Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
12 Şubat 2022 12:30

2. el araba almak için doğru zaman nedir, fiyatlar ne zaman düşer? Araç fiyatlarının düştüğü dönem!

İkinci el araç satın almak isteyen binlerce kişi, fiyatların düşeceği doğru zamanı beklemeye ve bu dönemin ne zaman yaşanacağını araştırmaya başladı. Havalar ısındıkça işlerinin düzene gireceğini umut eden galericiler, ikinci el arabalarda fiyatların artması sebebi ile satışların durma noktasına gelmesinden muzdarip olduklarını ifade etti. Döviz kurundaki hareketlilik ve kredi faizlerindeki değişiklikler, piyasanın gidişatının merak edilmesine sebep oldu. İşte, 2022 yılında araç fiyatlarında ve otomobil piyasasında son durum!

2022 yılında ikinci el araç fiyatlarına dair merak edilenler...
2022 yılında ikinci el araç fiyatlarına dair merak edilenler...

"İkinci el otomobil almak için doğru zaman nedir, 2. el araba fiyatları ne zaman düşecek?" soruları gündemde yerini aldı. İkinci el araç piyasasında devam eden durgunluk, hem araç sahiplerinin hem de araç sahibi olma hayali kuran kişilerin ilgi odağında yer alırken; galericilerin, önümüzdeki aylarda piyasada bir hareketlilik beklediğini açıklaması, akıllara "2. el araba fiyatları düşecek mi, ikinci el araba fiyatlarının düşeceği tarih ne zaman?" sorusunu getirdi. Analistler ise otomobil almayı düşünenleri uyararak, 2. el otomobil fiyatlarının ciddi oranda düşmesi beklendiğinin altını çizdi. İşte, araba almak için en iyi zamanı bekleyen milyonlarca vatandaş tarafından araştırılan 2022 ikinci el araç piyasasına dair uzman yorumları...

2. el araba almak için doğru zaman nedir, fiyatlar ne zaman düşer? Araç fiyatlarının düştüğü dönem!

ARABA ALMAK İÇİN EN DOĞRU ZAMAN NEDİR?

Araba sahibi olmak isteyen binlerce vatandaş, hayalini kurduğu arabayı doğru zamanda almak için araştırmalara başladı. Dönemsel olarak farklılık gösteren araba fiyatlarının 2022 yılında nasıl bir grafik çizeceğini yorumlayan uzmanlar, görüşlerini paylaştı. 

Arabalarının fiyatlarını araç üreticisi belirlese de, bayiler her zaman bunlara bağlı kalmayabilir ve talep gören modellerde genellikle indirim yapmazlar. Daha az tercih edilen modelleri satmak için ise diğerlerine göre daha yapıcı davrabilirler. Bunun için de, araba satın almak için doğru zamanı beklemek gerekir. Örneğin, Kasım ve Aralık ayları, normal piyasa şartlarına göre, daha uygun bir dönem olarak kabul edilir. Yılın son ayları, normal şartlarda araba almak için en doğru zamandır. Özellikle sıfır araba almayı düşünenler için, yeni yıla girdikten sonra Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan kampanyaları takip etmek de doğru zamanın yakalanması için bir fırsat sunabilir fakat bu dönemde piyasada fiyatlar artış gösterebilir. 

İkinci el araba alımında ise, dikkat edilmesi gereken bazı dönemler vardır. Örneğin bayram öncesi dönemler, talebin en çok arttığı dönemlerdir ve ikinci el araç piyasasına büyük oranda yansır, grafik yükselişe geçer. Bu sebeple, bayramlardan önce araba alınması zorunluluk arz etmedikçe tavsiye edilmez. 

2. el araba almak için doğru zaman nedir, fiyatlar ne zaman düşer? Araç fiyatlarının düştüğü dönem!

ARABA ALMAK İSTEYENLER BU AYLARA DİKKAT ETMELİ!

