Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
23 May 2022 18:40 - Güncelleme : 23 May 2022 19:02

İslam Memiş’ten altın için yeni tahmin: Tansiyon yüksek, asıl zirve yaklaşıyor! Piyasalarda Davos etkisi!

Altın fiyatları dolar endeksinin uluslararası piyasalarda ani düşmesine bağlı olarak yükseldi. Gram altın, dolar/TL kurundan destek alarak ataklarına devam ederken piyasalar hafta içi gelecek Fed tutanakları ve TCMB beklentisi ile şekilleniyor. Ünlü ekonomist İslam Memiş Davos ekonomi zirvesinin de döviz ve emtia fiyatları hakkında yeni yol haritaları açısından önemli olacağına dikkat çekti. Yüksek enflasyon, gıda krizi, küresel sıcaklık, enerji krizi gibi konular zirvede masaya yatırılacak. İslam Memiş altın tahmini ile ilgili olarak “Asıl yükseliş henüz başlamadı” değerlendirmesinde bulundu.

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
islam memiş,dolar,altın,Davos

Altın ve dolar kuru haftanın ilk işlem gününe hareketli başladı. Dolar endeksi geçtiğimiz hafta 19 yılın zirvesi 105 seviyesinden 102'ye sert düşmesine bağlı olarak ons altın yukarı yönlü ataklarına başladı. Gram altın küresel altın fiyatları ve 16 TL sınırına dayanan dolar kurundan destek alarak 950 bandını gördü. Altın ve para piyasaları uzmanı İslam Memiş hafta boyunca altın ve dolar başta olmak üzere döviz emtia fiyatlarını etkileyecek gelişmeleri değerlendirdi. Merkez Bankaları başkanlarının şahin tondaki söylemleri, para ve altın piyasaları üzerindeki etkisinin sürdüğünü açıkladı.Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankasının (TCMB) yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 57,92 olarak açıklaması da yurt içi piyasaların tansiyonunu yükseltti. Ünlü ekonomist Memiş “Altın ve dolar daha yükselecek mi? Piyasalarda bu hafta neler olacak?" sorularına cevap verdi. Finans analizi Memiş, Davos zirvesinin de devam ettiği bu haftaya ilişkin kritik değerlendirmelerde bulundu.

DAVOS PİYASLARI NASIL ETKİLEYECEK?  

Davos’un iki yıl aradan sonra yeniden yapılmasının piyasalar açısından önemli olduğuna değinen Memiş, Rusya’dan bir heyetin katılmadığına dikkat çekerek “Zirvede iklim kirizi, enflasyonla mücadele, Ukrayna savaşı gibi konular ele alınıyor. Bunların karşısında Rusya’nın tedarik problemi ve enerji krizi ile ilgili küresel ekonomileri rahatsız eden bir durumlar var. Biraz daha karışık bir düzen olacak karşımızda. Zirvede gıda kıtlığı ile ilgili bir beyin fırtınası gerçekleşecek. Davos zirvesinden çıkacak sonuçlar küresel ekonominin geleceğini etkileyecek. Ancak bu toplantıda şirketlerin ve devletlerin mesajları da son derece önemli” dedi. 

PİYASLAR HAFTAYA YÜKSEK TANSİYONLA BAŞLADI

Altın ve emtia fiyatlarının haftaya yukarı yönlü hareketlerle başladığına dikkat çeken Memiş, yabancı para birimlerinin yükselten bir kur olduğunu belirterek “Hem gram altın hem de gümüşte yükselişler var. Euro/dolar paritesinde ve Sterlin/dolar paritesinde yükselişler sözkonusu. Dolar varlıklarında uluslararası piyasalarda değer kayıpları yaşanıyor, dolar endeksi 102 seviyesine geriledi.  Piyasalar yüksek bir tansiyonla haftaya başladı” dedi. 

TCMB'nin bu ay faiz kararı toplantısında bir değişikliğe gitmeyeceğini tahmin eden Memiş, ancak yıl sonuna kadar faiz artırma zorunda kalacağını düşündüğünü söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

“Fed beklendiği gibi 50 baz puanlık faiz artırımı yerine 25 baz puanlık faiz artırımı ile süreci devam ettirecek.”

ASIL YÜKSELİŞ TEMMUZDA 

Memiş, altın tarafında asıl yükselişin daha başlamadığını söyledi. Ons tarafında baskılamanın devam ettiğinin altını çizen Memiş, ons tarafından baskılamanın devam ettiğini söyledi.

“Dolar kurundan destek aldı, 950 TL seviyesine kadar yükseldi. Gram altında 960 TL seviyesi güçlü bir direnç seviyesi. Eğer kalıcı olursa bu yükseliş 980 TL seviyesine kadar devam edecek. Temmuzda gram altını 1.000 TL seviyesindeki ataklarla beraber yılsonuna kadar 1.400 TL seviyesini görmemiz muhtemeldir”

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...