Tgrt Haber
04 Haziran 2022 13:36 - Güncelleme : 04 Haziran 2022 15:25

Hobi olarak başladı, şimdi 300 bin TL kazanıyor

Organik tarımın hız kazandığı son dönemde, kârı yüksek ürünlerden kültür böğürtleninde hasat zamanı geldi. Türkiye’nin ılıman koşullarında rahatlıkla yetiştirilen meyvenin üreticisi Ziraat Mühendisi İsmet Soytorun’un hobi olarak başladığı böğürtlen yetiştiriciliği gelir kapısı oldu.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
tarım

Çukurova'nın tarım ürünleri, mısır, buğday ve yer fıstığına alternatif olarak böğürtleni seçti.

Kültür böğürtleni merakını işi haline getiren Ziraat Mühendisi İsmet Soytorun, bu yıl 5 dekar alana ekimini yaptığı böğürtlenden sadece 25 gün süren hasatta 300 Bin TL kâr elde etmeyi bekliyor.

Osmaniye Kadirli'nin Kümbet köyünde 5 dekarlık arazide kültür böğürtleni yetiştiriciliği yapan İsmet Soytorun, Çukurova'nın tarım ürünleri, mısır, buğday ve yer fıstığına alternatif olarak böğürtleni seçti. Ekildikten sonra 2'nci yılında ürün veren böğürtlende bu yıl 5 dekarlık araziden 8 ton ürün beklediğini belirten Soytorun, böğürtlenin kilo fiyatının ise 35 ile 40 TL'den alıcı bulduğunu söyledi.

PANDEMİ BÖĞÜRTLENE YARADI

25 gün sürecek hasat sonrası 300 Bin TL gelir elde etmeyi beklediğini belirten Soytorun, Böğürtlen hasadına başladığını söyledi. Ayrıca böğürtlenin bağışıklık sisteminin dostu olduğunu belirten İsmet Soytorun, “Böğürtlen üretimine 15 yıl önce başladım. İlk kurduğum bahçe 8 dekardı. Şu anda 5 dekar üzerinde erkenci bir çeşit olan boysenberry böğürtlen çeşidi ile yetiştiricilik yapıyorum. Yetiştiricilik yaptığım alanda bu yıl 1,5 ile 2 ton aralığında ürün almayı düşünüyorum. İki gün önce hasada başladık. Sezon boyunca 20-25 gün süreçte ortalama 300 Bin lira para kazanacağımızı düşünüyorum.” dedi.

Hobi olarak başladı, şimdi 300 bin TL kazanıyor

Dışarıdan böğürtlene talebin yüksek olduğunu söyleyen Soytorun, dondurma üreticileri, pastaneciler ve toptan alıcıların ürüne ilgi gösterdiğini söyledi. Soytorun “Ortalama satış fiyatımız kilogramı şu anda 35-40 TL civarında Perakende olarak da hem insanlara tanıtmak hem de ürünümüzün tadına baktırmak adına tarlamızın kenarında satış yapıyoruz. Ayrıca pandemi döneminde de bağışıklık sistemi çok tartışılırken özellikle antioksidan kapasitesi çok yüksek bu ürünün buda ürünümüzün popülerliğini arttırdı. Bu durum hem gelirimizin hem de ürün fiyatının artışına da sebep oldu.” şeklinde konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...