Tgrt Haber
28 Ekim 2022 10:29 - Güncelleme : 28 Ekim 2022 10:43

İnternetten zeytinyağı alanlar dikkat! 5 lt için asıl fiyat verildi: Dolar ile yükseliyor, aldanmayın

Küresel piyasalardaki iniş ve çıkışlar, doların artış göstermesi gıda sektörünü olumsuz etkiledi ve bazı ürünlerde fiyatlara art arda zam geldi. Tüketiciler daha indirimli fiyatlar için sanal ortamlara yöneldi. Türkiye’de zeytin sezonu ile birlikte zeytinyağı üretimi hızlandı. Balıkesir’in Edremit Körfezi Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci; tüketicileri sanal satış ortamlarında "zeytinyağı" diye satılan farklı ürünlere karşı uyardı.

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, İHA
Fotoğraf (İHA)
zeytinyağı,yağ fiyatları,Balıkesir
Fotoğraf (İHA)

Küresel piyasalardaki dengesizlikler ve Rusya- Ukrayna savaşıyla birlikte gıda krizinin baş göstermesi zamları arka arkaya getirdi. Özellikle gıda sektöründe fiyatlar tavan yaptı. Bu gıdalar arasında zeytinyağı doların artış göstermesine bağlı olarak olumsuz etkilendi. Ucuz zeytinyağı için vatandaşlar internet ortamında alışverişe yöneldi. 

Zeytinyağı üretiminin başlamasıyla birlikte özellikle internet üzerinden 5 litrelik tenekelerde marka ve üretim bilgileri olmayan ve zeytinyağı ibaresi ile satılan ürünlere karşı tüketiciler uyarıldı. Semerci, 5 litrelik tenekelerin internet ortamında 250 ile 300 lira arasında satıldığını, bu ürünlerin zeytinyağı olma ihtimalinin çok düşük olduğunu ifade etti.

5 KİLOLUK ZEYTİNYAĞI 500 SEVİYELERİNDE OLMASI GEREKİYOR

Bölgede bu yıl verimli bir sezon olduğunu ifade eden Edremit Körfezi Zeytinyağı Üreticileri Federasyonu Başkanı Mehmet Semerci, “Bu sene ülkemizde kayda değer derecede geçtiğimiz seneye oranla daha fazla ürün görüyoruz. Bu son derece bizler için sevindirici. Zeytinin bakımında, beslemesinde bazı eksikliklerimize rağmen bu sene Allah'ın vergisi bol mahsullü bir yıla giriyoruz. Dünya zeytinyağı fiyatlarına baktığımız zaman fiyatların çıktığını görüyoruz. İspanya'da, İtalya'da bir kuraklık neticesinde ciddi bir ürün azalması olduğunu görüyoruz. Ülkemizde de bunun tam tersi ciddi bir ürün artışı mevcut. Ağustos ayı verilerine göre Türkiye'de zeytinyağı 3, 65 dolar. Eylül ayında 4 dolara yakın olduğunu görüyoruz. 4 dolara toptan ticareti yapılan ihracatı yapılan ortamda; 5 kiloluk zeytinyağı fiyatlarının 450, 500, 550 lira seviyesinde olması gerekiyor. Zeytinyağı fiyatlarının bu düzeyde olması lazım. Bunun çok altındaki rakamlara satılan ürünler zeytinyağı değildir” dedi.

250 LİRAYA SATILMASI MÜMKÜN DEĞİL!

Tüketicinin ucuz fiyatlar ile yanıltıldığını ifade eden Semerci, “Şimdi tüketicinin burada yanıldığı nokta 250-300 lira bandında 5 litrelik zeytinyağının satılıyor olması. 250 liraya beş litrelik tenekesinin satılması mümkün değildir. Tüketicilerin o yönden çok duyarlı olmalarını istiyoruz. Üzerinde üretim izni olmayan, belirli adresi olmayan ürünleri tercih etmesinler. Böyle bir rakama sızma zeytinyağı verilmesi mümkün değildir. Çünkü o fiyata gider adam dökme satar, tankerle satar. Parasını da akşamüstü cebine koyar” dedi.

Kaynak: TGRT Haber, İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...