Tgrt Haber
10 Kasım 2021 09:51

İndirim soygununa dikkat: Fiyatları karşılaştırın, aldanmayın

Bekârlar Günü ve Efsane Cuma isimleri altında başlayan kasım indirimlerine dikkat. Fiyatları karşılaştırın, aldanmayın. Sektör temsilcileri sahte ürünlere karşı tüketicilere, fiyat karşılaştırması yapmadan, ürünün birim fiyatına bakmadan, rakip platformlara göz atmadan ürün almayın uyarısında bulundu.

İndirim soygununa dikkat: Fiyatları karşılaştırın, aldanmayın
indirim,,e ticaret,,alışveriş,,efsane cuma,,siber pazartesi,,ekonomi,

Perakende sektörlerinde kasım hareketliliği başladı. Bekârlar Günü ile indirim furyası e-Ticaret platformlarında başlarken satışların “Şahane Cuma” ve “Efsane Cuma” olarak adlandırılan Black Friday ve ardından gelen Siber Pazartesi ile yüzde 100 artması bekleniyor. Geçtiğimiz yıllarda yaşanan sahte indirimler sebebiyle binlerce ürün grubunda cazip fırsatlar sunulsa da tüketiciler alışverişe daha temkinli yaklaşıyor. Sektör temsilcileri ise yanıltıcı kampanyalara karşı tüketicileri uyardı. İndirimlere karşı mutlaka öncesinden fiyat araştırması yapılması yönünde uyarı yapıldı.

İNDİRİM ALGISI DEĞİŞTİ

Firmaların Bekârlar Günü indirimine pazar gecesi itibarıyla başladığına dikkat çeken fiyat karşılaştırma platformu Akakçe’nin Pazarlama Müdürü Berk Çakar, “Pazar gecesi trafiğimiz tam üç kat arttı. Eskiden indirim olduğunda fiyatların altı ay önceki haline gelmesi önemliydi. Şimdi iki ay önceki fiyatı yakalamak indirim kabul ediliyor” dedi.

ANLIK İNDİRİMLER DAHA GERÇEKÇİ

Çakar, kurdaki ve enflasyondaki artışa paralel olarak tüketicinin fiyatlar artar korkusuyla alıma geçtiğini dile getirdi. Satıcıların ise bunu fırsata çevirmek için indirim-bindirim yöntemine başvurduğunu belirtti. Elinde stok bulunan satıcıların çok güzel indirimler yapabildiğini belirten Çakar, yeterli stoku olmayanların ise indirme-bindirme olayına gittiğini söyledi. Gerçekçi indirimlerin var olduğunu ancak popüler ürünlerde indirimlerin zor olabildiğini vurgulayan Çakar, “Mesela dün iPhone 11’de güzel indirim vardı. Ancak sınırlı sayıda satışa sunuluyor. Dolayısıyla anlık indirimler çok daha gerçekçi. ABD’de Black Friday de öyle çıktı. İnsanlar mağazaya dalardı ve elinizde ne gelirse kapardı. e-Ticaret’te de öyle. Bir üründe sürekli indirim beklememek lazım” diye konuştu.

İndirim soygununa dikkat: Fiyatları karşılaştırın, aldanmayın

SAHTE İNDİRİMLERE KARŞI BUNLARI YAPIN

Bir ürünün satın alınmadan önce mutlaka fiyat karşılaştırması yapılması gerektiğinin altını çizen Çakar, sahte indirimlere karşı tüketicilere tavsiyelerde de bulundu:

  • Mesela Akakçe’de bütün ürünlerin litre, kilo ve birim fiyatları grafik olarak sunuluyor. Almak istediğiniz ürünün grafiğine bakarak kampanya öncesi ve sonrası fiyatının görebilirsiniz.
  • Birim fiyatı çok önemli. Diyelim ki ürünün standardı 100 gram ve size de çok cazip geldi. Oysa ürün 80 gram. Bu sizi aldatmasın.
  • Bir ürünü alırken tek bir platforma bağlı kalmayın. Mesela Hepsiburada, Trendyol, n11 ve Amazon’daki fiyatlarına da bakın. Çünkü satıcının belirli bir stok adedi var. Bir ürün bir platformda ucuz olurken diğerinde daha pahalı oluyor. Önemli olan ucuz olanı bulmak.

SUİSTİMALE GEÇİT YOK

Perakende sektörünün uzun zamandır bugüne hazırlandığını belirten Elektronik Ticaret İşletmecileri Derneği (ETİD) Başkanı Emre Ekmekçi, ise kampanya dönemlerinde özellikle sektörün güçlenerek devam etmesi için tüketicilerin güvenini suistimal edecek yanıltıcı kampanyalardan uzak durulması gerektiğini söyledi. Yanıltıcı reklam ve indirimlerin önüne geçilmesinin büyük önem arz ettiğini belirten Ekmekçi, “Fiyatların kampanya dönemi öncesi yükseltilip, daha sonra sanki olandan daha fazla indirim varmış gibi gösterilmemesi için teknoloji içeren otomatik sistemler kuruldu. Bununla ilgili çeşitli şikâyet mekanizmaları aktive edildi” dedi.

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...