Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
03 Eylül 2021 13:12

İslam Memiş yorumluyor: Enflasyon beklentiyi aştı! Dolar ve altın fiyatları ne olacak?

Merakla beklenen enflasyon beklentilerin üzerinde çıktı. 19.25 ile faiz oranını geçen enflasyon, Merkez Bankası'nın faiz kararını da etkileyecek. Bu da uzun süredir dengede olan altın ve dolar fiyatlarına yansıyacak. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş, enflasyon rakamları ve bugün açıklanacak ABD işsizlik verisinin ekonomiye etkisini yorumladı.

İslam Memiş yorumluyor: Enflasyon beklentiyi aştı! Dolar ve altın fiyatları ne olacak?
islam memiş,altın,döviz,dolar,ekonomi,enflasyon,dünya ekonomisi,merkez bankası

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ağustos 2021 enflasyonunu açıkladı. Ağustosta enflasyon aylık bazda yüzde 1,12 artarken yıllık bazda ise yüzde 19,25'e yükseldi. Temmuz'da bu rakam yüzde 18,95'di. Böylece TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon, Merkez Bankası'nın yüzde 19'luk politika faizini geride bıraktı. Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş, enflasyon rakamlarını değerlendirdi.

Daha önceki açıklamalarında yılsonuna kadar enflasyon rakamlarının yukarı yönlü hareket edeceğini söylediğini hatırlatan İslam Memiş, yine aynı yaklaşımının devam ettiğini yılsonuna kadar gelişmiş ve gelişen ülkelerde enflasyonda yüksek rakamlar gelmeye devam edebileceğini söyledi. Enflasyon beklentisinin yüzde 1 civarında olduğunu belirten Memiş, verilerin beklentilerin biraz daha üzerinde açıklandığını söyledi.

MERKEZ BANKASI FAİZ İNDİRİMİNE GİDECEK Mİ?

Mevsimsel etkiyle bir düşüşün olmadığını gözlemlediğini belirten Memiş, enflasyon verilerinin art arda yüksek gelmesinin de gözleri Merkez Bankası’na çevirdiğini söyledi. Memiş, enflasyon rakamlarının ardından ‘Merkez Bankası ekim ayından itibaren kademeli olarak 150-100 şeklinde bir faiz indirimine gidebilir mi?' sorularını tekrar tartışmaya açtığını söyledi. Memiş, “Merkez Bankası yüksek enflasyon karşısında nasıl bir açıklama yapacak veya faiz indirimi noktasında piyasalara ekim ayından itibaren tekrar bir indirim politikası mesajı verecek mi? diye takip edeceğiz.” şeklinde konuştu.

YURT DIŞI VERİLERİ OLUMSUZ

Amerika’dan ve yurt dışı piyasadan gelen verilerin olumsuz yönde olduğunu gözlemlediklerini belirten Memiş, “Enflasyon noktasında düşüş yönündeki bir beklenti şu anda hakim değil” dedi.

YIL SONUNA KADAR YÜKSEK ÇIKACAK?

ABD’den gelen verilerin de beklentileri karşılamadığını belirten Memiş, “Aslında bu da bize küresel ekonomilerin halen kriz çizgisinden çıkmadığını göstermiş oluyor” dedi. Gıda enflasyonu, kuraklık ve doğal felaketlerin olumsuz etkisinin de olacağını belirten Memiş, “Yıl sonuna kadar önümüzdeki aylarda yarım ve 1 puanlık artışla yoluna devam edeceği yönündeki beklentim sürüyor” diye konuştu.

ENFLASYON NEDEN YÜKSEK ÇIKTI?

Yaz aylarında üretim ve bolluk nedeniyle genellikle düşük çıkan gıda enflasyonunun neden yüksek çıktığı sorusuna ciddi bir kuraklık ve doğal felaketlerin yaşandığını belirten İslam Memiş, “Dolar kurunda ciddi bir maliyet artışı oldu. Dolayısıyla da tüketimin bir anda hızlı olması ve hem talebin artması hem üretimin azalması ve maliyetlerin artması da enflasyona yüksek olarak yansıyor. Bir yandan dolar kurunun vermiş olduğu yüksek maliyetler, mazot fiyatları ve işçilikler, diğer yandan da üretimin azalması, üretmek isteyenlerin ise kuraklıktan dolayı yeteri kadar ürün alamaması enflasyonun kaçınılmaz olmasına neden oluyor.” diyerek cevap verdi.

Enflasyonun sadece Türkiye’de yükselmeyeceğini belirten Memiş dünyadaki yangın, sel ve kasırga felaketlerinin ardından ABD’deki enflasyonun da çok ciddi anlamda artacağını ve enflasyondan kurtulmanın kolay olmayacağını söyledi.

İslam Memiş yorumluyor: Enflasyon beklentiyi aştı! Dolar ve altın fiyatları ne olacak?

ALTIN İÇİN KRİTİK GÜN

Altının veya gümüşün kaderinin 27-28 Eylül’de ABD Merkez Bankası FED’in faiz toplantısından sonra daha da belirgin olacağını belirten İslam Memiş, ABD’deki tarım dışı istihdam rakamlarının altın etkisiyle ilgili şunları söyledi: Bugün veriler önemli. Toparlanma isteğinde olan bir emtia fiyatı var karşımızda. Bugün tarım dışı istihdam verisi açıklandıktan sonra dolar kuru ve altında yukarı veya aşağı yönlü bir kırılma göreceğiz.

Tarım dışı istihdam verisi olumsuz gelirse altın fiyatlarının tekrar hızlıca yükselişini devam ettirebileceğini belirten Memiş, dolar tarafında ise tekrar gerileme devam edebileceğini söyledi. Tarım dışı istihdam verilerinin beklentileri karşılaması halinde ise Memiş, dolar kurunda ve doların uluslararası piyasalardaki değer artışında, altının ve gümüşün ons fiyatında da düşüş görüleceğini söyledi.

Genel beklentinin emtia fiyatlarında tekrar toparlanmanın devam edeceği yönünde olduğunu söyleyen Memiş, bant aralıklarına vurgulayarak şunları söyledi: Bant aralıkları önemli. 478-488 gram altın TL fiyatında. Bu bant aralıklarının şu anda kırılamadığını gözlemliyoruz.

ENFLASYONUN DOLARA ETKİSİ

Güne düşüşle başlayan doların enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından yükselişinin nedenini ise İslam Memiş enflasyon oranlarına bağladı. Hem tepki alımı hem de enflasyon rakamının yüksek gelmesine tepki oalrak dolarda hızlı toparlanma olduğunu belirden Memiş, “Dövize ihtiyacı olanlar için 8.30 lira seviyesinin altındaki her sarkma orta ve uzun vadede alım fırsatı vermeye devam ediyor. Düşük bir kur görme ihtimalimiz her geçen gün zayıflıyor” dedi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...