Tgrt Haber
08 Temmuz 2021 11:12

İş yerlerine KÇÖ incelemesi

Kovid-19 salgını boyunca şirketler ve çalışanlara verilen destek 1 Temmuz'da sona erdi. Kısa Çalışma Ödeneği ile ilgili artan şikayetler üzerine iş yerlerinin incelenmesi bekleniyor.

İş yerlerine KÇÖ incelemesi
KÇÖ,,kısa çalışma ödeneği,,pandemi,,koronavirüs,

Koronavirüs salgını boyunca şirketler ve çalışanların zorlu dönemi atlatması için verilen destek 1 Temmuz itibarıyla sona erdi. Maliye Bakanlığı başta olmak üzere ilgili kurumlar, Kısa Çalışma Ödeneği (KÇÖ) süresince verilen desteğin akıbetini araştırmaya hazırlanıyor.

Resmî makamlar tarafından faaliyeti durdurulan iş yerlerinde çalışanlara verilen KÇÖ’nün pandemi süresince milyonlarca insanın hayatını kolaylaştırdığını söyleyen Rasyotek Yönetim Kurulu Başkanı Haldun Pak “Yeni kontrollü normalleşme döneminde verilen destekle ilgili CİMER ve Maliye'ye çok sayıda şikâyet ulaştığını duyuyoruz. 1 Temmuz sonrası Hazine ve Maliye Bakanlığı ile SGK'nın uygulama ile ilgili destekten faydalanan işyerlerini denetlemesi bekleniyor” dedi.

TÜİK verilerine göre Mart 2020-Mart 2021 arasında, 4 milyon 186 bin kişinin KÇÖ almaya hak kazandığını belirten Pak, aynı dönemde 2,5 milyon kişiye nakdî ücret desteği verildiğini, 1 milyon 22 bin vatandaşa da işsizlik ödeneği verildiğini ifade etti.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

İşe giriş çıkış kayıtları (puantaj), iş müfettişinin KÇÖ şikâyetleri sebebiyle yapacağı denetimlerde ilk bakacağı belgelerdendir. Bu noktada kayıtlarda herhangi bir değişiklik, silme, oynama yapılmaması; kısa çalışma döneminin başından sonuna kadar eksiksiz ve hatasız muhafaza edilmesi gerekiyor. KÇÖ’nün denetimi sırasında yalnızca puantaj kayıtları değil, pek çok resmî evrak incelenecektir. İşverenin hatalı bilgi ve belge vermesi sebebiyle yapılan fazla ödemeler, kanuni faizi ile birlikte işverenden; işçinin kusurundan kaynaklanan fazla ödemeler ise kanuni faizi ile birlikte işçiden tahsil edilecek.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...