Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
30 Temmuz 2016 18:34

Kafkasya'da bir ilk, TAV işletiyor

TAV'ı Gürcistan'da temsil eden "TAV Georgia"'nın işlettiği Şota Rustaveli Tiflis Uluslararası Havalimanı'na güneş enerjisi kuruldu.

Kafkasya'da bir ilk, TAV işletiyor
kafkasya, tav,

Tiflis Uluslararası Havalimanı'nın VIP terminalinde düzenlenen güneş enerjisi sistemleri projesinin tanıtım etkinliğine Tiflis Belediyesi Başkanı Davit Narmania, Japonya'nın Tiflis Büyükelçisi Toshio Kaitan, TAV Georgia'nın Genel Müdürü Mete Erkal ile davetliler katıldı.

Burada konuşan Tiflis Belediye Başkanı Narmania, Tiflis Havalimanı'nda güneş pillerinin monte edilmesiyle gerçekleşen projenin ülkesi ve başkent Tiflis için son derece önemli olduğunu vurguladı.

JAPONLAR YATIRIM YAPTI

Projede yaklaşık 4,5 milyon dolarlık yatırım yapan Japonya yönetimine de teşekkür eden Narmania, projenin faaliyete geçirilmesine yönelik güneş sistemlerinin kurulması için TAV Havalimanları'nın işlettiği Tiflis Uluslararası Havalimanı'nda 4 bin metrekareden fazla alanı tahsis ettiği için TAV Georgia ile tüm TAV yönetimine de özellikle teşekkür etti.

Konuşmasında "Dünyanın bazı kentlerinde bu sistemler daha önce yapıldı ve ama bizim için bir yenilik." ifadelere yer veren Narmania, elektrik tasarrufu ve çevre koruması açısından projenin çok büyük önemi olduğunun altını çizdi.

Gürcistan Havalimanları Birliği Genel Müdürü Keti Aleksidze ise projeye katkıda bulunan Japonya Hükümetine, Japon şirketleri "Itochu Corporation", "Oriental Consulting", "Fuji Furukawa Engineering" ve "Construction LTD"ye teşekkürlerini iletti.

PROJE KAFKASYA'DA BİR İLK

TAV Geogia'nın işlettiği Tiflis Uluslararası Havalimanı'na monte edilen güneş pilleri yıllık 337 bin kilovat saat enerji üretebilecek kapasiteye sahip.

Sistemi kuran Japon şirketlerinden alınan bilgiye göre, güneş enerji sisteminden üretilen enerji Tiflis Havalimanı'nın yıllık kullanacağı enerjinin yüzde 40'ını karşılayabilecek.

Öte yandan, Şota Rustaveli Tiflis Uluslararası Havalimanı Kafkasya ülkelerindeki havalimanları arasında güneş enerjisini üreten ilk havalimanı oldu.

Gürcistan'da 2005'ten bu yana Tiflis ve Batum Uluslararası Havalimanlarının geliştirmek için 100 milyon dolardan fazla yatırım yapan TAV Georgia şirketi, Gürcistan hükümeti ile yaptığı sözleşmeye göre 2027 yılına kadar söz konusu havalimanlarının işletme hakkını elinde bulunduruyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...