Tgrt Haber
17 Aralık 2021 11:07

İş dünyası 2022 asgari ücret zammı için ne dedi?

Dün açıklanan 2022 asgari ücret zammı sonrasında iş dünyası temsilcileri sosyal medya hesaplarından tek tek açıklamada bulundu. İş dünya temsilcileri yaptıkları değerlendirmede artışın beklentileri karşıladığına dikkat çekti.

İş dünyası 2022 asgari ücret zammı için ne dedi?
asgari ücret

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret 2022 zammı için müjdeli haberi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan verdi. 'İşçiyi ezdirmeyeceğiz' diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldığını duyurdu. Son 50 yılın en yüksek zammı ile asgari ücret 4 bin 253 TL oldu. Damga ve gelir vergisi de kaldırıldı.

Erdoğan tarafından açıklanan 2022 yılı asgari ücret zammına ilişkin değerlendirmelerde bulunan iş dünya temsilcileri, artışın beklentileri karşıladığı konusunda hemfikir…

TOBB BAŞKANI RİFAT HİSARCIKLIOĞLU

Twitter hesabından yaptığı paylaşım ile ülkenin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını beklediklerini bildiren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu şunları kaydetti:

“4253 TL net asgari ücret hayırlı olsun. Taleplerimiz arasında yer alan tüm çalışanların ücretlerinden asgari ücrete tekabül eden kısmının Gelir ve Damga Vergisi’nden muaf tutulması olumlu olmuştur. Ülkemizin üretim gücünün korunması için ilave tedbirlerin alınmasını bekliyoruz.”

İTO BAŞKANI ŞEKİB AVDAGİÇ

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekip Avdagiç ise, “Asgari ücret artışı, çalışanlarımız ile iş dünyamıza hayırlı olsun. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı rakam, beklentilere cevap vermiştir. Çalışan kesimin enflasyona ezdirilmemesi ve emeğinin korunması üretimin ve sosyal barışın temel ilkesidir. Hükümetimiz asgari ücretten alınan gelir vergisi ile damga vergisini kaldırarak, hem işçi hem işveren kesimine destek verdi. Bu süreçte İstanbul Ticaret Odası olarak gündeme getirdiğimiz asgari ücretin üzerindeki yüklerin kaldırılmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Asgari ücrete uygulanacak gelir vergisi ve damga vergisi muafiyetinin tüm ücretlere uygulanması, ayrıca SGK üst limitinin (asgari ücrete değil) TÜFE'ye bağlı olarak artırılması, tüm ücretlileri ve kayıt içi çalışan şirketleri koruyacak uygulamalar olacaktır” açıklamasında bulundu.

ATO BAŞKANI GÜRSEL BARAN

Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, asgari ücretten gelir ve damga vergisinin kaldırılması kararının çok doğru ve yerinde olduğunu belirterek, "Asgari ücretin gelir ve damga vergisi dışında bırakılması çok yerinde bir adım oldu. Uzun yıllardan bu yana konuşulan bu konuda irade ortaya koyan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a ve tüm kabine üyelerine teşekkür ederiz" dedi.

TİM BAŞKANI İSMAİL GÜLLE

Asgari ücrete yapılan yüzde 50'lik zammın çalışanlarımızın enflasyon karşısındaki kayıplarını nispeten telafi edeceğine inandıklarını söyleyen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, “Aynı zamanda asgari ücretten alınan gelir vergisiyle damga vergisinin kaldırılması da işveren üzerindeki maliyet yükünü rahatlatacaktır. İşveren olmazsa çalışan, çalışan olmazsa da işveren olmaz. Alınan kararla birlikte, iki paydaşın da çıkarları gözetilmiştir. İş dünyamıza ve çalışanlarımıza tekrardan hayırlı olmasını dileriz” ifadelerini kullandı.

DEİK BAŞKANI NAİL OLPAK

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak da, “İş dünyamız da dahil olmak üzere, yüksek enflasyonun olduğu bir ortamı hiçbirimiz istemeyiz. Ancak tüm dinamikleriyle değerlendirdiğimizde, bundan en çok zarar gören kesimin ücretli çalışanlar ve ücretli çalışanlar arasında da asgari ücretle çalışanlarımız olduğunu görüyoruz. Asgari ücretle çalışan emekçilerimizin ekonomik açıdan rahatlaması adına, bu artış oranını son derece doğru ve önemli bir karar olarak değerlendiriyoruz. Gelir vergisi ve damga vergisinin kaldırılması da aslında asgari ücret alan çalışanlarımıza verilen değerin bir göstergesi olup, bu yolla işverenin yükünü de önemli ölçüde azaltmıştır” dedi.

MÜSİAD BAŞKANI MAHMUT ASMALI

“Yeni asgari ücretteki artış oranının geçtiğimiz seneye göre getireceği ilave maliyetin azaltılması hususunda, Damga Vergisi ve Gelir Vergisini kaldırarak işverenin yükünü 450 TL azaltılması; iş dünyası temsilcileri olarak bizleri oldukça memnun etmiştir” diyen MÜSİAD Başkanı Mahmut Asmalı şöyle konuştu:

“MÜSİAD olarak görüşümüz; sanayi sektörü kapsamında asgari ücretli çalışanlar için ilave bir pozitif ayrıcalık sağlanmasının, imalata yönelik istihdamımızın ve üretim kapasitemizin artırılması adına önemli bir adım olacağı yönündedir.”

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...