Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 Haziran 2016 10:04

İşsizlik maaşı için aman geç kalmayın

Sigortalı çalışırken işsiz kalanların haklarını bilmelerinde kendi menfaatlerine. Bunlardan biri de işsizlik maaşı. İşini her kaybeden bu maaşı maalesef alamıyor. İşsizlik Sigortası Fonu'nda biriken milyarlarca lira da buna fırsat vermiyor. İşsizlik maaşı alabilmek için aranan en önemli şartlar arasında prim gün sayısı ve sigortalının maaş almayı hak edecek şekilde işten çıkmış veya çıkarılmış olması yer alıyor.

İşsizlik maaşı için aman geç kalmayın
işsizlik maaşı,

10 ay boyunca sürüyor. Kendi istek ve arzusu dışında işsiz kalmış olanların son üç yıl içerisinde en az '600 prim gün sayısı' bulunmalı. İşten ayrıldığı tarihten önceki 'son 120 günü sigortalı çalışmış' olarak geçirmek de diğer bir şart. Başvuru süresi de önemli. İşten ayrılanların 30 gün içinde Işkur'a başvurması gerekiyor. Bugün itibarıyla gerekli şartları taşıyanlara ödenecek aylık işsizlik parası en az 653 TL, en yüksek ise 1307 TL. Ne kadar süre alınır? Son üç yıl içinde 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 6 ay, 900 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş olana 8 ay, 1080 gün sigortalı çalışıp prim ödemiş olanlara da 10 ay işsizlik parası verilir. İşsizlik parası, son dört aylık kazanç dikkate alınarak hesaplanıyor ve dört aylık brüt kazancm yüzde 40, kadar oluyor. Ancak 1307 lirayı geçemiyor. 

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...