Tgrt Haber
02 Temmuz 2022 14:05 - Güncelleme : 02 Temmuz 2022 15:02

JPMorgan dünyayı uyardı: Brent petrole kıyamet senaryosu

ABD yatırım bankası JPMorgan, Rus petrolüne G7 tarafından üst fiyat sınırı getirilmesinin dünya petrol piyasasını adeta uçuracağını söyledi. Geçen hafta toplanan Batılı büyük ekonomiler, Rus ekonomisinin kaynaklarını daraltmak için yeni yaptırım hamleleri üzerinde anlaştı. Ancak, uzmanlara göre, adımlar sonucu yine küresel ekonomi zarar görebilir ve Brent petrol yeniden astronomik seviyelere tırmanabilir. Bu gerçekleşirse halihazırda inişe geçen akaryakıt fiyatları da yeniden ateşlenecek… İşte petrol piyasasında son durum…

Editör: Hasan Selçuk Turan / Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg
JPMorgan dünyayı uyardı: Brent petrole kıyamet senaryosu
brent petrol,motorin,benzin,akaryakıt,lpg

JPMorgan analistleri, ABD ve Avrupa’nın Rusya'ya yaptırımları sonrasında oluşabilecek ekonomik manzarayı bir simülasyonla tahmin etmeye çalıştı.

Rusya’nın misilleme amaçlı ham üretim kesintileri uygulamaya sevk edebileceğini senaryolarına dahil eden uzmanlar bu durumda küresel petrol fiyatlarının varil başına astronomik fiyatlara ulaşabileceği konusunda uyardı.

JPMorgan’a göre petrol bu senaryoda 380 dolar fiyatına ulaşabilir.

RUSYA ÜRETİMİ KISABİLİR

En büyük ekonomiye sahip 7 Batılı ülkeden ve Avrupa Birliği temsilciliğinden oluşan G7 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in elini daraltmak için Rus petrolünün aldığı fiyatı sınırlamak için karmaşık bir mekanizma geliştiriyor. Ancak, JPMorgan analistleri müşterilere bir notta, Moskova'nın sağlam mali pozisyonu göz önüne alındığında, ülkenin ekonomiye aşırı zarar vermeden günlük ham petrol üretimini 5 milyon varil düşürmeyi göze alabileceğini yazdı.

BRENT PETROL 380 DOLAR OLABİLİR

Bununla birlikte, dünyanın geri kalanının çoğu için sonuçlar felaket olabilir. Analistler, günlük arzda 3 milyon varillik bir kesintinin Brent petrol fiyatlarını 190 dolara iteceğini, 5 milyonluk en kötü senaryonun ise "stratosferik" 380 dolar ham petrol fiyatına gelebileceğini yazdı.

Analistlerin notunda, "Bir tavan fiyatla ilgili en bariz ve muhtemel risk, Rusya'nın bunun yerine ihracatı azaltarak misillemede bulunmayı seçmesidir" diye yazdı. “Hükümetin, Batı'ya acı çektirmenin bir yolu olarak üretimi keserek misilleme yapması muhtemeldir. Küresel petrol piyasasının sıkılığı Rusya'nın tarafında” ifadeleri yer aldı.

TÜRKİYE RUSYA’DAN UCUZA PETROL ALDI

Şu anda Rusya Ukrayna’daki savaştan sonradünya ülkelerine yüzde 35 indirimle petrol satıyor. Türkiye de Rusya’dan, ambargo uygulanmasından sonra ucuz fiyatla petrol aldı.

Petrol şirketlerinin varil başına 55 dolarlık kâr marjı hesaba katıldığında bu alımın akaryakıt fiyatlarına yansıması bekleniyor.

Uzmanlar Yurt içinde 55 dolarlık marjın, yüzde 15 civarına çekilirse akaryakıt fiyatlarında benzinin yeniden 21 TL-23 TL arasında olabileceğini belirtiyor.

Türkiye’de son olarak benzinin ucuzlamasıyla fiyatlar 25-26 TL bandına geri çekildi.

2 TEMMUZ AKARYAKIT FİYATLARI

İSTANBUL

Motorin: 26,64 TL

Benzin: 25,18 TL

LPG: 10,67 TL

ANKARA

Motorin: 26,74 TL

Benzin: 25,31 TL

LPG: 10,57 TL

İZMİR

Motorin: 26,77 TL

Benzin: 25,30 TL

LPG: 10,31 TL

Kaynak: TGRT Haber, Bloomberg
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...