Araba almak isteyen binlerce vatandaş, doğru zamanın ne zaman olduğu hakkında tereddüte düşmektedir. İşte, araba almak için uygun tarihler:

  • Ocak ve Şubat Ayları: Bu aylarda kampanyalar yeni şartlarla devam eder, piyasa durgundur. 
  • Mart, Nisan ve Mayıs Ayları: Piyasanın en hareketli zamanı olarak bilinir. Fiyatlar yükselir, aracını satmak isteyenler için doğru zamandır.
  • Haziran Ayı: Ayın ortasında okulların tatil olması ile birlikte piyasada hareketlilik başlayabilir. 
  • Ağustos Ayı: Ay sonundan itibaren filolardan araba dönüşleri başlar.
  • Eylül Ayı: Yaz aylarının bitimi ile iyice hareketlenen piyasa, Ekim ayının sonuna kadar bu şekilde devam eder. 
  • Kasım ve Aralık Ayları: Firmaların yıl sonu kampanyaları cazip fırsatlar sunar, öte yandan yeni model beklentisi olacağından, eldeki arabalar için daha uygun imkanlar oluşturulur. 

Araç fiyatları genel itibari ile mevsimsel olarak değişiklik gösterse de, almak istediğiniz arabanın markası, modeli, paketlerine göre; kur değişimlerinden yeni ÖTV zammına kadar birçok unsurdan da etkilenmektedir. 

İKİNCİ EL ARABA ALIMINDA FİYATLAR NE ZAMAN DÜŞER? 

  • Belirli aralıklarla yapılan vergi indirimlerinden etkilenen ikinci el otomotiv piyasası, indirimler yürürlüğe girdikten yaklaşık iki hafta sonra piyasaya yansımaya başlar, bunun için vergi indirimlerini takip etmek gerekir. 
  • İstatistiklere göre, ülkemizde Ocak ile Nisan ayında ikinci el piyasası biraz durgunlaştığından, bu ay aralığı, avantajlı fiyatlarla ikinci el araba almanın daha fazla mümkün olduğu bir dönem olarak kabul edilir.
  • Zorlu hava şartlarının olduğu dönemlerde de ikinci el piyasasında bir durgunluk gündeme gelir ve bu dönemlerde araç satışı azaldığı için acil satış yapmak isteyen satıcılardan uygun fiyatla ikinci el araba almak kolaylaşır. 

  • 2. el araba almak için en doğru zaman yaz tatili ya da sömestr tatili dönüşü olarak bilinmektedir. Genellikle aileler çocuklarıyla daha çok vakit geçirdiği için araç piyasasında durgunluk yaşanmaya başlar ve fiyatlarda düşüşler yaşanabilir.
  • Araç kredisindeki faizlerde yaşanan düşüşler de araba alırken dikkat edilen unsurların başında gelmektedir. Genellikle faizler ve araba fiyatları arasında ters orantı meydane gelmektedir. Faizler düşünce araba fiyatları yükselir, böylece aslında arabanın toplam tutarında hatrı sayılır bir değişiklik yaşanmaz. 

 

2. el araba almak için doğru zaman nedir, fiyatlar ne zaman düşer? Araç fiyatlarının düştüğü dönem!

2. EL ARABA ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Uygun fiyata araba almak isteyen kişilerin ikinci el araba alırken dikkat etmesi gereken birçok en önemli konu vardur. Bunlardan biri de vergilerdir. Her yıl Ocak ve Temmuz aylarında iki taksit şeklinde Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödendiğinden; araba alacak kişiler için, bunun en önemli cevabı, Ocak ayından sonra gelen Şubat ayı ve Temmuz ayından sonra gelen Ağustos ayıdır. Şubat ve Ağustos ayında araba aldığınız takdirde MTV ödemesi yapmanıza gerek kalmaz fakat göz önünde bulundurulması gereken bir diğer husus da, araç sahibinin araba satış fiyatına biçeceği fiyattır.

İkinci el araçlarda son dönemde döviz kuru, vergi gibi noktalar etkili olduğundan, artan araba fiyatlarının birkaç ay sonra ekonomi ile doğru orantılı olarak düşeceği beklense de, araba sahibi olmak isteyen vatandaşlar doğru zaman konusunda tereddütlü gürünüyor. 

 

2. el araba almak için doğru zaman nedir, fiyatlar ne zaman düşer? Araç fiyatlarının düştüğü dönem!

İKİNCİ EL ARABADA YÜZDE 50'YE VARAN DÜŞÜŞ BEKLENTİSİ

Alt segmentte olduğu halde yüksek fiyatlar istenen Şahin, Doğan gibi otomobillerin fiyatlarında yüzde 50 oranında düşüşler yaşanması son dönemde sık sık gündeme gelmekle birlikte, 2022’nin son çeyreğinde analistlere göre ekonomide önemli iyileşmeler yaşanması bekleniyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...