Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
11 Ekim 2021 11:55

İşsiz gençlerin derdi memur olmak: KPSS boyunca ev hapsi

Fabrikalar eleman ararken işsizler tarafında bambaşka bir tablo hâkim. İki milyon genç işsiz var. Ancak öğrenciler dâhil 2,2 milyon kişi, iş aramak yerine KPSS’ye girdi. Uzmanlar “Eve kapanıp günde 12 saat ders çalışıyorlar. En iyi puanı alıp da atanabilmek için, kendilerini hayattan soyutlayarak sınava hazırlanıyorlar” diyor.

İşsiz gençlerin derdi memur olmak: KPSS boyunca ev hapsi
memur,,işsizlik,,ekonomi,,eleman,,KPSS,,sınav,,eğitim,

Sanayide ‘altın bilezik’ sahibi olmak istemeyen gençler memurluğa fokuslandı. Resmi rakamlara göre 25 yaş altında 2 milyon işsiz var. Ancak öğrenciler dâhil son bir yılda 2,2 milyon kişi KPSS’ye girdi. İki milyonu aşkın genç, günün yarısını KPSS'ye hazırlık için harcıyor. Uzmanlar “İş aramıyor, eve kapanıp günde 12 saat KPSS’ye çalışıyorlar. Çünkü 8 milyon işçi ‘özel’de asgari ücretli... Tatminkâr maaş, yan haklar, terfi, kıdem mekanizması şart” diyor.

Memur sayımız 3 milyon 490 bin. Bu yıl 100 bin civarında yeni alım bekleniyor. Bu durumda her 22 adaydan sadece biri devlette iş bulacak. Uzmanlar “8 milyon çalışan ‘özel’de asgari ücrete mahkûm. Kamuda en düşük maaş 5 bin TL’ye yakın. Özel için tatminkâr para, yan haklar, kıdem mekanizması” çağrısında bulunuyor.

İmalat sanayiindeki eleman açığı Türkiye istihdam piyasasının en büyük problemlerinden biri. Geçtiğimiz günlerde siparişlerin çok iyi olduğunu, yeni imalat hatlarıyla kapasitenin büyütüldüğünü ve ihracatta yeni rekorlar kıracaklarını belirten TİM Başkanı İsmail Gülle, “Ancak burada çalışacak personel bulamıyoruz. Çok acil işçi ihtiyacımız var” demişti. İsmail Gülle’den farklı bir noktayay temas eden İTO Başkanı Şekib Avdagiç ise konuyu basit bir örnek vererek şöyle açıklamıştı: İstanbul’da bir genç motorlu kurye olduğunda 7 bin-7 bin 500 lira kazanç elde ediyor. Hal böyle iken bir CNC operatörünü 4 bin-4 bin 500 liraya çalıştırmayı düşünmek çok rasyonel olmaz. Ara eleman ücretleri makul seviyeye getirilmeli. Sıklıkla “ara” değil “aranan” eleman vurgusu yapan İSO Başkanı Erdal Bahçıvan da imalattaki meslek gruplarının aile ve öğrencilere daha prestijli ve nitelikli gösterilmesi gerektiğini vurguluyor. Aynı gerekçeleri öne süren iş arayan ve bulamayan gençler ise şunları dile getiriyor: Sigorta yapılmıyor, çok çalışılıyor, ücretler düşük, yan haklar yok...

GENÇLER DEVLET KAPISI İÇİN HAYATTAN SOYUTLANIYOR

Lise ve üniversite düzeyindeki öğrencilere iş ve yaşam koçluğu yapan Rehberlik Danışmanı Âdem Şengül, gençlerin büyük çoğunluğunun yıllardır Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) odaklanmış halde olduğunu anlattı.

Şengül “Öyle bir hale geldi ki, artık lise yıllarından itibaren KPSS’ye çalışır olduk. Üniversiteliler de kendi branş derslerini bir kenara bırakıp, daha fazla KPSS’ye çalışıyor. Teorik olarak KPSS’de 60 puan aldıysanız tercih yapabilirsiniz. Kamu kurumları ise genellikle 65-70 puanı taban olarak belirliyor. Ancak pratikte iş çok farklı boyutlara ulaştı. Bütün gençler KPSS’ye yüklenince, atanmak için gerekli puanlar, lisansta 85-90 ve üzerine çıktı” dedi. Bugün herkesin bu yüksek puanları almak için çalıştığını belirten Adem Şengül “Bu sebeple gençler hayattan kopuyorlar. Velilerle konuşuyorum, günde 12 saat odasından çıkmadan KPSS’ye çalışan gençler var bugün!.. Ve kendini bu şekilde hayattan soyutlayanların sayısı azımsanacak gibi değil. Tamamen buraya fokuslanmış durumdalar” diye konuştu.

