Tgrt Haber
15 Temmuz 2015 11:31

İran anlaşması Türk Lirası'na yaradı

İran`ın nükleer programına ilişkin anlaşma, Türk Lirası`nı dolar karşısında desteklemeye devam ediyor.

İran anlaşması Türk Lirası'na yaradı
türk lirası,iran,

Türk Lirası'nın dolar karşısında zaten güçlü olan performansı, nükleer anlaşma sonrası İran'a yönelik yaptırımların kaldırılacağı beklentisinden de destek buldu. Bu hareketle birlikte, lira dolar karşısında son bir ayda yüzde 3.8 değer kazandı ve tüm diğer önemli para birimlerinden daha iyi performans gösterdi.
Lira, İran ile anlaşma sağlanması sonrası petrol arzında artış olacağı beklentisi sonucu düşen petrol fiyatlarının Türkiye'nin ithalat faturasını hafifleteceğine ilişkin iyimserlikle, Salı günü yedi haftanın en yüksek seviyesine çıktı.
Renaissance Capital'in Türkiye araştırma müdürü Michale Harris, dün e-posta yoluyla Bloomberg Nws'a yaptığı değerlendirmede, "İran anlaşması, Türk şirketlerinin yenilenen ihracat fırsatlarından yararlanacak olması ile birlikte, Türkiye hikayesi için muhtemelen bazı yapısal destekler sağlayacak," dedi ve "Türkiye, piyasaya gelecek ekstra arzdan sonra petrol fiyatları üzerinde oluşacak baskıdan açık bir şekilde faydalanacak" şeklinde görüş bildirdi.
Öte yandan, koalisyon hükümetinin kurulabileceğine ilişkin iyimserlik de Türk Lirası'na yardımcı oluyor. Hükümeti kurmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan'dan yetki alan Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP'nin ardından dün MHP'yi ziyaret etti. Bu ziyaretler sonucu Ak Parti'nin MHP ile hükümet kurma ihtimali oldukça düşerken, CHP ile bir koalisyon oluşturma olasılığı ise sürüyor.
Bu gelişmelerin ardından, Citigroup, Türk Lirası'nın dolar karşısında bu çeyrekte 2.74 seviyesine zayıflayabileceğine ilişkin tahminini değiştirmedi. Bu, mevcut seviyenin yüzde 3.9 altını işaret ediyor.
Lira dün dolar karşısında yüzde 0.5 değer kazanarak, TSİ 18:25'te 2.6322 seviyesinde seyrediyordu. Dolar/TL kuru bu sabah dünkü seviyeleri yakınında yatay seyetti.Son dönemdeki yükselişlerine karşın, Türk Lirası halen dolar karşısında bu yıl yüzde 11 değer kaybetmiş durumda.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...