Tgrt Haber
08 Temmuz 2021 11:07

İhracatta 15 yılın en güçlü iyileşmesi

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, Haziranda 58,5’e yükseldi. Rakamlar Haziran 2006'dan beri en güçlü iyileşmeye işaret ederken, koronavirüs salgınının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratma gücüne halen sahip olduğu belirtildi.

İhracatta 15 yılın en güçlü iyileşmesi
İSO,ihracat

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Haziran 2021 dönemi sonuçları açıklandı.

Buna göre Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, haziranda 58,5'e yükseldi. Mayısta 58,4 olan endeks, Türk imalat sektörü ihracatçılarının talep ikliminde belirgin iyileşmenin sürdüğünü ortaya koyarken, aynı zamanda Haziran 2006'dan beri en güçlü iyileşmeye işaret etti.

Haziranda Avrupa genelinde ekonomik aktivite güçlü artış sergiledi. Türk imalatçılarının en büyük ihracat pazarı Almanya'nın üretiminde 10 yılı aşkın dönemin en hızlı artışı gerçekleşti. İtalya'da son 41 ayın, Fransa'da son 11 ayın en yüksek büyüme temposuna ulaşıldı. Birleşik Krallık'ta ekonomik faaliyetlerin genişleme hızı güçlü seyrini korurken, ABD'de büyüme hızı da anket geçmişinin en yüksek düzeyleri arasında yer aldı. COVID-19 vakalarındaki artış, Asya'nın bazı bölgelerinde ise talebi olumsuz etkiledi.

SALGIN TOPARLANMADA HALA İLK FAKTÖR

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İhracat İklimi Endeksi hakkında değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker, konuya ilişkin olarak şunları söyledi:

“Haziran'da Kovid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesine bağlı olarak, Türk imalatçılarının Avrupa’daki ana ihracat pazarlarında ve ABD’de talep artmaya devam etti. Bu eğilimin önümüzdeki aylarda firmaların yeni iş hacmini desteklemesi bekleniyor. Öte yandan Kovid-19 salgını, başta Asya olmak üzere dünyanın bazı bölgelerinde talep iklimini olumsuz etkilemeye devam etti. Bu durum, Türk ihracatçılarını doğrudan fazla etkilemese de salgının ekonomik toparlanmayı sekteye uğratma gücüne halen sahip olduğunu gösteriyor.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...