Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Ekim 2021 07:23

İngiltere’den uyarı: Bir sonraki kriz kriptodan, 2008 krizinden daha büyük olacak

Kripto paraların değerlerinin sıfıra inmesi makul bir senaryo olduğunu belirten İngiltere Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Sir Jon Cunliffe, "Bu çöküş, küresel piyasalara da bulaşabilir" uyarısında bulundu.

İngiltere’den uyarı: Bir sonraki kriz kriptodan, 2008 krizinden daha büyük olacak
ingiltere,kripto para,ekonomi,dünya

İngiltere Merkez Bankasının başkan yardımcısı Sir Jon Cunliffe, dünyada bir sonraki mali krizin Bitcoin ve diğer kripto paralardan çıkacağı uyarısında bulundu. Cunliffe, bu paraların değerinde sıfıra varacak büyük bir çöküşün “kesinlikle makul bir senaryo” olduğunu ifade etti.

Kripto paralarda yaşanacak bir çöküşün küresel finans sektörüne de bulaşabileceğini dile getiren Cunliffe “Ferdi yatırımcılara yönelik darbenin finansal istikrar riskine sebep olma ihtimali düşük ama finans kurumları için tablo daha az net” dedi.

2008 KRİZİNDEN DAHA BÜYÜK

Günümüzde kripto para piyasasının değerinin 1,7 trilyon sterline (21,3 trilyon TL) ulaştığını kaydeden Cunliffe, bunun 2008’de dünyada büyük bir finans krizine yol açan yüksek faizli mortgage piyasasından büyük olduğunu söyledi.

ACİL DÜZENLEME ÇAĞRISI

“Mali sistem içinde, özellikle de büyük ölçüde düzensiz bir ortamda bir şeyler hızla büyüyorsa, mali istikrarla ilgili yetkililer buna dikkat etmeli” diye konuşan Cunliffe, acil olarak kripto para piyasasında bir düzenlemenin yapılması gerektiğini belirtti.

ENFLASYON DÜNYAYA KABUS GİBİ ÇÖKTÜ

Pandemi mali krizleri tetikledi. Enerji ve gıda fiyatları yükseldi. Çin, Almanya ve ABD’de enflasyon rekoru kırıldı.

Gelişmiş ülke ekenomilerini enflasyon korkusu sardı. ABD’de önceki gün açıklanan eylül ayı tüketici fiyatları beklentilerin üzerinde, %0,4 olarak gerçekleşti. Bu da ABD’de yıllık enflasyonu %5,4’e yükseltti. Aynı şekilde Almanya’da enflasyon son 28 yılın en yüksek seviyesi olan %4,1’e yükselirken, Çin’de %9’u bulan üretici fiyatları endeksi, son 13 yılın en yüksek seviyesi olarak kayıtlara geçti. İngiltere’de ise enflasyon, %2,9 olan beklentilerin üzerine çıktı ve %3,2 olarak kaydedildi. Dünyanın büyük ekonomilerinde enflasyonun geçici olmayacağına dair korkular dile getirilirken, merkez bankalarının enflasyonu engellemek için sıkı para politikasına başvurmasından endişe ediliyor. Bu süreçte ülkelerin sıkı para politikasına yönelme ihtimali pandeminin vurduğu ekonomilerde, yeni başlayan canlanmaya sekte vuracağı beklentisiyle ‘kâbus’ olarak değerlendiriliyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...