Tgrt Haber
23 Haziran 2022 14:51 - Güncelleme : 23 Haziran 2022 16:46

Fed Eski Başekonomisti Erkin Şahinöz'ten ezber bozan çıkış: Doları altını bir kenara bırakın, borsa çok ucuz...

Merkez Bankası faizi yüzde 14'te sabit tuttu. Dolar ve altın fiyatları hareketlendi. Peki bu karar piyasaları nasıl etkileyecek? Ekonomist İslam Memiş'ten ise ezber bozan bir çıkış geldi: Doları, altını bir kenara bırakın...

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
Merkez bankası,Faiz kararı,Dolar,Altın,Borsa

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Para Politikası Kurulu piyasaların dört gözle beklediği faiz kararını açıkladı. Politika faizi, yüzde 14 seviyesinde sabit bırakıldı. Merkez, böylelikle yılın 7. toplantısında da faizi pas geçmiş oldu. Faizin sabit tutulmasıyla beraber dolar ve altın fiyatlarında hareketlilik yaşandı. “Dolar aratacak mı?, “Altın yükselecek mi?” gibi sorular hala vatandaşın gündeminde.

TGRT Haber’de Fed Eski Başekonomisti Erkin Şahinöz ile Finans Analisti İslam Memiş, Merkez’in faiz kararını ve piyasalara etkisini değerlendirdi. 

TÜRKİYE’NİN KUR ŞOKUNA İHTİYACI YOK 

Şahinöz, Temmuz ayında enflasyonun yüzde 85 civarlarında zirveyi görüp sonrasında aşağı yönlü bir hareket çizeceğini söyledi. Önemli olan vatandaşın gelirini fiyat artışlarına yakın düzeyde seyretmesini sağlamak olduğunu kaydeden Şahinöz, Merkez’in faiz kararını şöyle değerlendirdi:

Fed Eski Başekonomisti Erkin Şahinöz'ten ezber bozan çıkış: Doları altını bir kenara bırakın, borsa çok ucuz...

“Faiz kararı beklediğimiz gibi geldi. Dolar kurunda anlamlı bir hareket gözlemlemiyoruz. Sıkışmış bir dolar kuru var. Turizmden ve konut satışından döviz geliyor ancak yükselen enerji fiyatlarından dolayı kur yüksek. Ancak Türkiye’nin önümüzdeki 3 ay kur şokuna ihtiyacı yok. Enflasyonun birkaç ay sonra zirve yapıp sonrasında düşmesini sağlayacak akıllı politikalarla yolumuza devam etmeliyiz.”

DOLARI BİR KÖŞEYE ATIN, BORSAYA GİRİN

İçinde bulunan dönemde herkesin zorunlu ihtiyaçlarına odaklanması gerektiğini belirten Şahinöz, konuşmasına şöyle devam etti: 

“Gereksiz harcamaları bekletelim. Dolarla ilgili senaryoları bir köşeye bırakın. En güzeli Kur Korumalı TL Vadeli Mevduat, iyi bir seçenek. Faiz hassasiyeti olanlar için Borsa’yı öneririm. Bir miktar gram altın düşünülebilir, gram altın alırken dolar ve ons altın aldığınızı unutmayın. Bu yüzden gram altına sıcak bakmıyorum.” 

TEMMUZ VE AĞUSTOS AYINA DİKKAT 

İslam Memiş ise Temmuz ya da en geç Ağustos ayından ekonomik paketin açıklanacağını belirterek paketin içinde teşvikler, destekler ve yapılandırmalar olduğunu söyledi. Paketin herkesi mutlu edeceğini kaydeden Memiş, bunun ekonomiye etkisini şöyle açıkladı:

“Dolar ve gram altın almaya gerek yok. Vatandaşlar korku ve panikle birikimlerine yön vermesin. Borsa çok ucuz. Paranızı buralarda değerlendirebilirsiniz. Yabancılar şu anda sıcak para akışını Türkiye’ye doğru hızlandırıyor. Vatandaşımız neden kazanmasın. Paranızı burada değerlendirebilirsiniz. Türkiye yeniden bir dizaynın parçası oluyor. Temmuz ve Ağustos aylarında rahat olun.” 

Memiş, Fed’in ilerleyen süreçlerde faizi düşürme kararı alacağının altının çizerek dolar kuru konusunda vatandaşları uyardı. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Türkiye düşmanları adinizda islam bilmem ne ne satlik kopeklersiniz piyasalari bu icinden cikmaz duruma getirdiniz 80 milyon insani açlık durumuna getirdiniz25 Haziran 2022 06:49

Tasrai Reis

Sonraki Haber Yükleniyor...