Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2021 07:53

Hükümet etiket vurgununa 'dur' diyecek

Pazar ve marketlerin zam yarışı halkın bütçesini sarstı. Hükümet, haziran ayının sonu kadar ekonomik reform paketi kapsamında iki önemli kurul oluşturarak etiket vurgununa ‘dur’ diyecek. Böylece kurulacak olan kurumlardan Ekonomi Koordinasyon Kurulu, ekonomideki gelişmeleri izleyecek. Fiyat İstikrar Komitesi ise fiyat artışlarını takip edecek.

Hükümet etiket vurgununa 'dur' diyecek
Fiyat İstikrar Komitesi,,Ekonomi Koordinasyon Kurulu,

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıkladığı ekonomik reform paketi ile fırsatçıları takip edebilmek için haziran sonuna kadar 2 önemli kurul oluşturulacak. Bu kurullardan Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ekonomideki gelişmeleri yakından takip edip yönetmek için Fiyat İstikrar Komitesi ise piyasada yaşanan fiyat hareketliliğini ve artışının kontrolü için kurulacak. bu iki kurulun oluşumu için Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yeterli olacağı üzerinde durulurken yasal altyapı hazırlıklarının tamamlanma aşamasında olduğu belirtildi.

HAZİRAN SONUNDA BAŞLIYOR

Market zincirlerinde ürün etiketleri sürekli yenileniyor. Pazar fiyatları marketleri solladı. Stokçu ve fırsatçılar da vurgun yapıyor. Bu tablo, vatandaşın bütçesine ağır yük getiriyor. Hükûmet, ekonomik reform paketi kapsamında haziran sonunda iki önemli kurulu hayata geçirecek ve fiyatlarda istikrarı sağlayacak.

HIZLI VE KARARLI MÜDAHALE

Fiyat İstikrar Komitesi, Cumhurbaşkanlığının koordinasyonunda olacak. Enflasyondaki yükselişi ve fiyat artış risklerini değerlendirip gerekli tedbirleri alacak. Komite, gıda enflasyonu ile ilgili hareketleri de yakından izleyecek. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) ise birçok bakanlıkla birlikte ekonomi ile ilgili birimleri koordine edip hızlı çözümler üretecek

YENİDEN OLUŞTURULACAK

EKK,  Cumhurbaşkanı Yardımcısının  başkanlığında çalışacak. Birçok bakanlığın katılımı  ile toplanacak olan  kurul, ekonomi  ile  ilgili  birimleri  koordine edecek. Kurul, birkaç Bakanlığı ilgilendiren konuların hızlı  ve koordineli  bir şekilde çözümünü, ayrıca, Kalkınma Planı, Orta  Vadeli  Program  ve  Yıllık  Program'da yer  alan eylemlerin eş  güdümünü  sağlayacak. Cumhurbaşkanlığı  Hükûmet  Sistemine geçilmesi ile kaldırılan bu Kurul böylece yeniden hayata geçirilmiş olacak.

SPEKÜLASYON İNCELENECEK

Fiyat İstikrar Komitesi ise Cumhurbaşkanlığı koordinatörlüğünde Tarım ve Orman, Ticaret, Hazine ve Maliye Bakanlıkları, Merkez Bankası,  Ticaret  Borsası  ve  Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe başkanlığı temsilcilerinden oluşacak.  Bu  Kurul,  enflasyonda  yaşanan yükselişi ve fiyat artış hızının düşme süreci önünde  risk  oluşturan  unsurları  değerlendirmek,  gerekli  önlemleri  almakla  görevli olacak.  Komite, ayrıca  gıda  enflasyonu  ile ilgili hareketleri, üretim süreçlerini takip edecek. Gıda fiyatlarındaki artışların nedeni, bazı ürünler  ile  ilgili  spekülasyonlar  var  mı,  bir ürün  ile  ilgili  artışlar  varsa  bunun  neden kaynaklandığını araştıracak. Gıda arz zincirinin hangi  evresinde  fiyatların  yükseldiği  takip edilecek. Bu takip doğrultusunda vatandaşın daha sağlıklı ve ucuz gıda tüketimi sağlamak için aracılar dâhil gerekli önlemleri alacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...