Tgrt Haber
20 Ağustos 2018 00:20

Katar ve Türkiye SWAP anlaşmasını imzaladı (SWAP nedir?)

Son dakika Katar Türkiye SWAP anlaşmasını imzaladı! SWAP nedir ile ilgili bilgilere bu haberden ulaşabilirsiniz. Katar ve Türkiye Merkez Bankaları'nın 15 milyar dolarlık yatırımın ilk adımı olarak anılan SWAP anlaşmasını imzaladığı bildirildi. İşte detaylar...

Katar ve Türkiye SWAP anlaşmasını imzaladı (SWAP nedir?)
türkiye,katar,swap,swap nedir?

Son dakika Katar Türkiye SWAP anlaşmasını imzaladı! SWAP nedir sorusunun cevabı bu haberde. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ile Katar Merkez Bankası arasında Doha’da düzenlenen törenle ikili Para Takası (Swap) Anlaşması imzalandı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasından edinilen bilgiye göre Katar'ın Türkiye'ye yönelik 15 milyar dolarlık yatırım paketini hayata geçirme kararının ilk adımı atıldı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve Katar Merkez Bankası arasında ikili iş birliğini geliştirmek amacıyla Para Takas Anlaşması imzalandı. 

Katar ve Türkiye SWAP anlaşmasını imzaladı (SWAP nedir?)

Anlaşma, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya ve Katar Merkez Bankası Başkanı Abdullah Bin Saud Al-Thani tarafından imzalandı. Katar Merkez Bankasının genel merkezinde gerçekleşen imza törenine her iki ülkeden yetkililer katıldı. Söz konusu anlaşmayla, iki ülke arasında yerel para birimleri üzeriden gerçekleştirlen ticaretin kolaylaştırılmasının yanı sıra finansal istikrarın desteklenmesi hedefleniyor. Anlaşma, ülke rezervlerinin güçlendirilmesine de katkı sağlayacak. Anlaşma kapsamında ilk aşamada kullanılacak kaynağın 3 milyar dolar karşılığı olması bekleniyor.

SWAP (DÖVİZ TAKASI) NEDİR?

Basit manasıyla takas anlamına gelen swap, Türkiye’de döviz almak isteyenlerin TL borçlanarak döviz alma işlemine denir. Bir çeşit bankacılık işlemi olan swap, döviz takası olarak da bilinir. İki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde farklı faiz ödemelerini ve/veya farklı para birimlerini karşılıklı olarak değiştirdikleri sözleşmeye swap sözleşmesi deniyor. BDDK’nın bu işleme bankaların özkaynakları nispetinde sınırlama getirmesi keyfi hatta spekülatif amaçlı işlemlerin önüne geçmek için alınmış bir karar olarak değerlendirilebilmektedir. Zira bu sınırlama ile yabancı yatırımcının TL’ye ulaşma maliyetleri yükselecek bir anlamda döviz alma ve fiyat farklarından para kazanma durumu sınırlandırılacaktır. Günümüze BDDK ve Merkez Bankası ile gelen swap kısaca döviz tl ile döviz alımı manasına gelmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...