Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
19 Kasım 2021 11:09

Kamu bankaları konut kredisi faizlerini indirdi: Yeni hesapla 45 bin liralık kâr!

Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de faiz indirimine başlaması ile tırmanışa geçen konut satışları ekim ayında yüzde 15 arttı. Piyasayı canlandırmak için üst üste adımlar atılırken faiz oranları için bir yeni karar daha geldi. Buna göre TCMB'nin faiz indiriminin ardından bugün Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi faiz oranlarını 100 baz puana kadar değişen oranlarda indirdi. Böylelikle 1 milyon lira altındaki konut kredilerinde oran 1,20’ye, üstü içinse 1,29’a çekildi. Bugünkü oranlarla ev almak isteyen vatandaşların kredi faizlerinden 45 bin liraya kadar daha az ödeme yapması bekleniyor.

Kamu bankaları konut kredisi faizlerini indirdi: Yeni hesapla 45 bin liralık kâr!
konut kredisi,gayrimenkul,ev satışı,Halkbank,Ziraat Bankası,Vakıfbank

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 16'ya çekmesinin ardından gözler kamu bankalarına çevrilmişti.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank kredi faiz oranlarında indirime gittiğini duyurarak ev alma hayali kuran milyonlarca kişi için umut oldu.

Konut kredilerinde de indirime giden kamu bankaları, sıfır konutlar için kredi faiz oranlarını, bugünden geçerli olmak üzere 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,20'ye, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,29'a düşürdü.

YENİ ORANLARLA ÖDEMELER NASIL OLACAK?

İndirim öncesi üç kamu bankasında 1 milyon TL altı tutarlarda yüzde 1,29, 1 milyon TL üzerindeki tutarlarda ise yüzde 1,34 faiz oranları uygulanıyordu.

Bugün söz konusu oranlardan 10 yıl vadeli 250 bin TL konut kredisi çeken bir vatandaşın aylık 4 bin 107 lira taksit ödemesi yapması gerekiyor. Faiz oranlarının 1,20’ye indirilmesi ile aynı şartlarda 250 bin TL kredi çeken bir vatandaşın aylık ödemesi 3 bin 942 TL’ye düşüyor. Böylelikle yeni oranlarla 19 bin 800 lira kâr elde edilmiş olacak.

1 milyon liralık konut kredisi çekmek isteyenler ise aynı koşullarda aylık taksit ödemesini 16 bin 801 lira olarak yapıyor. Faizlerde oranların düşürülmesi ile birlikte bu rakam 16 bin 428 olacak. Böylece 44 bin 760 lira kâr elde edilebilecek.

Gayrimenkul sektörü uzmanlarına göre kamu bankalarınca konut faizlerinde yapılan indirimin satışlara net bir şekilde olumlu yansıyacağını bildirildi.

Kamu bankaları konut kredisi faizlerini indirdi: Yeni hesapla 45 bin liralık kâr!
Kredi maliyeti yüzde 20'yi geçince konut satışları azalmıştı.

KONUT SATIŞLARI YENİDEN CANLANDI

Konut fiyatlarının neredeyse yüzde 50’ye varan artış yaşamasıyla satışlar yaz aylarında durma noktasına gelmişti. Merkez Bankası'nın 23 Eylül'de faiz indirimine başlaması ile tırmanışa geçen konut satışları, oranların geçen ay aşağı çekilmesi ile piyasayı yeniden hareketlendirdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim ayına ilişkin konut satış verilerine göre Eylül ayının ardından Ekim'de de konut satışları artış gösterdi. İpotekli satışlarda 5 ay sonra ilk kez artış görülürken, yabancıya konut satışları da yükseliş kaydetti.

Konut satışlarında İstanbul 26 bin 41 konut satışı ve yüzde 19 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul'u 13 bin 466 konut satışı ve yüzde 9,8 pay ile Ankara, 8 bin 218 konut satışı ve yüzde 6 pay ile İzmir izledi.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...