Tgrt Haber
29 Eylül 2021 10:02

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini

Dolar kuru dün piyasaların kapanışından sonra 8,8951 ile yeni zirvesini görmesinin ardından bu sabah yönünü aşağı çevirdi. Dolar/TL şu sıralar 8,85 TL'den işlem görüyor. İtalyan Bankası Unicredit dolar fiyatı için yaptığı tahminde kurun sene sonunda 9,30 olmasını beklediklerini, 2022 sonunda ise 10,40 olacağını belirttiler.

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini
dolar,euro,döviz,türk lirası,dolar TL

ABD tahvil getirilerinde genişlemenin devamı, Fed’in son FOMC toplantısında varlık alımlarının azaltımına yakın zamanda başlanacağını açıklaması ve emtia fiyatlarındaki yükselişin oluşturduğu baskı dolar endeksini destekledi. Dolar endeksi dün Kasım 2020’den bu yana 93,800'e ulaşarak en yüksek seviyeye çıktı. Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) da politika faizinde 100 baz puan indirime gitmesinin ardından doların fitili ateşlendi.

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini

Doların küresel piyasalarda güçlenmesi ve TCMB’nin faiz kararı sonrasında rekor kıran dolar kuru, dün piyasa kapanışından sonra 8,8951 ile yeni zirvesini gördü. Dolar/TL haftanın üçüncü gününe düşüşle başladı ve şu sıralar 8,85 seviyesinden el değiştiriyor. Euro/TL ise 10,34’ten işlem görüyor.

UNICREDIT: YILSONU BEKLENTİSİ 9,30 TL

İtalyan banka Unicredit ekonomistleri tarafından yayımlanan raporda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın Eylül ayındaki 100 baz puanlık faiz indiriminin ardından Dolar/TL’nin sene sonunda 9,30 olmasını beklediklerini açıkladı. Ekonomistler 2022 sonunda ise kurun 10,40 olacağını tahmin ediyor. Ekonomistlerin Euro/TL için 2021 sonu tahminleri ise 11,07 seviyesinde bulunuyor. Faiz indirimi beklentilerinin yerel tahvil piyasasına girişleri artırabileceğini belirten Unicredit, bunun Türk lirasındaki kısa vadeli riskleri bir miktar sınırlayabileceğini vurguladı.

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini
Dolar/TL'nin sene sonunda 9,30 olmasını bekleyen ekonomistler, 2022 sonunda kurun 10,40 olacağını tahmin ediyor.

OVP TAHMİNİ ŞİMDİDEN TUTTU

Hükümetin açıkladığı Orta Vadeli Program’da (OVP) dolar kurunun bu yıl için ortalama 8,30 lira olacağı, 2022'de ortalama 9,27, 2023'te 9,77 TL, 2024'te ise 10.27 TL olacağı varsayılmıştı. Böylelikle eylül ayı bitmeden 2021 yılı için dolarda OVP tahmini neredeyse yakalandı.  

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini

“DÜŞÜK DÖVİZ KURU ARTIK MÜMKÜN DEĞİL”

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş ise, “Dolar yükselmeye devam ediyor. Dolar için 9 lira seviyesinin önü açıldı. Belki de 10 lira seviyesinin önü açıldı. Bundan sonra yapılacak olan politikaların dolar/TL üzerindeki düşüşleri sınırlı bırakır. Düşük bir döviz kuru görmemiz maalesef mümkün olmayacaktır. Finans kurum ve kuruluşlarının vizyon değişikliği yapması gerekiyor. Bugünkü dünya ekonomileri hiç iyi yere gitmiyor. O yüzden herkes varlıklarına sahip çıkmalı, mümkünse tasarruf yapmalı. Enflasyonun olduğu her yerde alım gücü azalır. Bunun önüne hiçbir Merkez Bankası geçemez” şeklinde konuştu.

İtalyan bankadan dolar için yıl sonu tahmini

“DOLARDAKİ ARTIŞ FED KAYNAKLI”

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu yaptığı açıklamasında dolar fiyatlarında yükselişin sürmesi için neden olmadığının altını çizerek, kurdaki artışın çoğunun Fed'in kararları ve Powell'ın açıklamaları nedeniyle gerçekleştiğini ifade etmişti. Faiz indirim kararı sonrasında Türkiye'den 2 milyar dolar civarında yabancı sermaye çıkışı olabileceğini de sözlerine ekleyen Kavcıoğlu, alınan bazı önlemler sayesinde rezervlere 1 yılda 50 milyar dolara yakın para geleceğini öngördüklerini söyledi. Kavcıoğlu, brüt rezervlerin yılsonuna dek 135 milyar doları geçebileceğini dile getirdi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...