Tgrt Haber
21 Temmuz 2022 15:03 - Güncelleme : 21 Temmuz 2022 16:11

İslam Memiş'ten çok konuşulacak iddia: Fiyatı yükseltmek için petrol kuyularını vuracaklar

Türkiye Merkez Bankası, günlerdir beklenen faiz kararını açıkladı. Daha önce 6 kez faizi pas geçen Merkez Bankası, geri adım atmadı. Avrupa merkez Bankası ise 11 yıl sonra faiz artırımına gitti. Peki piyasalar bu kararlardan nasıl etkilenecek? Dolar, altın fiyatı ne olacak? Süreci değerlendiren İslam Memiş, çok konuşulacak bir iddia ortaya attı: ABD her şeyin karşısına doları koyuyor. Petrol fiyatı artsın diye yıl sonuna doğru kuyuları füzelerle vuracaklar...

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
İslam Memiş'ten çok konuşulacak iddia: Fiyatı yükseltmek için petrol kuyularını vuracaklar
İslam Memiş,Emre Alkin,Altın,Dolar,Euro,Merkez Bankası,Faiz kararı,petrol

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Para Politikası Kurulu (PPK) 7 kez faizi yüzde 14'te sabit uttma kararı aldı. Merkez Bankası bu kararında, yüksek enflasyon rakamları, jeopolitik riskler ve enerji krizinin rol oynadığını açıkladı. Faizin sabit tutulmasıyla beraber dolar ve altın fiyatlarında hareketlilik yaşandı. Dolar ve Euro yükselirken gram altın ise düşüşe geçti. Öte yandan Avrupa Merkez Bankası (ECB) 11 yıl aradan sonra Euro, dolar ile eşitlenince faiz artırıma gitmek zorunda kaldı. Önümüzdeki hafta ise Amerikan Merkez Bankası (Fed) faiz kararını vercek. TGRT Haber’de Ekonomist Prof. Dr. Emre Alkin ile Finans Analisti İslam Memiş, faiz kararını değerlendirdi. 

ALTIN TEPSİYLE SUNULANI İTİYORUZ

Emre Alkin, Merkez Bankasının faiz kararını şöyle yorumladı:

“Türkiye, Avrupa’ya ihracatta Çin ve Uzak Doğu ülkelerine rakip. Avrupa, fabrikalarını Türkiye’de açabilir. Ancak Türkiye, yüksek teknoloji ihtiva eden ve insan kalitesinin yüksek olduğu işleri yapmak istiyor Avrupa ile. Parite eşitlenince ve enerji krizi çıkınca Avrupa belki de Türkiye ile uzlaşalım ve fabrikalarımızı Türkiye’ye kaydırıp Türk ortaklarla çalışalım diyebilir.  Ancak bunun için iyi bir sermaye piyasasına ve para piyasasına ihtiyaç var. Para politikasının çalışmadığı bir yere kimse gelemez. Altın tepsiyle sunulan bir şeyi para politikası sebebiyle elimizin tersiyle itiyoruz.”

Alkin, adaletsiz bir sistem ortaya çıktığını belirterek “Merkez sert firen yapacak, mecbur” ifadelerini kullandı. 

PETROL KUYULARI FÜZEYLE VURULACAK 

İslam Memiş ise şöyle konuştu:

“Dünya her anlamda bin yıllık bir değişimden geçiyor. Fed beklenenden fazla faiz artırarak benim ekonomim ve param daha önemli şeklinde bir politika izliyor. Dolar karşısında her şey düşüyor. Yeni kurulan finansal piyasalarda, insanlar yine kısa vadede alırım satarım, para kazanırım diyorlarsa bunu rafa kaldırsınlar. Savaş ekonomisini sürekli gündeme getiren ülkeler var. Brent petrol 103 dolara geriledi, petrol üreten ülkeler bunu ister mi? Yıl sonuna doğru bütün petrol kuyuları füzelerle vurulacak. Petrol fiyatlarını artırmak için elinden gelen gayreti gösterecek yeni bir sistem var.”

BİREYSEN ÖNLEMLER ALIN 

Gıda krizi ve enerji krizi patlak vermesi durumunda Türkiye’nin tarım politikalarına geri döneceğini ifade eden Memiş, “Türkiye eskiden tarımda dünya birincisiydi. Küresel enflasyonun patlamasından bahsedilebilir ama enflasyonun yüzde 70’e çıkması sineye çekilebilir bir şey değil. Bireysel tedbirler almamız gerekiyor. Yeni dünya sistemi bireyler kazansın diye değil, bireyler kaybetsin ve sisteme mahkum olsun diye kuruldu. Merkez Bankası kararları önemli değil, herkes bireysel önlemlerini alsın” ifadelerini kullandı. 

MUSLUKLAR AÇILACAK, DOLAR 20 TL’Yİ GÖRECEK  

Memiş, Türkiye’nin seçim sürecinde olduğuna dikkat çekerek ocak ayında muslukların açılacağını söyledi. Doların yılsonuna doğru 20 TL’yi görmesinden sonra Merkez Bankasının bir faiz artırımına gidebileceğini kaydeden Memiş, TCMB’nin diğer Merkez Bankalarından ayrı bir politika izlediğini dikkat çekerek “Ancak bunu halk göğüsledi” dedi. 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...