Tgrt Haber
29 Haziran 2022 15:51 - Güncelleme : 29 Haziran 2022 15:55

Dünya yüksek enflasyonla, onlar düşük enflasyonla ‘mücadele ediyor’: Japonya genişlemeci para politikasını sürdürecek

Ekonomide eksi faiz uygulamalarıyla bilinen Japonya’dan aşırı gevşek para politikasına devam mesajı geldi. Nisan 2023’ü işaret ederek enflasyonun düşebileceğini kaydeden ülke merkez bankası başkanın Kuroda, deflasyon tecrübesinin ücretleri tuttuğunu söyledi.

Dünya yüksek enflasyonla, onlar düşük enflasyonla ‘mücadele ediyor’: Japonya genişlemeci para politikasını sürdürecek
japonya

Tüm dünyanın aksine düşük enflasyondan şikayetçi olan Japonya’da merkez bankası Bank of Japan (BOJ) Başkanı Haruhiko Kuroda, bir video mesaj yayımlayarak genişlemeci para politikasına devam mesajı verdi.

Ülkede enflasyon yüzde 2’nin üzerinde gelerek art arda ikinci ayda da merkez bankasının hedef seviyesini yakalamıştı.

Kuroda, fiyat endeksinin yaklaşık bir yıl boyunca yüzde 2 civarında kalmaya devam edebileceğini ancak Nisan 2023’ten itibaren istenmeyen şekilde gerileyebileceğini belirtti.  Yeni mali yılda yüzde 1 civarına gelmesinin ihtimal dahilinde olduğunu vurgulayan Kuroda, “Diğer ekonomilerden farklı olarak Japonya’nın ekonomisi küresel enflasyonist eğilimden fazla etkilenmedi, bu nedenle para politikası genişlemeci kalacak” dedi.

Japonya ekonomisinin küresel enflasyondaki yükselişten fazla etkilenmediğini söyleyen Kuroda, merkez bankasının hedeflerinin aynı kalacağını söyledi.

Kuroda, ülkenin 2013 yılına kadar süren 15 yıllık deflasyon tecrübesinin ülke firmalarını fiyat ve ücretleri artırmada "çok temkinli" hale getirdiğine dikkat çekti.

Kuroda Japonya’nın çekirdek tüketici fiyatları artışının neredeyse tamamen artan enerji fiyatlarına bağlı olduğunu ifade ederek, "Ekonomi toparlandı ve şirketler yüksek karlar kaydetti. İşgücü piyasası oldukça sıkılaştı. Ancak ücretler fazla artmadı ve fiyatlar fazla yükselmedi" dedi.

Kaynak: Reuters
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...