Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
16 Ağustos 2022 14:37 - Güncelleme : 16 Ağustos 2022 17:44

İslam Memiş 'otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı'nı değerlendirdi: Araba alacakları bir kez daha uyardı

Ekonomi piyasasında gözler Merkez Bankası'nın açıklayacağı faiz kararına çevrildi. Dolar ve altın kurunda hareketlilik devam ederken yatırımcılara uyarıda bulunan Finans Analisti İslam Memiş, Resmi Gazete'de yayımlanan ikinci el otomobil satışında '6 ay ve 6 bin kilometre sınırı'nı da değerlendirdi. Daha önceki açıklamasında "Bugünkü değerlerden araba almayın, yılın son çeyreğini bekleyin" önerisinde bulunan Memiş, uygulamanın otomotiv fiyatlarının yükselmesinin önüne geçeceğini belirterek “Kriz fırsatçıları bu işin faturasını ödeyecek. Bugünler sürpriz değil, bugüne kadar yapılması gerekenler yeni yapılıyor" dedi.

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş 'otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı'nı değerlendirdi: Araba alacakları bir kez daha uyardı
İslam Memiş,otomobil,altın,dolar,uyarı,ÖTV,Resmi Gazete,satış

Yurt içi piyasalarında gözler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), perşembe günü açıklayacağı politika faizi kararına çevrildi. Karar önces, öncesi yurt içi ve yurt dışı piyasalardaki son durumu değerlendiren Finans Analisti İslam Memiş, dolar ve altın yatırımcılarına uyarılarda bulundu. Memiş ayrıca, Resmi Gazete'de yayımlanan "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" kararını da değerlendirdi.

BRENT PETROL DÜŞECEK

Akaryakıt fiyatlarında etkisi bulunan Brent petrolün haftaya düşüşle başladığının altını çizen Memiş, bu sürecin daha devam edeceğini söyledi. Bunda İran faktörünün önemine vurgu yapan Memiş, önümüzdeki zamanda ABD ile İran arasındaki diyaloğun şeffaflaşmasının petrol fiyatlarına etkisi olacağını belirtti. Memiş, düşüşlerin kısa vadede devam edeceğini kaydederek "Ancak yılın son çeyreğinde belirsizlikler var. Enerji krizinde yaşandığı dönemlerde bu düşüşlerin kalıcı olup olmayacağı önemli" dedi.

ALTINDA BASKILANMA DEVAM EDİYOR

Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) faiz kararlarının tutanaklarını yarın yayımlayacak olması altın ve gümüş gibi emtiaları baskıladığını belirten Memiş, “Haftaya düşüşle başlayan altının ons fiyatı, düşüşle devam ediyor. Ons altın 1.774 dolar seviyesinde, bu baskılanma bugün de devam edebilir. Dolar endeksindeki toparlanma altındaki baskılanmayı devam ettirebilir. Faiz artırımlarına rağmen Avrupa ya da ABD’de enflasyonu frenlemedi. Enflasyonu sadece faiz değil jeopolitik riskler, enerji krizi, tedarik zincirindeki problemler, iklim değişikliği gibi faktörler de destekliyor” ifadelerini kullandı.

EKONOMİDE 'KUR KORUMALI MEVDUAT SİSTEMİ' VURGUSU

Muhalefetin son dönemde 'Kur Korumalı Mevduat Sistemi'ne (KKM) yönelik eleştirilerde bulunduğuna dikakt çeken Memiş, sistemin ekonomiye katkısını değerlendirdi. KKM'nin seçimlerin yaklaşmasıyla birlikte daha fazla eleştirilebileceğini ifade eden Memiş, “Türkiye 2021 Aralık'ta bir uçurumun kenarındaydı. Ekonomik yaraları iliklerimize kadar hissettik. Kur Korumalı Mevduat Sistemi olmasaydı şu an Türkiye ekonomisi çok farklı bir yerde oldurdu. Kur Korumalı Mevduat Sistemi o günün Türkiye ekonomisinin kurtarıcısı oldu. Ancak sistemin maliyeti 81 milyonun sırtına biniyor. Ne zaman sonlanacak, bu yavaş yavaş konuşulmalı. Kur riski sıfır. Maliyete bakıldığında yükü artmaya devam ediyor. Dolar 18 lira seviyesinde ve enflasyon rakamlarının düşüş beklentisi rafa kalktı. Yeni enstrümanlarla piyasaların desteklenmesi lazım. Sisteme girenler kazanç için giriyorlar" diye konuştu.

RESMİ GAZETE'DEKİ 6 AY VE 6 BİN KİLOMETRE KARARI

Resmi Gazete'de yayımlanan 'otomobilde 6 ay ve 6 bin kilometre sınırı'nı da değerlendiren Memiş, uygulamanın otomotiv fiyatlarının yükselmesinin önüne geçeceğini belirten Memiş, “Kriz fırsatçıları bu işin faturasını ödeyecek. Bugünler sürpriz değil, bugüne kadar yapılması gerekenler yeni yapılıyor. İlk kez araba almak isteyenlerin hakkı hukuku korunacak mı? Her türlü film yapıldı. Sıfır araçlara ikinci el pilakası taktılar, konutta da bu filmi gördük. Piyasa boş kalınca fırsatçılar dolduruyor. Önemli olan fırsat yapacak cesaret vermemektir" ifadelerini kullandı.

İslam Memiş, Resmi Gazete'de yayımlanan ÖTV düzenlemesi ile ilgili TGTRHABER.COM.TR'de yaptığı değerlendirmede "Bugünkü değerlerden araba almayın, yılın son çeyreğini bekleyin" önerisinde bulunmuştu.

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...