Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
15 Haziran 2020 06:20

İşverene de işçiye de destek

Üzerinde çalışılan ve kısa sürede yasalaşması beklenen İstihdam Kalkanı paketiyle; fesih yasağının uzatılmasından işsizlik süresinin kısaltılmasına, genç istihdamından kısmi zamanlı çalışmaya kadar çok sayıda önemli düzenleme getirilecek.

İşverene de işçiye de destek
destek,,ekonomi,,para

İŞİNE DÖNENLERE PRİM KATKISI VAR
İşsizlik ödeneği alırken, 90 gün içerisinde tekrar işe girenlere de teşvik geliyor. Bu kişilerin 12 ay kesintisiz çalışmaya devam etmesi hâlinde, işsiz kaldıkları süreye dair emeklilik primini devlet karşılayacak. Bu kişilerin istihdam edilmeleri durumunda işveren maliyetlerinde de mahsuplaşma gibi yöntemler kullanılacak. Paketle, işverenin İşsizlik Sigortası Fonuna katkısının 2 puandan 4 puana çıkarılması da öngörülüyor. Salgın döneminde önemi görülen fon, işçi-işverenlerin katkısıyla güçlendirilecek.

TENKİSAT YERİNE ÜCRETSİZ İZİN
Süresi 17 Temmuz'da dolacak işten çıkarma yasağı, üç ay daha uzatılacak. Bunu uzatma yetkisi Cumhurbaşkanı'nda olacak. Çalışanların işe ve iş yerine bağlılıklarını korumak için ücretsiz izne ayırma imkânı sürecek. 2019 başından fesih yasağının başladığı nisana kadar işini kaybedenlerin, son çalıştıkları işe dönmeleri desteklenecek. İşveren bu kişileri alarak tam zamanlı çalıştırabilecek. Ya da ücretsiz izne çıkarabilecek. İki imkân da olmuyorsa, işçinin 1.770 liralık ücretsiz izin desteğine devam edilecek.

AYDA 10 GÜNLÜK ESNEK MESAİ
Yeni paketle 25 yaşını doldurmayan veya 50 yaşın üstünde olan çalışanların kolay istihdam edilmelerini sağlayacak düzenlemeye gidilecek. Bu yaş aralıklarındaki çalışanlarla, belirli süreli iş sözleşmeleri iki yılı geçmemek üzere yapılabilecek. Böylece daha kolay iş bulabilecekler. İşveren de esnek şartlarda istihdam sağlayabilecek. 25 yaşından küçük olup, çalışma süresi 10 günden az olanlar için, günlük kazanç alt sınırının yüzde 2'si oranında iş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi ödenecek.

İŞÇİ MALİYETİNİN %40'I DEVLETTEN
Normalleşme döneminde ilave istihdam edilecek her bir çalışan için, İşsizlik Sigortası Fonundan ek destek sağlanacak. İlave istihdam edilen her bir kişinin, işverene tüm maliyetinin yaklaşık yüzde 40'ı karşılanacak. Ekonomik aktivitenin azalması nedeniyle çalışanlarını kısa çalışmaya geçiren veya ücretsiz izne ayıran işverenlere, normalleşme dönemini esnek geçirmesi için destek sunulmuş olacak. Fesih kısıtının olduğu dönemde, işverenlerin bu çalışanları için tüm primleri devlet karşılayacak.

KISMİ ÇALIŞMAYA VERGİ İSTİSNASI
Yeni dönemde kısmi zamanlı istihdam yayılacak. Böylece kişilerin çalışma süreleri azaltılarak, aynı işin birden fazla kişi tarafından yapılması sağlanacak. 50 yaş ve üzerindekilere bu imkân verilecek. Kısmi zamanlı çalışanlar için gelir vergisi istisnası tanınacak ve buna göre emeklilik primleri ödenecek. Bu istisna, istihdamı paylaşan herkese sağlanacak. Bu destek için, çalışanların 'kısmi zamanlı' düzene geçişi halinde oluşacak iş gücü açığının, en az 6 ay yeni istihdamla doldurulması yeterli olacak.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...