Tgrt Haber
01 Kasım 2021 14:07

Kasım 2021 kira artış oranı hesaplama, Kasım ayı kira zammı (TÜFE) yüzdeleri ve Ekim ayı enflasyon açıklandı!

Enflasyon rakamları Ekim ayı oranı ve Kasım ayı kira zammı yüzdeleri sorgulanmaya başladı. Ekim ayı enflasyon rakamları açıklandığında kiracılar ve ev sahipleri için ekim ayı kira artış oranı da ortaya çıkmış olacağından beklenen tarih için geri sayım başladı! İşte, Kasım ayı kira zammı(TÜFE) yüzdesine ve Ekim ayı enflasyon rakamlarına dair gelişmeler...

Kasım 2021 kira artış oranı hesaplama, Kasım ayı kira zammı (TÜFE) yüzdeleri ve Ekim ayı enflasyon açıklandı!
kira,enflasyon,kasım zam,zam,ev sahibi,tüik,ekonomist,tüfe

TÜİK'ten beklenen açıklama geldi, Ekim ayı enflasyon verileri paylaşıldı. Ekim ayı enflasyon oranı milyonlarca emekli ve memur maaş zammını doğrudan etkileyeceği konuşulurken, kiraya gelen zamlar ve Ekim ayı enflasyon oranları açıklandı. Ekim ayı 2021 enflasyon oranlarının Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül ayında bir önceki aya göre yüzde 1,25 artış gösterdiği kayda geçmişti. TÜİK tarafından açıklanması beklenen Ekim ayı enflasyon oranları için geri sayım bitti, oranlar açıklandı.İşte, Ekim ayı enflasyon oranı ve Kasım ayı kira zammı detayları...

EKİM AYI ENFLASYON ORANI 

TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarıyla birlikte,  ''Ekim ayı enflasyon oranları ne zaman açıklanacak?'' sorusu son buldu. TÜİK verilerine göre Ekim'de enflasyon %19.89 olurken; buna göre enflasyon oranı aylık bazda yüzde 2,39 yıllık bazda ise 19,89 oldu.

18 EKONOMİSTİN KATILMIYLA, BEKLENTİ ANKETİ SONUÇLANDI!

Bu yılki 4. enflasyon raporuna ilişkin bankanın idare merkezinde düzenlenen bilgilendirme toplantısına katılan Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, Merkez Bankası, 2021 sonu enflasyon tahminini yüzde 14,1'den yüzde 18,4'e yukarı yönlü güncelledi.

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistler, ekim ayında Tüketici Fiyat Endeksi'nin (TÜFE) yüzde 2,50 artmasını beklediğini ifade etti.  AA Finans'ın, TÜİK tarafından 3 Kasım Çarşamba günü açıklanacak Ekim ayı enflasyon verilerine ilişkin beklenti anketi, 18 ekonomistin katılımıyla sonuçlandı.

Ankete göre, ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalaması yüzde 2,50 olurken; ankete katılan ekonomistlerin Ekim ayı için enflasyon beklentileri, en düşük yüzde 1,50, en yüksek yüzde 3,40 aralığında yer aldı. Ekonomistlerin ekim ayı enflasyon beklentilerinin ortalamasına (yüzde 2,50) göre bir önceki ay yüzde 19,58 olan yıllık enflasyonun yüzde 20,01'e yükseleceği hesaplanıyor.

Tüketici Fiyat Endeksi, Eylül'de bir önceki aya göre yüzde 1,25 artış göstermişti. Ayrıca, ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi, bir önceki ankete göre 128 baz puan artarak yüzde 19,30'a yükseldi.

KASIM AYI KİRA ZAM/ARTIŞ ORANLARI

TÜFE’de 2021 yılı Ekim ayında bir önceki aya göre %2,39, bir önceki yılın Aralık ayına göre %15,75, bir önceki yılın aynı ayına göre %19,89 ve on iki aylık ortalamalara göre %17,09 artış gerçekleşti.

Kasım ayı kira hesaplama örneği:

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 17,09

Zam bedeli: 179 TL

Zamlı kira bedeli: 1179 lira

EKİM AYI KİRA ARTIŞ ORANI NE KADARDI?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, on iki aylık ortalamalara göre tüketici fiyatlarında yüzde 16,42 artış gerçekleşti. Buna göre Ekim ayında kiracılara yasal olarak en fazla yüzde 16,42 oranında zam yapıldı.

EKİM AYI KİRA ARTIŞI HESAPLAMA ÖRNEĞİ

Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Zam oranı: yüzde 16,42

Zam bedeli: 164,20 TL

Zamlı kira bedeli: 1.164,20 lira

YASAL KİRA ZAMMI NASIL YAPILIR?

Konut ve işyeri kiralarında geçtiğimiz yılın (2020) başına kadar taraflar aralarında farklı bir oran belirlememişse Üretici Fiyat Endeksi’ndeki (ÜFE) artışlar dikkate alınıyordu. Kira artışlarında uygulanabilecek en üst sınır TÜFE’ye (Tüketici Fiyatları Endeksi) bağlandı. Yürürlükteki yasal düzenlemeye göre, kira artış oranı, kira sözleşmesinin dolduğu tarihi takip eden ayın 12 aylık TÜFE ortalaması alınarak hesaplandığı için ev sahiplerinin bu oranın üzerinde zam yapmaları yasaklandı.

YÜKSEK KİRA ARTIŞINA İTİRAZ EDİLEBİLİYOR

Mal sahiplerinin kiraya zam yapmadan önce, o ayın açıklanan zam oranını öğrenmesi ve yeni kira kontratını buna göre hazırlaması gerekiyor. Eğer sınır aşılırsa, kiracı dava açabiliyor. Eğer kiracı, kendi isteğine göre bir bedel belirleyip mal sahibine ödeme yapıyorsa, mal sahibinin de aradaki farkı icra dairesi kanalıyla talep etme hakkına sahip oluyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...