Tgrt Haber
25 May 2022 20:59 - Güncelleme : 25 May 2022 21:05

İslam Memiş, faiz kararına odaklanan altın ve dolar için uyardı: Yeni ralliler geliyor

Piyasaların gözü kulağı Merkez Bankası'nın faiz kararında… Dolar, altın ve Euro’nun yükselişi sürüyor. “Merkez müdahale eder mi?”, “Altın ve dolar daha yükselir mi?” soruları herkesin gündeminde. Dolar ve gram altın fiyatı için kırmızı çizgileri açıkalayan finans analisti İslam Memiş,

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş, Haziran ayının ilk haftasına dikkat çekti.
İslam Memiş,Altın,Dolar,Merkez Bankası
İslam Memiş, Haziran ayının ilk haftasına dikkat çekti.

Altın ve para piyasalarının gözüTürkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) faiz kararında…  Amerikan Merkez Bankasının (Fed) şahin tondaki açıklamaları ve Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısı küresel piyasalarda etkisini sürdürürken "Dolar yükselir mi, altın fiyatı ne olur?" sorularının cevabı hem yatırımcılar hem de vatandaşlar tarafından merak ediliyor.  

DOLAR TEHLİKELİ SULARDA YÜZÜYOR 

Para ve altın piyasalarındaki yükselişleri değerlendiren İslam Memiş, gram altında kırmızı çizginin iç piyasalarda test edilmeye başlandığını söyledi. “Kırmızı çizgimiz gram altında 980 TL, gümüşte ise 12 TL” diyen Memiş, yarın TCMB’nin faiz kararı toplantısında dikkat çekerek şunları söyledi:

“Dolar kuru, biraz daha tehlikeli sularda gezmeye devam ediyor. Yarın TCMB'nin kararını ve metnini gördükten sonra daha net yorumlayacağız. Güne kritik direnç seviyelerine yaklaşan bir kurla başladık. Kritik seviyeleri geçmek istiyor gibi duruyor.” 

YENİ BİR PAKET AÇIKLANABİLİR 

“Dolar kurundaki yüksek tansiyon TCMB’nin işini zorlaştırıyor” diyen Memiş, ancak bu ay için bir faiz artırımı beklemediğini söyledi. TCMB’nin Fed adımlarını görmek istediğini belirten Memiş, ancak faiz artırımından ziyade farklı bir enstrümanla yeni bir paket gündeme gelebileceğini kaydetti. Bunun dolar kurlarında aşağı yönlü trend oluşturabileceğini belirten Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Benim kişisel görüşüm ve yol haritam Haziran ayının ilk haftasıdır. 16.40 TL seviyesi yakın bir zamana tekabül ettiği için daha erkene çekebilir. Bu yükselişlere çok müsaade etmeyeceklerdir. Mutlaka bir paket açıklayacaklardır ya da müdahale edeceklerdir. Dolarda maliyet yapmak isteyenler soğukkanlı davransınlar. Panik yapmasınlar.” 

TCMB’NİN FAİZ KARARI ÖNEMLİ 

Olası yeni paketin Kur Korumalı Mevduat Sistemi gibi vatandaşların risk almadan TL’ye yönelmesini destekleyecek şekilde olması gerektiğini vurgulayan Memiş, “Vatandaşlar veya yatırımcılar getiri sağlamak için farklı enstrümanlara yatırım yapıyorlar. Vatandaşı kur ataklarının önüne geçmek için risksiz ve döviz talep etmeyen bir getiriye yönlendirmeleri gerekiyor. İnsanlar TL’de beklemesini sağlayacak bir paket gerekiyor. Paketin getirisi enflasyon üzerinde olması lazım. Enflasyon yüzde 70. Getiri bunun üstünde olmalı ki vatandaş döviz, ev, araba almasın. Doların 16.40 TL, gram altının 980 TL’ye ataklar gerçekleştirip gerçekleştirmeyeceğini yarın TCMB’nin faiz kararı ve metnin açıklamaları belirleyecektir. Dolarda 16.40 lira üstü riskli” ifadelerini kullandı. 

ALTIN VE GÜMÜŞTE YENİ RALLİLER GÖREBİLİRİZ 

Altın yatırımcısına Fed toplantısına kadar ons altın fiyatının 1.780-1.880 dolar aralığını takip etmesini öneren Memiş, şunları söyledi:

“1.860-1.868 dolar aralığında kar satışı gelebilir. Şu anda altının onsu 1.857 dolar seviyesinde. Aşağı yönde 1.835 dolar seviyesine kadar bir kar satışı görebiliriz. Hem ons altın hem de gümüş fiyatında aşağı yönlü yaşanan trendde Fed’e hazırlık yapılabilir. Çünkü Fed sonrası, Haziran’da altın ve gümüşün ons fiyatında yeni ralliler olabilir. Bugün bile dövizi olanlar ons bazındaki bu satışları parite üzerinden işlem yapmak suretiyle bir fırsata çevirebilirler.”

GRAM ALTINDA 1.050 SEVİYESİ MÜMKÜN

Memiş, gram altındaki kırmızı çizgi olan 980 TL’nin bugün iç piyasalarda test edildiğini kaydetti. Dolar kurundaki yükselişlerin devam etmesi durumunda gram altında 1.040-1.050 TL seviyesini telaffuz edebileceğini belirten Memiş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Gram altının 1.000 TL üzerine kırılması dövize bağlıdır. Daha önce 900 TL seviyesinin altından gram altın alanların satış yapacağı yerlerdir. Gram altında çok heyecanlı olmamak lazım.”

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...