Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
18 Haziran 2014 15:49

Irak'ta petrol krizi büyüyor

Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) ​Kuzey Petrol Şirketi'nin işlettiği Beci Petrol Rafinerisi'ni ele geçirmesiyle Irak'ta başlayan yakıt krizi giderek derinleşiyor.

Irak'ta petrol krizi büyüyor
ırak, petrol krizi

Yakıt sıkıntısı nedeniyle Kerkük ve Erbil'deki petrol istasyonları önünde 2 kilometreyi bulan uzun araç kuyrukları oluştu. Erbil'deki araç sahipleri, yakıt almak için gece saatlerinde istasyonların önünde sıraya girdi. Bölgesel Kürt hükümeti, yaşanan sorun üzerine bazı tedbirler aldı. Buna göre araç sahiplerine 30 litreden fazla benzin veya mazot verilmeyecek. Ayrıca yakıt satışı, sadece 20 istasyonda, 24 saat kesintisiz devam edecek. Bunun dışında kalanlar, belli saatlerde hizmet verecek. AA muhabirinin edindiği bilgilere göre Kerkük'te yaşanan sıkıntı Beci rafinerisinin IŞİD'in kontrolüne geçmesinden kaynaklanıyor. IŞİD saldırısından önce rafineriden boru hattı ve tankerler yoluyla kente günlük 1 milyon 310 bin varil işlenmiş petrol geliyordu. Ancak IŞİD'in ele geçirdiği Beci'den Kerkük'e petrol sevkiyatı durdu. Aynı şekilde Musul, Selahaddin ve Diyala kentlerinin de Beci'deki durum nedeniyle yakıtsız kaldıkları bildirildi.  
Erbil'de ise Irak'ın diğer bölgelerinden gelen araç sahibi sığınmacıların yakıt sıkıntısına neden olduğu ifade ediliyor. Petrol uzmanı Baver Hınıs, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Irak'ın diğer bölgelerinden Kürt bölgesine araçlarıyla gelen 300 bin sığınmacının, yakıt sıkıntısına neden olduğunu öne sürdü. Mevcut durumda Kelek ve Bazian rafinelerinde işlenen yakıtın, bölgenin ihtiyacını karşıladığını aktaran Hınıs, "Dışarıdan her gelen, aracına yakıt alıyor. Yerel halk da olası bir krize karşı stok yapmaya başlayınca sıkıntı baş gösterdi. Yaşanan sıkıntı, talebin artmasıyla ilgilidir, Beci rafinerisinin IŞİD'in eline geçmesiyle alakalı değildir" dedi. Erbil'deki Hebat (Xebat) Rafinerisi Genel Müdürü Ari Kakeşin de günlük 2 milyon litre yakıt ürettiklerini, Kürt bölgesinde sıkıntı yaşanmayacağını ileri sürdü.  
Kürt bölgesindeki diğer yetkililer de yakıtta sıkıntı yaşanmayacağını iddia ediyor. Ancak benzin istasyonları önünde kilometreleri bulan uzun kuyruklar, krizin giderek derinleştiğini gösteriyor.
Sünni bölgesinde de yakıt sıkıntısı
IŞİD terör örgütünün Musul'u ele geçirmesiyle Irak'ta başlayan kaos ortamının sosyal ve ekonomik etkileri, ülkenin genelinde ağır bir şekilde hissedilmeye başlandı. IŞİD'in hedefinde olan Sünni bölgelerinde hayat durma noktasına geldi. Binlerce insanın kaçtığı bu bölgelerde yakıt, elektrik ve su sıkıntısı yaşanıyor.
Bölgenin can damarıydı
Irak'ın üç büyük petrol rafinerisinden biri olan Beci, IŞİD kontrolündeki Selahaddin kentinde bulunuyor. Rafineride günlük 150 bin varil petrol işlenerek kullanıma hazır hale getiriliyordu. Bu petrol, Kerkük, Musul, Selahaddin ve Diyala kenti ile kısmen Kürt bölgesinin yakıt ihtiyacını karşılıyordu. Ancak IŞİD'in ele geçirdiği rafineriden petrol sevkiyatı durdu.
Beci Petrol Rafinerisi IŞİD'in kontrolünde
Beci Petrol Rafinerisi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) militanları, şiddetli çatışmaların ardından Salahaddin kentindeki rafineriyi ele geçirdi. Rafinerideki depoların IŞİD militanları tarafından ateşe verildiği, Irak savaş uçaklarının ise rafinerinin çevresini bombalaması sonucu rafineride yangın çıktığı bildirildi. Pazartesi gününden itibaren rafineride çalışmaların durduğunu hatırlatan yetkililer, bu durumun Irak ekonomisine büyük darbe indirdiğini kaydetti.  Rafineride çalışan bir görevliden alınan bilgiye göre ise çıkan çatışmalarda, Irak askerlerinden ölen, yaralanan ve rehin alınanlar oldu. Görevli, IŞİD milislerinin rafinerinin yönetim binası yakınına IŞİD flamasını astığını iddia etti. Irak'ın en büyük petrol rafinerisi olan Beci'nin, ülkenin petrol ihtiyacının yarısını karşıladığı belirtiliyor. Rafineriden günlük 600 bin varil petrol elde ediliyor. Irak emniyet yetkilileri, IŞİD milislerinin 11 Haziran'da Beci ilçesini ele geçirdiğini açıklamış ancak Başbakan Nuri el-Maliki'nin sözcüsü Tümgeneral Kasım Ata 14 Haziran'da yaptığı açıklamada, ordunun, aralarında Beci, Beled, Ed-Decil ve El-İshaki'nin de bulunduğu Salahaddin'deki bölgelerin büyük çoğunluğunun kontrolünü IŞİD'ten geri aldığını kaydetmişti.
Bir süredir çatışmaların yaşandığı Irak'ta, IŞİD militanları ve bazı aşiret güçlerinin, ülkenin en büyük kentlerinden Musul ile Salahaddin vilayetinin merkez kenti Tikrit'in yanı sıra bölgedeki bazı yerleşim birimlerinde kontrolü ele geçirdiği açıklanmıştı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...