Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
04 Şubat 2016 16:50

İran'dan müjdeli doğalgaz açıklaması

Tahkim, İran'ın Türkiye'ye sattığı gaz ile açılan davada Türkiye lehine karar vermişti. İran ise kesilen cezayı ödeyeceğini söyledi.

İran'dan müjdeli doğalgaz açıklaması
iran, doğalgaz,

İran, tahkimin kararı sonrası Türkiye'ye satılan gaz fiyatının yüzde 13 ila 15'ini ceza olarak Ankara'ya ödemeyi kabul etti.İran'ın yarı resmi Tasnim Haber Ajansı'na göre Petrol Bakanı Zengene, mahkemenin kararına göre, Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatının yüzde 13 ila 15'inin ceza olarak Ankara'ya ödeneceğini bildirdi.

'Rakam çok değil'

İran'ın ödeyeceği rakamın gizli tutulduğunu söyleyen Zengene, "İran'ın Türkiye'ye ödeyeceği rakam çok değil" ifadesini kullandı.

Türkiye'nin mahkemede gaz fiyatında istediği indirimi alamadığını savunan İran Petrol Bakanı Zengene, "Karar, Türkiye'nin talep ettiğinden farklı" dedi.

İran'dan alınan doğalgaz fiyatında anlaşma sağlanamayınca 2012'de Ankara tarafından açılan tahkim davasının Türkiye lehine sonuçlandığı salı günü açıklanmıştı.

'Halka yansıtmayı düşünüyoruz'

Kararın ardından konuyu değerlendiren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Türkiye ile İran arasındaki doğalgaz tahkimi davasında kazanılan indirimin geriye dönük olarak işleyeceğini belirterek, "Burada tahkim tarafların anlaşması yönünde yüzde 13,3 ile 15,8 arasında bir indirim aralığı verdi. Bu önümüzdeki birkaç ay içerisinde tarafların bir mutabakata varması ile ilgili bir süreç, sınırsız bir süreç değil. Bu indirimi, İnşaallah en kısa sürede halkımıza yansıtmayı düşünüyoruz" demişti.

Bakan Albayrak, Türkiye'nin İran'la yaşadığı doğalgaz fiyatındaki anlaşmazlık sebebiyle 2012 de uluslararası tahkime açtığı bir dava olduğunu ve bu davadan alınacak indirimin 1 Temmuz 2011'den itibaren geçerli olacağını da belirtmişti.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...