Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 May 2022 20:15 - Güncelleme : 11 May 2022 22:19

Altın ve dolarda ‘talep fırtınası’ var diyen İslam Memiş: Rantla mücadele dolarla mücadeleden daha önemli hale geldi

ABD’nin faiz artırımı ile doların fiyatı yükselirken, baskılanan altın fiyatı yeniden toparlanıyor. Ekonomist İslam Memiş, serbest piyasa ve bankalardaki fiyat farkının açıldığına dikkat çekerek, altın ve dolara talebin artmaya başladığını söyledi. Rant ekonomisiyle mücadelenin dolarla mücadeleden daha önemli hale geldiğini belirten İslam Memiş, “iki ay içinde krizleri konuşmaya başlayacağız” yorumunda bulundu. 

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT Haber
Altın ve dolarda ‘talep fırtınası’ var diyen İslam Memiş: Rantla mücadele dolarla mücadeleden daha önemli hale geldi

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırma kararının ardından düşen gram altın yükselişe geçti. 10 Mayıs’ı 901 TL seviyesinden kapatan gram altın, günü 911 TL’den kapattı. Gün içinde en yüksek 913 TL’den işlem gördü. 18 Nisan’da gördüğü 932 TL seviyesi direnç noktası olarak görülen gram altın, doların yükselmesiyle düşüşe geçmişti. “Gram altın artacak mı?” sorusunun cevabı ise günlerdir merak ediliyor. Bu noktada gözler hem dolar fiyatında hem de Ons altında. Dolar fiyatı ile baskılanan Ons altın 1852-1854 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Dolar fiyatı ise ise gün içinde 15.389 TL’yi görerek 15.288 liraya geriledi. 

Peki piyasaları ne bekliyor. Altın ve doların seyri ne olacak? 

TGRT Haber ekranlarında altın ve para piyasalarının nabzını tutan finans analisti İslam Memiş, Haziran ve Temmuz aylarına işaret ederek tahminlerini paylaştı. 

ALTIN VE DOLARA TALEP ARTIYOR

Döviz mevduatlarındaki girişlerin yüzde 5,27 arttığına dikkat çeken İslam Memiş altında da benzer bir talep artışı olduğunu vurguladı. Memiş şöyle konuştu: 

“Vatandaşlarımızın algılayamadığı ya da ısrarla algılamak istemediği bir şey var. Şu an ekranlarda televizyonlarda dolar/TL kuru 15,32 lira. Gelin serbest piyasalara, Kapalıçarşı piyasasına 15,42 lira seviyesinde. Şuan ekranlarda gram altın fiyatı 907 lira. Kapalıçarşı piyasasında ise gram altın fiyatı 933 lira.”

“Şimdi burada ki talebi neye bağlıyoruz içerideki talebin daha yoğun olmasına bağlıyoruz. Burada bir talep artışı var. Talepten dolayı da yükseliş beklentisi var. Ve makas aralığıda oldukça açık hem bankaların hem de serbest piyasaların…”

BDDK’nin bankalara yönelik “Döviz işlemlerinizi saat 10 ile 16 arasında yapacaksınız. FX piyasalarında işlem yapmayacaksınız” uyarasının kur ataklarını önlemeye yönelik olduğunu belirten İslam Memiş, “Şimdi burada durumu iki türlü değerlendirmek gerekiyor. Doların dünya genelinde değer artışı var. Dolar endeksi 104 seviyesinde Amerika Merkez Bankası (FED) doların anavatandaki ekonomi politikasında yıl sonuna kadar üç kez 50 baz puan bir faiz artırımı yapacak” diye konuştu. 

RANTLA MÜCADELE DOLARLA MÜCADELEDEN DAHA ÖNEMLİ

İslam Memiş kur korumalı mevduat sistemine katılanların ciddi bir gelir elde ettiklerini belirterek şöyle konuştu: 

Kim ödüyor bunu? Toplum olarak hepimiz. Maliyetler biz vatandaşların cebinden çıkıyor. Vatandaşlar eğer bu sistemde kalıp ülke ekonomisine destek olacaksa problem yok. Ama bugün ki emlak fiyatlarındaki artış, otomotiv fiyatlarındaki artış sizin vermiş olduğunu teşvik ve destekler raflara yansımıyorsa, vatandaşlar tekrar korkup yine döviz tarafına, emtia tarafına yönelir. Dolayısıyla burada içeride enflasyonla mücadele ve rant ekonomisiyle alakalı mücadele bence kurla mücadeleden daha önemli. Eğer siz içeride rant ekonomisini kırabilirseniz emlak, otomotiv, çarşı ve pazardaki fiyatları düşürebilirseniz kimse korkmaz. 

DOLAR KAR ETTİREN YATIRIM ARACI DEĞİL

“Biz her gün doları konuşuyoruz, dolardaki değer artışlarını konuşuyoruz çünkü göbeğimiz ona bağlı olduğu için dolardaki gelişmeler bizi etkiliyor. Şimdi dolar bir yatırım aracı mı? Vatandaşlarımızın kendilerine bunları sorgulaması gerekiyor. Yıllık bazda, on yıllık, yüz yıllık bazda baktığınız zaman doların getirisi bir gram altın kadar değil veya bir borsa kadar değil. Yani doların getirisi yok.”

“Diğer yandan ben bir dövizciyim mesela dövize yatırım yapan bir vatandaşım, yatırımcıyım ben dolar alır mıyım? Asla almam? Neden almam çünkü onun karşısında yüzde 10 değer kaybetmiş bir Euro ve  Sterlin varsa teraziyi eline koyan bir yatırımcı dolar karşısında Euro ve Sterlin’in daha fazla değer kaybettiğini görecek. Eğer dövize yatırım yapacak olan yatırımcılar veya vatandaşlar varsa değeri artmış bir şeyin peşinden koşmaktansa değeri kaybetmiş bir şeyle ilgilenmeli.”

DOLARIN DAHA FAZLA DEĞERLENMESİ ABD’NİN İŞİNE GELMEZ

“Tabi ki dolar endeksindeki yükselişler bu kadar sert düşüşlere neden oldu ama bundan sonraki süreçlerde doların aşırı bir şekilde değer kazanması ne ABD’nin ne de FED’in işine geliyor. Çünkü doların değerinden fazla artış yapması resesyon riskini daha fazla arttırıyor.”

“Haziran ayında tamamen küresel piyasalara odaklanacağız. Şimdiden söylüyorum bunu küresel piyasalara odaklanacağımız krizlerin çok konuşulacağı bir ay olacak. Temmuz’da pik seviyeleri göreceğimiz bir ay olacak. Kripto paralar, altın fiyatları, gümüş fiyatları, döviz fiyatlarındaki bu yarış hepsiyle devam edecek.”

“Mayıs ayında emtia fiyatlarının ve kripto paralarının baskı altında kaldığını görüyoruz. Ama Haziran ayına baktığımızda tam tersi bir senaryo karşımızda olabilir. O yüzden son 5 ayda sepet yapmanın önemini burada vurgu yaptık. Mesela bütün varlıklarınızı kripto paraya yatırdınız şimdi düştü mahvolduk. Hayır! Sepet yapın!”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...