Tgrt Haber
26 Haziran 2022 09:54 - Güncelleme : 26 Haziran 2022 09:57

IMF, ABD büyüme tahminini 6 puan daha düşürdü

IMF, ABD'nin büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti. Ekonomi politikalarını değerlendiren kuruluş, ABD’nin resesyondan "zorlukla" kaçınabileceğini öngördü. ABD, değerlendirme karşısında uluslararası zorluklara dikkat çekti.

IMF, ABD büyüme tahminini 6 puan daha düşürdü
abd

ABD merkez bankası Federal Reserve’in (Fed) faiz oranlarını agresif şekilde yükseltmesinin talep tarafında sakinleşmeye yol açması üzerine IMF ekonomik büyüme öngörülerinde revizyona gitti.

IMF, ekonomi politikalarının yıllık değerlendirmesinde ABD Gayri Safi Yurtiçi Hasılasının 2022'de büyüme tahminini, en son tahmin olan Nisan ayındaki yüzde 3,7'den yüzde 2,9’a düşürdüğünü açıkladı.

2023 tahminini yüzde 2,3'ten yüzde 1,7'ye ve 2024 tahminini de yüzde 0,8'e düşürdü.

NEREDEYSE YARI YARIYA DÜŞTÜ

IMF geçen Ekim ayında ABD'de bu yıl yüzde 5,2 büyüme öngörüyordu. Ancak o zamandan koronavirüsün uzaması tedarik zinciri sıkıntılarının toparlanmayı yavaşlatması, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının yol açtığı yakıt ve gıda fiyatlarındaki keskin artış ABD enflasyonuna zirve yaptırdı.

IMF Genel Müdürü Kristalina Georgieva düzenlediği basın toplantısında, görünümün yüksek derecede belirsizliğe sahip olduğunu belirterek, "ABD'de resesyondan kaçınmanın zor bir yolu olduğunu" söyledi.

Georgieva, fiyat istikrarının ABD gelirlerini korumak ve büyümeyi sürdürmek için önemli olduğunu, ancak bunu başarmanın tüketiciler için "biraz acıtıcı" olabileceğini söyledi.

ABD’de enflasyon, Fed'in tercih ettiği ölçü olan yüzde 2’lik seviyenin fört katından fazla (yüzde 8,4) ilerliyor.

Georgieva, "Bu politika yolunun, enflasyonu hızla hedefe geri getirecek finansal koşullarda önceden sıkılaştırma yaratması gerektiğine inanıyoruz. Fed'in bilançosunu küçültme kararını da destekliyoruz" dedi.

ABD Hazine sözcüsü Michael Kikukawa, IMF açıklamasıyla ilgili, “Biden yönetiminde güçlü ABD ekonomisinin küresel zorluklarla karşılaştığını gösteren” bir değerlendirme olduğunu belirtti.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...