Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
29 May 2022 07:23 - Güncelleme : 29 May 2022 07:28

Ev ve dükkanı geçtik, hurdalık depoların bile fiyatı uçtu

Vatandaşların ev alma hayali fahiş fiyatlar karşısında suya düşerken dükkan ve konutta fiyatlar bir yılda beş kat arttı. Sadece konut ve dükkan değil hurdalık yerlerin fiyatı bile aşırı yükseldi.  30 milyon TL’ye alıcı 150 bin liraya kiraya verilen hurdalıklar üretimi de engelliyor.

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
Ev ve dükkanı geçtik, hurdalık depoların bile fiyatı uçtu
hurdalık,depo,fiyat

Koronavirüs pandemisi, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş tedarik zincirini alt üst etti. Üretim ve ihracatta Türkiye’de artışlar yaşarken sanayici ve KOBİ’ler işleri açılınca tesislerini büyütmeye başladı.  Durum böyle olunca iş yeri, depo ve üretim tesisi fiyatları da beş kat birden arttı.

GARAJ FİYATLARI UÇTU

Bugün artık boş yer bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Durum böyle olunca İstanbul İkitelli Organize Sanayi Bölgesi’nde en izbe dükkanın fiyatı bile 20 milyon TL’yi buldu. 1.000 metrekarelik bir atölyenin 24 milyon TL’ye satışa konulduğu görüldü. Aynı sanayi bölgesinde 700 metrekarelik bir deponun satış fiyatı ise 20 milyon lirayı buldu. Kiralık depo, iş yeri ve dükkân fiyatları da tavan yaptı. Başakşahir’deki bir OSB’de 1.200 metrekarelik bir deponun yıllık kirası 150 bin liraya ulaştı. Sanayici ve KOBİ’ler, yaşanan durumun ülke ekonomisine ciddi zarar verdiğini belirterek “Steve Jobs Apple’ı garajda üretti. Bugün sanayi bölgesinde bir garaj satın almak 10 milyon TL’yi geçmiş durumda” dediler.

Ev ve dükkanı geçtik, hurdalık depoların bile fiyatı uçtu

SANAYİ ARSASI DA TAVAN

Gürmaksan Hidrolik Yönetim Kurulu Üyesi Bünyamin Erkmen, gazetemize yaptığı açıklamada “Pandeminin başlamasından altı ay sonra tedarik zincirinin bozulması ile birlikte siparişlerde Türkiye’ye ciddi bir kayış yaşandı. Dolayısıyla üretim ve ihracatta yükseliş oldu. Bu da iş yeri, depo ve üretim tesisi ihtiyacını artırdı. Şimdi sanayicide ve KOBİ’de en büyük sorun üretim yeri bulunamaması. Mevcut yerlerin fiyatları beş kat arttı. Sadece hazır dükkân veya depo değil, fabrika ve fabrika arsa fiyatları da yükseldi. Bu da üretim süreçlerini zaman zaman tıkıyor” dedi.

FIRSATÇILIK YAPILIYOR

Şehir içinde yer alan OSB’lerde yer bulmanın zorlaştığını ve fiyatların çok yükseldiğini söyleyen Erkmen “Bu durumda şehire uzak bölgelere gitmeniz gerekiyor. Mesela Silivri… Ancak bir kümelenme yok. Üretim yapan şirketlerin tüm ihtiyaçlarını aynı bölgede bulabilecekleri siteler gerekiyor. Kısacası üretim yeri konusunda ciddi bir çıkmaz var” diye konuştu. OSB’lerde artan fiyatların bir sebebinin de fırsatçılık olduğunu söyleyen Erkmen “Sadece yatırım için iş yeri veya dükkân alan insanlar var. 'Nasıl olsa talep var' mantığıyla, fiyatları yüksek tutuyorlar. Bunu gören diğer iş yeri sahibi de fiyatı artırıyor. Konut ve otomotiv sektöründe yaşanan durumu burada da yaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...