Tgrt Haber
14 Şubat 2014 10:40

Irak'ın kuzeyindeki petrolün çıkış kapısı Türkiye

Uzmanlar, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin petrol ihracatında Türkiye'nin tek kapı olduğunu düşünüyor.

Irak'ın kuzeyindeki petrolün çıkış kapısı Türkiye
ırak'ın kuzeyindeki petrol, petrolün çıkış kapısı türkiye, petrol ihracatı, ırak'taki petrol,

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi, (IKBY) hem kendi ihtiyacını karşılamak hem de bölgesel ve küresel enerji sektöründe önemli aktörlerden biri olmak için petrol ihraç etme gereksinimi duyuyor. Uzmanlar, IKBY'nin petrol ihracatında Türkiye'nin tek kapı olduğunu düşünüyor. IKBY'nin, 45 milyar varilden fazla petrol rezerviyle "dünyanın el değmemiş en büyük petrol yataklarını" barındırdığı tahmin ediliyor. Coğrafi yakınlığı, istikrarlı siyasi, ekonomik atmosferi ve enerji arz güvenliğine sahip boru hatlarıyla Türkiye, bu rezervlerin dünya piyasasına iletiminde en uygun koridor olarak ortaya çıkıyor. AA'ya konuşan Türk ve Kuzey Iraklı uzmanlar, projenin mevcut durumu ve geleceğine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  
Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları (SETA) Vakfı Ekonomi Direktörü Erdal Tanas Karagöl, Kuzey Irak'tan çıkan petrolün uluslararası piyasaya çıkışında en fizibil ve güvenli yolun Türkiye olduğunu söyledi. Dünyadaki en büyük enerji firmalarının IKBY'de pay alma yarışında olduğunu hatırlatan Karagöl, şöyle konuştu: “Buradaki petrol gelirleri New York’un, Londra’nın enerji borsalarında önemli bir gündem maddesidir. Çok büyük paraların, körfez sermayesinin konuşulduğu bir yerde Türkiye’nin aktör olması çok istenen bir durum değildir. Bu projeyle birlikte oluşan pozitif havanın negatife döndürülmesi için uğraşanlar var.” Karagöl, petrolün Avrupa'ya iletiminde Türkiye'ye alternatif hat tartışmasına da değinerek ‘Suriye’nin yarını belirsiz. Enerji projelerinde güvenlik birincil önem arz eden bir durum olduğu için Türkiye en fizibil yol" dedi.
Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Irak uzmanı Ali Semin de IKBY’nin dünya enerji sektöründe aktör olma hedefini gerçekleştirmek için Türkiye'ye muhtaç olduğunu belirtti ve "Türkiye, Kuzey Irak için nefes borusudur” dedi. Kuzey Iraklı enerji uzmanları da petrol ihracatı için en uygun rotanın Türkiye olduğunu, mevcut çıkmazın da ekonomiden ziyade siyasi hesaplardan kaynaklandığını görüşünde birleşiyor. Süleymaniyeli Türkiye -IKBY ilişkileri ve enerji uzmanı Dr. Serdar Aziz, “İran ve ABD arasındaki nükleer müzakereler ambargonun kalkmasıyla sonuçlanırsa İran, Türkiye’ye alternatif olabilir ama IKBY, bölgede lojistik ve siyasi nedenlerle Türkiye'ye yakın duruyor. Suriye, şu anda bir seçenek değil” değerlendirmesini yaptı. Erbilli enerji uzmanı Şivan Zülal, IKBY’nin başından beri tek seçeneğinin Türkiye olduğunu belirtti. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...