Tgrt Haber
26 Nisan 2022 13:18 - Güncelleme : 26 Nisan 2022 14:43

Kırmızı et için düğmeye basıldı: Avrupa’nın lideri konumunu sürdürmek için kişi başı 6 bin lira

Küçükbaş hayvancılıkta Avrupa’nın lideri konumunda olan ülkemizde arzı destekleme politikasına karar verildi. Avrupa'daki konumu sürdürmek için küçükbaş hayvancılık sektöründe sürü yenileme veya büyütme çalışması yaparak çobanların istihdamına katkı sunan işletmelere her bir çoban için 6 bin lira destek ödemesi sağlanacak.

Editör: Berna Akkaya / Kaynak: SABAH
Meclise sunulan raporda, çoban desteğinin 75 milyon liraya çıkarılması teklif edildi.
Meclise sunulan raporda, çoban desteğinin 75 milyon liraya çıkarılması teklif edildi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre küçükbaş hayvan sayısı geçen yıl yüzde 6.3 artışla 57 milyon 519 bin olarak hesaplanırken ülkemiz, küçükbaş hayvan varlığında Avrupa’da ilk sırada yer alıyor. Türkiye nüfusunun her birine bir küçükbaş hayvan düşecek şekilde üretim planlaması yapılırken kırmızı et açığının kapatılması için sürü yönetimine destek artarak sürüyor. Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'na sunulan raporda, küçükbaş hayvan varlığının daha da artırılması için çoban desteğinin 75 milyon liraya çıkarılması teklif edildi.

SÜRÜ BÜYÜTME DESTEĞİ ARTIRILDI

Planlama sayesinde koyun sayısı geçen yıl yüzde 7.2 artarak 45.1 milyona, keçi sayısı ise yüzde 3 artarak 12.3 milyona ulaştı. Çoban istihdamı desteği kapsamında 100 baş ve üzeri koyun keçi varlığına sahip işletmelerden sertifika sahibi çoban istihdam eden, yıl içinde 5 ay prim yatıranlara yılda 6 bin lira destekleme ödemesi yapılıyor.

Kırmızı et için düğmeye basıldı: Avrupa’nın lideri konumunu sürdürmek için kişi başı 6 bin lira

Geçtiğimiz yıl 3 bin 200'ün üzerinde çobana sertifika verilirken genç çiftçi projesi kapsamında 352 bin, sözleşmeli küçükbaş hayvancılık projesi kapsamında ise 88 bine yakın koyun dağıtımı gerçekleşti.

Sürü büyütme ve yenileme desteği de bu yıl 100 liradan 125 liraya çıkarıldı.

HAZİNE TAŞINMAZLARI TARIM VE HAYVANCILIK İÇİN KULLANILACAK 

Yatırımların desteklenmesi amacıyla Hazineye ait taşınmazların tarım ve hayvancılık yatırımlarının teşviki için de kullandırılmasına karar verildi. Böylece gelecek yılın sonuna kadar toplam 60 milyon metrekare yüzölçümlü Hazine taşınmazının arzı gerçekleştirilecek. 

Hazineye ait tarım arazilerinin ecrimisil (Bir gayrimenkulün, sahibinin izni olmaksızın kullanılması sonucu oluşan tazminat hakkı) ödenerek kullanılması yerine kira sözleşmesiyle kullanımı sağlanıyor.

Hazineye ait tarım arazileri kullanıcılarına 10 yıla kadar doğrudan kiralanabiliyor ve kira bedelleri cari yıl için belirlenen ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden hesaplanıyor.

Kaynak: SABAH
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...