Tgrt Haber
04 Şubat 2022 12:50 - Güncelleme : 04 Şubat 2022 14:56

Kıdem tazminatı tavan fiyatları 2022 ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

'2022 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu?' sorusu kıdem tazminatına gelen yeni düzenlemenin ardından en çok merak edilen konular arasında yerini aldı. Kıdem tazminatı yasal koruma altına alınarak yeni bir düzenlemeye gidildi. Kısmi süreli yani yarı zamanlı olarak çalışan milyonlarca öğrenci, çocuklu anne, emeklilerin sosyal haklarında genişlemeye gidilirken kıdem tazminatlarının nasıl hesaplanacağı konusu gündemde yerini aldı. Yapılan son düzenlemeye göre kıdem tazminatı tavanı yükseltildi. Peki kıdem tazminatı nedir? 2022 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? İşte kıdem tazminatı ile ilgili son gelişmeler...

Kıdem tazminatı hesaplama tablosu
kıdem tazminatı,kıdem tazminatı hesaplama,kıdem tazminatı tavan,2022 kıdem tazminatı
Kıdem tazminatı hesaplama tablosu

Kıdem tazminatı tavan fiyatları ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Kıdem tazminatına yeni gelen düzenlemenin ardından kısmi zamanlı çalışanlar ve öğrenci, çocuklu anne, emeklilerin sosyal haklarında genişlemeye gidildi. Enflasyon oranlarının belirlenmesinin ardından zamlı maaşlarla birlikte emekli ve memura zam oranı, kira artış oranı açıklanmasıyla birlikte sosyal yardımlara zam oranı ve kıdem tazminatı tavanı da belli oldu. Memurlara yapılan ilave zam ile ilgili yasanın resmi gazetede yayımlanmasından sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı da bir genelgeyle yeni katsayıları duyurdu. Peki, 2022 kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır? Kıdem tazminatı kimlere verilir? İşte kıdem tazminatı tavan fiyatları ve kıdem tazminatı hesaplama ile ilgili tüm detaylar…

KIDEM TAZMİNATI NEDİR?

Kıdem tazminatında alt limit asgari ücrete göre; üst limit ise memur maaşlarına göre hesaplanıyor. Enflasyon oranlarına göre memur ve memur emeklinin 2022 yılı ilk altı aylık dönemde alacağı maaş zammında enflasyon farkı 20,65 oldu. İşçi ve işverenin merak konusu olan bir konuda daha gündeme geldi: Kıdem tazminatı...

İş Kanunu ile şartları belirlenen kıdem tazminatı, çalışanlara maddi güvence sağlarken işverenlere de çalışan sirkülasyonunun önüne geçme imkânı tanıyor. Çalışanların işten ayrıldıklarında alacakları kıdem tazminatı hesaplanırken her yıl değişen bir tavan miktar uygulanıyor. Çalışanın maaşı ne olursa olsun tazminat hesaplanmasında en üst rakam olarak belirlenen bu miktar uygulanıyor. Bu miktarı her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı memur maaş katsayılarına göre belirliyor. Kıdem tazminatının nasıl hesaplandığı, hangi şartlarda hak kazanıldığı sıklıkla araştırılırken, 2022 yılı için kıdem tazminatı tavanı ne kadar oldu merak konusu.

Kıdem tazminatı tavan fiyatları 2022 ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

2022 KIDEM TAZMİNATI TAVANI NE KADAR OLDU?

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan Mali ve Sosyal Haklara yönelik genelgesinde kıdem tazminatı tavanı 8 bin 284 lira olarak belirlenmişti. Memurlara yapılan ilave zam ile ilgili yasanın resmi gazetede yayımlanmasından sonra Hazine ve Maliye Bakanlığı da bir genelgeyle yeni katsayıları duyurdu.

