Tgrt Haber
Ramazan Vuslat
Ramazan Vuslat
07 May 2016 20:38

Kaynana vergisine son

Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştirilerek oluşturulacak yeni kanun pek çok yeniliği de beraberinde getirecek. Örneğin artık kaynana vergisi olarak da bilinen, eşinin anne babasının oturduğu ev için emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmeyecek.

Kaynana vergisine son
Kaynana, vergi,

Sabah yazarı Faruk Erdem'in konuyla ilgili kaleme aldığı yazı şöyle: 55 yıllık vergi kanunu değişiyor. Gelir Vergisi ile Kurumlar Vergisi kanunları birleşecek. Yeni kanun daha sade olacak mükellefi korurken gelirleri de artıracak. Eşinin anne babasına evini veren evlattan vergi alma ortadan kalkacak.

İşte detaylar…

1- Gelir ve kurumlar vergisi kanunları birleştiriliyor.

2- Beyannameli vergileme sistemi genişletiliyor. Ücret ve istisna serbest meslek geliri elde edenlerden, Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek gelir eşiklerini aşanların beyanname vermeleri sağlanacak. Birden fazla kaynaktan gelir elde edip eşiği aşanlar beyannamelerini birleştirecek.

3- Vergi tabanı genişletilip istisnalar daraltılıyor: Kentsel rantların ve sermaye kazançlarının vergilemesindeki istisnalar daraltılıyor. Kira gelirlerinde götürü gider uygulaması sınırlandırılıyor. Birden fazla işyerinde ticari faaliyette bulunanlar basit usulden yararlanamayacak.

4- Yatırım, üretim ve istihdamı teşvik edici düzenlemeler yapıldı: Yeni iş kuran gençlere 3 yıl vergi teşviği geliyor. Genç girişimciler 3 yıl boyunca asgari ücrete kadar kazançları üzerinden vergi ödemeyecekler. Tarımda daha büyük işletmelerle faaliyette bulunma teşvik ediliyor.

5- Vergi güvenliği ve vergiye uyum güçlendiriliyor: Beyanname verme süreleri bir ay öne çekilerek, dördüncü dönem geçici vergi beyannamesi kaldırılıyor.

6- Sosyal ve çevresel politikalarla uyumlu düzenlemeler yapılıyor: Eşin anne babasının oturduğu ev için de emsal kira bedeli üzerinden vergi ödenmeyecek.

7- Bakanlar Kurulu'nun yetkileri artırılıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...