendi iç piyasasında yükselen enflasyon ile mücadele için alınmış bir tedbir olduğu bilinmektedir. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre 2020-2021 piyasa yılında yeterlilik oranlarımız, ekmeklik buğdayda yüzde 89,2, makarnalık buğdayda yüzde 259 olup buğdayda yeterlilik oranımız yüzde 102,3'dür. Buğday ithalatı büyük çoğunlukla buğday mamulleri ihracatı amacıyla yapılmaktadır"

"TÜRKİYE UN İHRACATINDA BİRİNCİ"

"2021 yılında ayrıca 2,44 milyar dolarlık buğday ithalatına karşılık 3,23 milyar dolarlık buğday mamulleri (un, makarna, vb) ihracatı yapıldığı ve böylece 795 milyon dolar dış ticaret fazlası elde edildiği vurgulanarak, şu ifadelere yer verildi:"Türkiye dünya un ihracatında birinci, makarna ihracatında ise ikinci sıradadır. Hububat piyasasında olduğu gibi baklagil piyasasında da Türkiye dünyanın en önemli ülkelerinden biridir. 2021 yılında ülkemizde 305 bin ton kuru fasulye üretimi ile tüm zamanların üretim rekoru kırılmıştır. Ülkemiz dünya nohut üretiminde 2'inci sırada, mercimek üretimde ise 4'üncü sıradadır. 2021 yılında 64 bin ton kuru fasulye ve 168 bin ton nohut ihracatı gerçekleştirilmiştir. Covid-19 pandemi koşulları, iklim değişikliği ve Rusya-Ukrayna savaşı küresel boyutta tarım ve gıda sektörünü de etkilemektedir. Bakanlığımız, içinde bulunduğumuz süreçte yaşanan bu gelişmeleri yakından takip etmektedir. Gerek üreticilerimizin gerekse tüketicilerimizin olumsuz etkilenmemesi için gereken her türlü tedbir alınmaktadır" denildi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...