Tgrt Haber
04 Ağustos 2021 10:47

İlk sürücüsüz otobüsten güzel haber: Testler başarıyla tamamlandı

Otokar ve İstanbul Okan Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz otobüs çalışmasında, otonom otobüsün ikinci aşama yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testleri başarı ile tamamlandı.

İlk sürücüsüz otobüsten güzel haber: Testler başarıyla tamamlandı
Okan Ünibversitesi,Otokar,sürücüsüz otobüs

Türkiye’de otomotivde TOGG ile başlayan ivmelenme süreci hızlanarak devam ediyor. TOGG ile başlayan sürecin ardından Türk otomotiv endüstrisinde devrim niteliğinde projeler gelmeye devam ediyor.

Bu kapsamda geçtiğimiz aylarda Bursa'da şehir içi kısa mesafelerde kullanılmak üzere Amperino ismindeki SUV görünümlü elektrikli aracın marka tescili alınmıştı.

Otomotiv endüstrisi için sevindiren bir başka haber Türkiye’nin ilk sürücüsüz otobüsü projesinden geldi. Otokar ve İstanbul Okan Üniversitesi işbirliği ile geliştirilen Türkiye’nin ilk sürücüsüz otobüs çalışmasında, otonom otobüsün ikinci aşama yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testleri başarı ile tamamlandı.

3 yıllık çalışmaların ardından Türkiye’nin ilk çevresini algılayan, düşük hızlarda dahi hassas kontrol ve konforlu bir yolculuk sağlayan otonom otobüsünün ikinci aşama yazılım bütünleştirme ve sürücüsüz doğrulama testleri başarı ile tamamlandı.

İNSANDAN DAHA HASSAS

Otonom Otobüsü, sürücüye gerek kalmadan özel ve bölünmüş yollarda, gelişmiş sensör füzyonu algoritmaları ile çevresini algılayıp konumunu haritada bulabiliyor. Araç, hassas kontrolcü tasarımı sayesinde 0-30 kilometre arası sürücü sistemlerinin kontrolünün zor olduğu durumlarda konforlu sürüş sağlıyor. Yüksek hassasiyetli sürekli pozisyon kontrollü direksiyon sürüş algoritması sayesinde viraj hakimiyeti ve kavşak dönüşleri emniyetle yapabilen otonom otobüs, durakta bekleyen yolcuları algılayıp durabiliyor, yolcular inmek istediğinde ise sadece “dur” düğmesine basılması yeterli oluyor.

Ayrıca yaya geçitlerinde yayalara yol veriyor, acil fren özelliği sayesinde güvenli sürüş imkânı sağlıyor. Herhangi bir hareketli yaya, hayvan veya bisikletli beklenmedik bir şekilde aracın önüne çıktığında otobüs acil fren yapabiliyor. Önündeki tehlike geçtiğinde yola devam etme kararını yapay zeka, sensör füzyon ve yazılım bütünleştirme ile kendisi veren araç, trafik ışıklarını ve yol kenarı işaretlerini de otomatik algılıyor.

Üzerinde yer alan dur-kalk araç takip sistemi (Stop& Go ACC) ile sıkışık trafikte sürüş yapmayı kolaylaştıran otonom otobüs, önündeki ve yanındaki araçlar ile mesafesini otomatik olarak kontrol ederek otomatik takip imkanı sunuyor. 

5 MİLYON EURO BÜTÇELİ

5 milyon euro bütçeli proje ile  sadece yurt içinde değil, yurt dışında da Türkiye otomotiv endüstrisinin gücünü ve çekiciliğini artıracak akıllı teknolojilere yönelik altyapıların kurularak hizmete sokulması hedefleniyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan İstanbul Okan Üniversitesi Kurucusu ve Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan, “Ülkemizin ilk otonom aracını geliştirdik. Ulaştırma Teknolojileri ve Akıllı Otomotiv Sistemleri Araştırma ve Uygulama Merkezimiz ve Mühendislik Fakültemizin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından desteğe değer bulunarak protokol imzaladığı OPINA başlıklı, 5 milyon euro bütçeli IPA II projesi başvurusu, AB tarafından hiçbir değişiklik önerisi olmadan kabul edildi. Üniversite sanayi iş birliği ile katma değeri yüksek ürünler üreteceğiz, ülkemiz böyle kalkınacak" değerlendirmesinde bulundu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...