Tgrt Haber
13 Haziran 2022 07:56 - Güncelleme : 13 Haziran 2022 08:17

İslam Memiş Fed faiz kararı öncesi yatırımcıyı uyardı: O gün geldiğinde altın ve gümüşü tutamayız

Altın fiyatları haftaya yukarı yönlü başladı. Yatırımcılar piyasalarda heyecanla beklenen Fed faiz kararı öncesi ''Gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? Altın düşer mi yükselir mi?'' sorusunun cevabına odaklandı. İslam Memiş altın için ''Fed’in çabaları enflasyona etki etmiyor. Fed makas değiştirirse ne altını tutabiliriz ne gümüşü'' ifadelerine yer verdi. İşte 13 Haziran altın fiyatları

Editör: Zehra Erdin / Kaynak: TGRT HABER
Finans analisti İslam Memiş altın fiyatı hakkında Fed faiz toplantısını işaret etti.
islam memiş,altın,dolar,gümüş,fed,faiz,enflasyon
Finans analisti İslam Memiş altın fiyatı hakkında Fed faiz toplantısını işaret etti.

Dolar kuru yükselişi beraberinde diğer yabancı para birimlerini ve gram altını da sürükledi. 2022 yılının zirvelerini test eden piyasalarda dolar 17,27 TL’yi görürken gram altın 1.030 liranın üzerine çıktı. ABD enflasyonu 40 yılın zirvesinde çıkarak yüzde 8,6 rakamlarına ulaşırken gözler Fed faiz toplantısına çevrildi. Piyasalarda ons altına bağlı olarak gram altın fiyatını da etkilemesi beklenen Fed öncesi ''Altın alınır mı satılır mı?'' soruları gündeme geldi. 

GRAM ALTIN NE KADAR? 

Altın ve dolar fiyatı yükseliş trendine devam ediyor. Piyasalarda ‘süper bono’ beklentisi devam ederken dolar/TL fiyatı 17,27 seviyelerinde kaldı. Haftanın ilk işlem günü öncesi yatırımcılar ''Gram altın ne kadar?'' sorusunun cevabına odaklandı. Finans analisti İslam Memiş ''Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yakın zamanda açıklayacağı ekonomi paketi bir düzeltme hareketine ve geri çekilmeye neden olacaktır. Ancak bu düşüşler kalıcı olmayacaktır'' ifadelerini kullandı. Peki gram altın ne kadar? 

13 Haziran Pazartesi gram altın 1.033 lira seviyesinde. 

Ünlü ekonomist İslam Memiş ''Dolar kuru 16,80 kritik seviyesinin üzerinde kalıcı olursa 17 ve 18 TL rakamlarını görebiliriz. Gram altın için ise 980 üzerinden kalması durumunda hedefimiz 1.050 lira'' ifadelerini kullandı. 

İslam Memiş Fed faiz kararı öncesi yatırımcıyı uyardı: O gün geldiğinde altın ve gümüşü tutamayız

ALTIN FED'İ BEKLİYOR, GÖZLER POWELL'DA

Altın fiyatında yönü bu hafta Fed faiz kararı belirleyecek. Ekonomistler Fed faiz kararı beklentisini 50 baz puan olarak yenilerken Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’in yapacağı açıklamaya odaklandı. ABD Mayıs ayı enflasyon verilerinin beklentilerin üzerinde çıkması, politika yapıcıların daha agresif olup olmayacağı veya gelecekteki oran artışlarının daha hızlı olabileceği konusunda piyasaları tedirgin etti.

Wells Fargo’nun makro strateji başkanı Michael Schumacher, ''Bence asıl önemli olan, Powell’ın konferansta bahsettiği ve Eylül ayı için vereceği faiz sinyalleridir. Şahin bir açıklama gelmezse insanlar bunu güvercin olarak görür'' ifadelerini kullandı. 

Goldman Sachs ekonomistleri Cuma günü tahminlerini, Çarşamba ve Temmuz aylarında yarım puanlık bir artışın üzerine Eylül ayında yarım puanlık bir artışı içerecek şekilde revize etti.

İSLAM MEMİŞ ALTIN YORUMU 

Dolar kuru yönünü yukarı tutmaya devam ederken altın fiyatı ataklarını sürdürüyor. Finans analisti İslam Memiş altın yorumu hakkında Fed faiz kararına dikkat çekti. ABD Mayıs enflasyonun yüzde 8,6’ya yükselerek beklentileri aştığını ifade etti. İşte İslam Memiş altın tahmini: 

''Fed’in önümüzdeki üç toplantıda 50’şer baz puanlık faiz artışına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak ben öyle düşünmüyorum.Beklentinin üzerinde açıklanan ABD enflasyonu, dolar endeksini 103 seviyesinden 104,26 seviyesine taşıdı. Bununla eş zamanlı olarak ons altın yükselişe geçerek 1.870 seviyelerini gördü. Birinden birinin ters korelasyonda olması gerekirken ikisi de birden yüzde 1 pirimli olarak haftayı kapattı. Fed faiz artırım sürecinin enflasyonu engelleme konusunda başarısız olduğu görünüyor. Bir yıldır da altın ve gümüş gibi emtiaları bilerek ve isteyerek baskılıyorlar.''

''Tüm emtialar yüzde yüzden fazla değer kazanırken altın ve gümüşün pirim yapmasına izin vermiyorlar. Cuma günü yüksek gelen ABD enflasyon verisine rağmen dolar endeksi, altın ve gümüş aynı anda yarışıyorsa burada bir SAVAŞ var demektir.''

''Bu durumdan en çok para basan en çok zararı görecek. Dolayısıyla en zararlı çıkan Fed olacak. Bu zarar da Fed’in makas değiştirmesine neden olabilir. İşte o zaman tut tutabilirsen altın ve gümüşü.''

13 HAZİRAN GÜNCEL ALTIN FİYATLARI 

Dolar kuru 17,20 üzerinde kalmayı başarırken gram altın küresel altın fiyatlarındaki yükseliş ve içeride dolardan aldığı destekle yükselişini sürdürüyor. Vatandaşlar Fed faiz akrarı öncesi ''Altın yükselir mi düşer mi?'' sorusuna odaklandı. Peki gram, çeyrek, yarım, cumhuriyet altını ne kadar? İşte 13 Haziran canlı altın fiyatları:

  • Çeyrek altın: 1,671 TL alış, 1,703 TL satış
  • Yarım altın: 3,336 TL alış, 3,406 TL satış
  • Cumhuriyet altını: 6,671 TL alış, 6,788 TL satış
  • Ons altın: 1.862 dolar 

CANLI ALTIN FİYATLARI İÇİN TIKLAYIN!

Kaynak: TGRT HABER
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatandaş 13 Haziran 2022 09:54

Kuyumcuyu ekonomist yaptınızya.

Sonraki Haber Yükleniyor...