Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 May 2022 19:55 - Güncelleme : 19 May 2022 20:06

İslam Memiş tarih vererek açıkladı: Dolar düşecek, Bitcoin ve altın yükselecek

Merkez Bankalarının faiz mesajı, dünyada gıda krizi riski, Rusya-Ukrayna savaşı para ve altın piyasalarını ateşliyor. Peki bu kaotik para ve altın piyasalarında yatırımcı ne yapmalı? Altın ve dolar daha yükselecek mi? Tahminleri ile ünlü finans analisti İslam Memiş, TGRT Haber’de Haziran ayını işaret etti.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
islam memiş,altın,dolar,Bitcoin

ABD ve Avrupa Merkez Bankalarının başkanlarının faiz artırımı mesajı vermesinin piyasalara etkisi sürüyor.İngiltere’de enflasyonun yüksek çıkması, Çin’in gıda krizine yönelik açıklamaları ve devam eden Rusya Ukrayna savaşı saldırısı piyasaları ateşliyor. Bir süredir hız kesmeyen dolar 16 TL’ye kadar dayandı. Euro ve gram altın da yükselişini sürdürüyor. Bir süredir ciddi değer kayıpları yaşayan kripto paralar düşüşte. Bitcoin’de yine 30 bin dolar altına sarkmalar dikkat çekti. Fed Başkanı Powell'ın açıklamaları ile Avrupa ve ABD borsaları ise kan kaybediyor.

Haziran'da piyasaları ne bekliyor? Finans analisti İslam Memiş, TGRT Haber’de kritik değerlendirmelerde bulundu. Avrupa ve ABD borsalarındaki değer kayıplarını ve bunun Türkiye piyasasına etkisini değerlendiren Memiş, şunları söyledi:

“Küresel piyasalarda satışlar devam edecek. Bu normal. Bunu düzeltme hareketi olarak görmek lazım. Dün İngiltere’de enflasyon rakamları açıklandı, yüzde 9 çıktı. Küresel piyasalarda risk algısı ve belirsizlik devam ediyor. Öte yandan Çin’den gıda krizi ile ilgili özellikle buğday tarafında açıklamalar geldi. Borsalarda, kripto paralarda ve emtiaların ons fiyatlarında yukarı yönlü hamleler bekliyorum. Çünkü Fed şahin tonlu açıklamalar yapıyor ve faiz artırımına işaret ediyor. Fed, Haziran’da şahin tonunu güvercin tonuna indirebilir. Bu da piyasaları rahatlatacaktır.”

HAZİRAN'DA KRİPTO PARALAR VE ATIN YÜKSELECEK

Kripto paraları değerlendiren Memiş, mayıs ayı  itibari ile kripto paralarda ve emtiaların ons fiyatlarında düşüş gözlemlendiğinin altını çizerek “Şu anda Merkez Bankalarının kontrollü bir şekilde baskılama ve dengeleme süreci var. Doların değerini yükseltmek isteyen Fed, hem kripto paraları hem de emtiaların ons fiyatlarını beraber baskılıyor” dedi. Memiş, normal şartlarda kripto paralar düşerken emtiaların fiyatlarının yükselmesi gerektiğini vurgulayarak şunları dikkat çekti:

İslam Memiş tarih vererek açıkladı: Dolar düşecek, Bitcoin ve altın yükselecek

“Hem altının ons fiyatının hem de kripto paraların ikisinin birden baskılanması dengelenmeyi getirdi. Bu baskılanma ay sonuna kadar devam eder. Ancak Haziran'da hem tepki alımları hem de Fed’in tonunun değişmesi kripto paralarda yükselişe neden olacaktır.”

MEMİŞ KİŞİSEL YATIRIM ARACINI AÇIKLADI

Memiş, doların direnç seviyesi olarak 16.40 TL’yi kırması durumunda Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) alacağı tavrın doların seyrini etkileyeceğini söyledi. “TCMB Haziran’da hamle yaparsa ya da farklı enstrümanlar açıklanırsa dolar aşağı yönde kırılır” diyen Memiş, şu anda serbest piyasalarda doların 16 TL üzerinden fiyatlandığını kaydederek “Kişisel olarak doları yatırım aracı olarak görmüyorum. Yatırımımı altın ve gümüşe yapıyorum, bütün birikimimi toprağa yatırıyorum” dedi. Döviz yatırımcılarının getiriye bakmaları gerektiğini belirten Memiş, son on yıla bakıldığında gram altının en fazla yatırımcıya kazandıran enstrüman olduğunu açıkladı.

Haziran’da iç siyasete odaklı bir piyasa görüleceğini belirten Memiş, yeni tedbirlerin ve hamlelerin gelebileceği, yurt dışında yeni anlaşmalarla dolar akışının olabileceği ve doların tansiyonunun düşeceğini söyledi.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...