Tgrt Haber
27 Aralık 2021 06:18

Doğalgazda kademeli fatura nasıl olacak?

Yeni yılda elektrikte kademeli tarifeye geçilmesi beklenirken, doğalgazda da kademeli tarife için çalışmalar sürüyor. Devreye alınacak tarife de tıpkı elektrikteki gibi olacak. Birinci kademeyi aşmayan vatandaşın doğalgaz faturası yükselmeyecek.

Doğalgazda kademeli fatura nasıl olacak?
elektrik,doğalgaz,kademeli tarife

Yılbaşında elektrikte kademeli tarifeye geçilmesi beklenirken, doğalgazda da kademeli tarife için çalışmalar sürüyor. Bazı kesimler tarafından ‘gizli zam’ olarak eleştirilen uygulama, eleştirilerin aksine vatandaşın cebini koruyacak. Elektrikteki kademeli tarifede 4 kişilik hane halkının 100 metrekarelik bir evdeki temel elektrik enerjisi ihtiyacı, Türkiye ortalaması hesaplanarak dikkate alınacak. Böylece, evdeki asgari ihtiyaçları karşılayacak bir ilk kademe belirlenecek. İlk kademeyi aşan tüketim miktarı, ikinci kademeden faturalandırılacak.

DOĞALGAZDA KADEMELİ TARİFE

Doğalgazda devreye alınacak tarife de tıpkı elektrikteki gibi olacak. Yine, 4 kişilik hane halkının bir evdeki doğalgaz ihtiyacı temel alınacak. BOTAŞ’ın çalışmaları sonucunda ortalama doğalgaz tüketimi belirlenecek.

Birinci kademede herkesin faturası aynı olurken, belirlenen tutarın üzerine çıkan kullanımlarda ise aradaki fark ikinci kademeden hesaplanacak. Birinci kademeyi aşmayan vatandaşın doğalgaz faturası yükselmeyecek. Aksine, faturada önceki dönemlere göre düşüş yaşanabilecek. Böylece dar gelirli vatandaş desteklenmiş olacak. Birinci kademeyi aşmak istemeyen vatandaşlar, tüketimlerini azaltarak tasarruf edebilecek. Kademeli tarife yöntemi, uzun süre önce birçok belediyede su kullanımı için uygulamaya konmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...