Tgrt Haber
27 May 2022 17:33 - Güncelleme : 27 May 2022 19:46

İhracatından 400 milyon TL bekleniyor: 'Çilek köyünde' hasat başladı

‘Kırmızı elmas’ olarak bilinen Kurşunlu çileğinde, yılın ilk hasadı başladı. Bursa'nın İnegöl ilçesindeki çilek köyünden 5 ülkeye de ihraç edilen çileğin, yaklaşık 400 milyon TL gelir getirmesi bekleniyor.

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
İhracatından 400 milyon TL bekleniyor: 'Çilek köyünde' hasat başladı
çilek,meyve,ihracat,kurşunlu,kırmızı elmas

İnegöl ilçesine bağlı 'çilek köyü' olarak nitelendirilen kırsal Kurşunlu Mahallesi'nde üretimi yapılan Kurşunlu çileğinde, ilk hasat başladı. Çiftçiler, yılın ilk hasadını gerçekleştirirken, 'kırmızı elmas' olarak bilinen çileğin hasadı bu yıl hava muhalefeti nedeniyle 8 yerine 7 ay sürecek. Tarlada kilosu 12 TL'den satılan ve bölgedeki bin 100 haneli mahallede oturan vatandaşların geçim kaynağı olan Kurşunlu çileğinin, önceki yıllarda da olduğu gibi bu yıl da Gürcistan, Almanya, Romanya Rusya ve Balkan ülkelerine ihraç edilmesi planlanıyor.

Çilek hasadı için tarlaya giderek incelemede bulunan İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, çilek hasadının başladığını belirterek, "11 bin dekar alanda çilek üretimi yapılıyor. Ortalama dönümünden 3.5 ton ürün alınıyor. Mahallemizde çilek hali var. Pazar sıkıntısı da yok. 11 bin dekarlık alanda bu yıl 350 bin ton rekolte beklentimiz var. Geçen sene fiyatlar 7 ila 8 TL arasındaydı. 350 milyon TL civarında bir gelir elde edildi. Bu sene sanayilik tabir edilen çileğin kilosu 10 TL, sofralık ise 12 TL'den satılıyor. Reçinası, şekeri yüksek. Lezzetli. 1 Mayıs ta hasadı başlar, 7 ay boyunca 30 Kasım'a kadar devam eder. Bu sene hava muhalefeti nedeniyle 20 gün ürünlerin hasadında öteleme oldu" dedi.

BAŞLICA MÜŞTERİ BALKAN ÜLKELERİ

İç piyasaya olduğu gibi ihraç da edildiğinin altını çizen Çelik, "Gürcistan, Rusya, Almanya, Romanya, Balkan ülkelerine ihraç ediyoruz. Çilek köyü olarak anılıyor. Mahalle sakinleri gelirlerini çelikten karşılıyorlar. Kurşunlu'nun yanı sıra sınır mahalleler Eymir, Hasanpaşa, Çitli, Kınık, Küçük Yenice de esinlenerek çilek üretimine başladılar" diye konuştu.

 

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...