Tgrt Haber
11 Ekim 2018 10:34

IMF Başkanı konuştu, hisse piyasaları çöktü

IMF Başkanı Christine Lagarde`ın borsa değerlemelerinin `son derece yüksek` olduğunu söylemesinin ardından uluslararası piyasalarda sert düşüş yaşandı. Küresel düşüş yüz milyarlarca dolar mal varlığını yok etti. Yurt dışında düşüşe geçen dolar içeride de 6 TL`nın altına geriledi.

IMF Başkanı konuştu, hisse piyasaları çöktü
imf,,dolar,,petrol,,piyasalar,

Uluslararası Para Fonu(IMF) Başkanı Christine Lagarde, borsa değerlemelerinin "son derece yüksek" olduğunu söyledi.Bu açıklamaya ek olarak ABD yönetimi, Amerikan  teknolojilerini korumak adına yabancı yatırımlara yeni kısıtlamalar getireceğini duyurdu.

Bu gelişmeler sonrası ABD'den başlayan sert satış dalgası tüm dünyaya hızla yayıldı.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 3,15, S&P 500 endeksi yüzde 3,29 ve Nasdaq  endeksi yüzde 4,08 değer kaybederek yaklaşık 8 ayın en hızlı günlük düşüşünü  kaydetti. Piyasalardaki sert düşüşü değerlendiren ABD Başkanı Donald Trump,  yatırımcıların azalan risk iştahından ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz  artırımlarını sorumlu tutarak, "Fed'in yanlış yaptığını düşünüyorum. Piyasalar  çok sıkı. Fed kafayı yedi." ifadelerini kullandı.

ABD ve Avrupa piyasalarındaki satış dalgası, Asya piyasalarına da taşındı. Japonya'da açıklanan ÜFE, yıllık yüzde 3 artış ile  beklentileri aşmasına karşın Nikkei 225 endeksi ve Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 4'ün üzerinde değer kaybetti.

Euro/dolar paritesi ise  Trump'ın açıklamalarının doları zayıflatması ile yükseliş eğiliminde hareket  ederek 1,1550'ye çıktı. İçeride ise dolar, 6 TL'nin altına düştü. 

Petrol fiyatları küresel hisse senedi piyasalarındaki düşüşün ve ABD ham petrol stoklarının beklentilerden daha fazla yükseldiğini gösteren raporun etkisiyle dünkü kayıplarını artırarak iki haftanın dip seviyesine geriledi.
 
Michael adlı kasırga en az bir ölü, yaralılar ve yaygın tahribata yol açmış olsa da, Florida'ya ilerlemesiyle petrol varlıklarını önemli hasarlardan korumasıyla arz endişeleri azaldı.
 
Brent ham petrolünün en yakın vadeli fiyatı 81.37 dolara kadar geriledi.
 
Altın fiyatları güçlü ABD verilerinin potansiyel olarak Fed'in gelecek yıl birçok kez faiz oranlarını yükseltme ihtimalini artırmasıyla geriledi ancak zayıf seyir izleyen dolar kayıplarını sınırladı.
 
Altının spot piyasadaki ons fiyatı yüzde 0.06 düşüşle 1,194 dolar seviyesinde bulunuyor. İçeride de gram altın şu sıralar yüzde 0,62 düşüşle 232 TL seviyesinden işlem görüyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...