100 BİN KADRO 2,2 MİLYON ADAY!

■ Türkiye’deki memur sayısı: 3 milyon 490 bin

■ Toplam istihdam içindeki payı: Yüzde 12

■ 2021'de alınacak memur sayısı: 100 bin

■ KPSS'ye giren aday sayısı: 2,2 milyon

HERKES MEMURLUK PEŞİNDE

Gençlerin ‘kamuda çalışma aşkı’nın sebeplerini rehberlik uzmanları şöyle aktarıyor:

Bugünkü zihniyet, eski kafa değil. Yani ‘sigortam yapılsın, işim garanti olsun’ şeklinde bir algı yok gençlerde. Daha bilinçliler ve beklentileri var. Bugün özel sektörde ücretler, kamuya göre oldukça aşağıda. Buna karşılık -özellikle de imalatta- çalışma şartları ağır ve mesai süreleri uzun. Yan haklar özel sektörde neredeyse hiç yok. Size sadece şuradan örnek vereyim: Kamuda ‘refakatçi izni’ diye bir uygulama var. Anneniz-babanız ağır hasta iken, memurlar 3 ay ‘refakatçi izni’ alarak hastalarıyla ilgilenebiliyor. Üstelik maaşlarından, haklarından hiçbir eksilme olmadan! Bütün bunları görüyor gençler. Çalıştıkları yerde kıdem ve terfi mekanizmasının işlemesini bekliyorlar. Ücret artışlarının enflasyona yenilmemesi çok önemli. Son yıllarda enflasyon ortada, özel sektör bu konuda da kamunun gerisinde. Memurların hakları toplu sözleşmelerle, açıklanan enflasyon oranlarıyla garanti altında. Ama bugün Türkiye’de 8 milyon civarında çalışan, asgari ücretli! Bunların hepsi özel sektörde. Tamam, belki bir çoğu zarfla hariçten kayıt dışı para alıyordur ancak emeklilikleri ‘asgari’den işliyor. Şu anda en düşük memur maaşı 4 bin 880 TL, asgari ücret ise 2 bin 825 TL... Tabloya bu açılardan bakınca, gençlerin neden sanayide değil de odalarına kapandığını daha iyi anlıyoruz.

İŞTE ÇIPLAK MAAŞLAR

UNVAN                          DERECE            ÜCRET

Uzman Doktor                1/4               10.093
Mühendis                       1/4              8.669
Aratrma Gör.                  7/1                 8.231
Avukat                            1/4                 8.277
Polis Memuru                 8/1                 7.431
Vaiz                                1/4                 6.810
Öğretmen                      1/4                 6.553
Hemire (Üniv)                 5/1                6.357
Teknisyen                      11/1               5.456
Memur (Üniv)                 9/1                 5.243

MAAŞTAN ÖNCE YAN HAK DETAYI

Son açıklanan rakamlara göre Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 12,1 oldu. TÜİK verilerine göre işsiz sayısı 3,9 milyon kişiyi buluyor. Atıl durumda bekleyen işsiz sayısı ise 8 milyon kişi civarında seyrederken 25 yaş ve altındaki gençler bu durumdaki işsizlerin yaklaşık 2 milyonunu oluşturuyor.

Öte yandan son bir yılda lisans ve ön lisans mezunları toplamında ve öğrenciler de dahil olmak üzere KPSS'ye toplam 2,2 milyon aday katıldı. Uzmanlarsa KPSS’ye olan yönelimi gençlerin açık bir şekilde özel sektörle ilgilenmediklerini gösterdiğini söylüyor. Gençlerin bu uğurda adeta ev hapsine kapandığını belirten uzmanlar, “Bazen maaştan çok yan haklara bakıyorlar. Veliler tarafında da 'çocuğum doktor, mühendis, hukukçu olsun, saygın mesleklerde çalışsın' anlayışı devam ediyor. Bunlar zor konular. Özel sektörde tablonun doğru okunması ve ciddi bir dönüşüm şart" şeklinde yorumluyor.

BAZI YAN HAKLAR

■ Bölgesel ödemeler
■ Ek ders-ek mesai ücretleri
■ Döner sermaye ödemesi
■ Yabanc dil tazminat
■ Çalışmayan eş yardımı
■ Çeşitli harcırahlar
■ Vekalet ücreti

 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...