Tgrt Haber
08 Ağustos 2021 11:59

İngiliz Bakan açıkladı: Türkiye neden hala kırmızı listede?

İngiltere’de Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye’nin neden kırmızı listede olduğu sorusuna yanıt verdi. Meselenin siyasi ya da ekonomik bir karar olmadığını vurgulayan İngiliz Bakan, "Türkiye'nin koronavirüs vakalarına dair verileri GISAID sistemine yüklemesi gerektiğini, bu sebeple sarı kategoriye geçemediğini dile getirdi.

İngiliz Bakan açıkladı: Türkiye neden hala kırmızı listede?
İNGİLTERE,,kırmızı liste,,turizm,

İngiltere, son güncellemesinde geri dönüşlerde karantina kuralının uygulanmadığı ‘yeşil ülkeler" listesine Türkiye'yi eklememişti. Bir televizyon programına konuk olan İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Shapps, Türkiye’nin neden kırmızı listede olduğunu açıkladı.

Programda Shapps’a Hindistan'ın sarı listeye alınmasına karşın neden Türkiye'nin kırmızı listede tutulduğu ve bunun politik bir karar olup olmadığı soruldu. Shapps ise listelerle ilgili kararların siyasi ya da ekonomik olmadığını, tamamen bilimsel verilere dayanarak alındığını ifade etti.

İngiliz Bakan açıkladı: Türkiye neden hala kırmızı listede?

“TÜRKİYE’NİN GISIAD’A VERİ YÜKLEMESİ GEREKİYOR”

Türkiye'nin koronavirüs vakalarına dair verileri GISAID sistemine yüklemesi gerektiğini söyleyen Shapps, “Biyogüvenlik Ortak Komitesi'nden ülkelerdeki duruma bakmasını istiyoruz. Sadece salgının ne kadar yaygın olduğuna değil, aşı olan kişi sayısı, söz konusu ülkede görülen varyantlar ve GISAID'e yüklenen verilerin uluslararası standartlara uygun bir formatta olup olmadığı gibi bir dizi kritere bakıyorlar. Bir ülke buraya verilerini yüklediğinde sarı listeye geçmesi de kolaylaşıyor. Dolayısıyla tüm bu kriterlerin birleşimi, şu ana kadar Türkiye'nin sarı listeye geçmesini çıkmasını önledi. Umarım bu durum çok uzun sürmez. Ama Biyogüvenlik Ortak Komitesi'nin değerlendirmesini beklememiz gerekiyor” diye açıklamada bulundu.

2008 yılında kurulan küresel bir bilim girişimi ve birincil kaynak olan GISIAD grip virüslerinin yanı sıra koronavirüsün genomik verilerine de açık erişim sağlıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...