Buna göre memur ve memur emeklilerinin yüzde 5 oranındaki toplu sözleşme artışı yüzde 7.5 olurken enflasyon farkıyla birlikte kümülatif artış yüzde 30.95'e ulaşmış oldu. Bu artış aslında memurların çocuk parasından tüm harcırahlarına kadar tüm ödemeleri artırmış oldu. Aynı zamanda işçiler için belirlenen kıdem tazminatı tavan miktarı da yükseldi.

Kıdem tazminatı tavanı Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın genelgesine göre 10 bin 848 lira 59 kuruşa yükseldi. 2021'in ikinci yarısında 8 bin 284 lira olarak uygulanan tavan, 6 Ocak tarihli genelgede 10 bin 596 çıkmıştı. İlave zammın yansıtılmasıyla da yeni tavan 10 bin 848 liraya ulaştı. Buna göre, bu yılın ilk yarısında işten çıkartılanlar çalıştıkları her yıl için en çok 10 bin 848 lira kıdem tazminatı alabilecek. Bu tutar, Temmuz'da memur maaş zammıyla yine artacak.

2022 KIDEM TAZMİNATI NASIL HESAPLANIR?

Herhangi bir iş sözleşmesinin kıdem tazminatını gerektiren bir nedenle feshi durumunda, çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenmektedir. Bir yıldan artan süreler de oranlanarak hesaplamaya dahil edilmektedir. Kıdem tazminatı hesaplamaları sırasında işçiye ödenen ücretin yanı sıra, kendisine düzenli olarak sağlanan tüm para ve para ile ölçülebilen menfaatler (yol parası, yemek parası, düzenli olmak koşuluyla ikramiye ödemeleri vb.) de dikkate alınmaktadır. Her tam çalışma yılı için ödenen kıdem tazminatı tutarı, fesih tarihinde geçerli olan kıdem tazminatı tavanı ile sınırlandırılmıştır.

Kıdem tazminatı tavan fiyatları 2022 ne kadar oldu? Kıdem tazminatı hesaplama nasıl yapılır?

Kıdem tazminatı hesaplanırken, işçinin çalıştığı son işyerinde her tam yıl için 30 günlük son brüt ücret ele alınmaktadır. Eğer çalışanın tam yıl süresi dışında çalıştığı günler varsa, bu günler 30 gün üzerinden oranlama yapılarak tazminat ücreti alınır.

Kıdem tazminatı hesaplanırken:

  • Çalışanın çalıştığı toplam süre belirlenir.
  • Çalışanın çalıştığı toplam yıl sayısı ile aldığı son brüt ücret (yol, yemek ve diğer yan ödemelerle birlikte) çarpılır.
  • Tam yıl sürenin dışında kalan sürenin toplam gün sayısı belirlenir ve günlük brüt ücretle çarpılır.
  • Ortaya çıkan tutardan %0,759 oranında damga vergisi kesilir ve geriye kalan tutar, kıdem tazminatı tutarını gösterir ve çalışana bu tutar ödenir.

KIDEM TAZMİNATI KİMLERE VERİLİR?

  • Çalışanın işveren tarafından işten çıkarılmış olması gerekiyor.
  • Çalışan kendi isteği ile ayrılırsa, kıdem tazminatını alamıyor.
  • Çalışan işyerinde 1 yıl çalıştıktan sonra kıdem tazminatına hak kazanıyor.
  • Bir yıldan az çalışanlar kıdem tazminatına hak kazanamıyor.
  • Erkeklerde askerlik nedeniyle, kadınlarda evlilik nedeniyle işten ayrılma halinde kıdem tazminatı alınabiliyor.
  • Çalışan emekli olduğunda kıdem tazminatını alabiliyor.

KIDEM TAZMİNATI ALMA ŞARTLARI NELERDİR?

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için,

  • Aynı işverene bağlı iş yerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor.
  • Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor.
  • Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilirler.
  • Ayrıca erkek işçiler askere giderken, kadın işçiler de evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilirler.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...